Witam .Mam takie pytanie jak pokazać że formuły \(\displaystyle{ \forall x (\phi \Rightarrow \psi)}\) i \(\displaystyle{ (\exists x\psi)
\Rightarrow \phi}\) są równo ważne. Czy mogę je połączyć spójnikiem równoważności i pokazać ze tak formuła jest tautologią \(\displaystyle{ }\)
Formuły rownowazne.
-
Qń
- Użytkownik

- Podziękował: 90 razy
Formuły rownowazne.
Zarówno w tej formie (gdy \(\displaystyle{ \phi, \psi}\) nie zależą od \(\displaystyle{ x}\)), jak i po poprawieniu ich na \(\displaystyle{ \phi (x), \psi (x)}\) - te formuły nie są równoważne.vizard pisze:formuły \(\displaystyle{ \forall x (\phi \Rightarrow \psi)}\) i \(\displaystyle{ (\exists x\psi)
\Rightarrow \phi}\) są równoważne.
Q.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
Formuły rownowazne.
Chyba, że chodziło o formuły \(\displaystyle{ \forall x(\psi(x) \Rightarrow \phi)}\) i \(\displaystyle{ (\exists x\psi(x)) \Rightarrow \phi}\).
JK
JK
-
chozz
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Formuły rownowazne.
O to chodzilo. Zmienna x może mieć wolne wystąpienia w \(\displaystyle{ \psi}\), ale nie w \(\displaystyle{ \phi}\). Ale jak to pokazać? Mogę próbować jakoś przekształcić poprzednik implikacji? Tzn.
\(\displaystyle{ \forall x(\psi(x) \Rightarrow \phi) \equiv \neg\neg (\forall x(\psi(x) \Rightarrow \phi) \equiv \neg (\exists x(\psi(x) \wedge \neg \phi)) \equiv \neg (\exists x(\psi(x)) \wedge \neg \phi) \equiv \neg\neg (\exists x(\psi(x)) \Rightarrow \phi) \equiv (\exists x(\psi(x))\Rightarrow\phi)}\)
Teraz poprzednik implikacji jest taki sam jak następnik więc są równoważne? W przejściu tam jednym korzystam, z tego że zmienna wolna x nie ma wystąpienia w \(\displaystyle{ \phi}\). Kolejna sprawa, czy jeśli miałbym sprawdzić czy niżej podane formuły są równoważne:
\(\displaystyle{ \forall x(\psi(x) \Rightarrow \phi)}\) i \(\displaystyle{ (\forall x\psi(x)) \Rightarrow \phi}\)
To wystarczy argument, że z tego że istnieje, nie wynika że dla każdego?
\(\displaystyle{ \forall x(\psi(x) \Rightarrow \phi) \equiv \neg\neg (\forall x(\psi(x) \Rightarrow \phi) \equiv \neg (\exists x(\psi(x) \wedge \neg \phi)) \equiv \neg (\exists x(\psi(x)) \wedge \neg \phi) \equiv \neg\neg (\exists x(\psi(x)) \Rightarrow \phi) \equiv (\exists x(\psi(x))\Rightarrow\phi)}\)
Teraz poprzednik implikacji jest taki sam jak następnik więc są równoważne? W przejściu tam jednym korzystam, z tego że zmienna wolna x nie ma wystąpienia w \(\displaystyle{ \phi}\). Kolejna sprawa, czy jeśli miałbym sprawdzić czy niżej podane formuły są równoważne:
\(\displaystyle{ \forall x(\psi(x) \Rightarrow \phi)}\) i \(\displaystyle{ (\forall x\psi(x)) \Rightarrow \phi}\)
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
Formuły rownowazne.
Jaki poprzednik i następnik jakiej implikacji? Masz dwie formuły i wykonując powyższe przekształcenia pokazałeś, że są one równoważne. Czego chcieć więcej?chozz pisze:O to chodzilo. Zmienna x może mieć wolne wystąpienia w \(\displaystyle{ \psi}\), ale nie w \(\displaystyle{ \phi}\). Ale jak to pokazać? Mogę próbować jakoś przekształcić poprzednik implikacji? Tzn.
Teraz poprzednik implikacji jest taki sam jak następnik więc są równoważne?
Nie wystarczy. Jeżeli chcesz uzasadnić, że formuły nie są równoważne, to musisz wskazać konkretne \(\displaystyle{ \psi}\) i \(\displaystyle{ \phi}\), dla których tej równoważności nie ma.chozz pisze:Kolejna sprawa, czy jeśli miałbym sprawdzić czy niżej podane formuły są równoważne:
JK
-
chozz
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Formuły rownowazne.
No fakt, nie wiem czemu myślałem cały czas o tej równoważności jak o implikacji. No dobra, w takim razie nie wiem jak szukać takiego kontrprzykładu? Jakieś sugestie, idee?