Jakie studia wybrać?

Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o studiowaniu: co wybrać? jakie są warunki przyjęć? życie studenckie? Zajrzyjcie tutaj!
qloset
Użytkownik
Użytkownik

Jakie studia wybrać?

Post autor: qloset »

Witam,
chodzę do 1 klasy lo i w tym roku będe wybierał fakultet. I napewno mam zamiar wybrać matematyke. Lecz nie wiem jaki drugi przedmiot. Najbardziej odpowiada mi chemia, ale niestety szkoła mi takiego fakultetu nie oferuje, więc zostaje mi fizyka i geografia. Oczywiście znacznie lepiej sobie radzę z fizyką niż z geografią i tu się rodzi moje pytanie. Na jakie studia mógłbym się wybrać jeśli bym wybrał fak. mat-fiz. Odrazu uprzedzam, że mam zamiar zdawac mature rozsz. z mat, chyba fizyki i ang. Liczę na mat i ang>80%, fiz>60. Co byscie doradzili? Może AGH? No ale co na AGHu? Budownictwo? Inżynieria? Ostatnio mama mi podsuneła pomysł żebym poszedł na finanse i rachunkowość. Na przykład na aktuariusza. Z tego względu że tam jest czysta matematyka. Lecz wtedy pozostaje mi zdanie geografi. Poradźcie mi na jakie kierunki mógłbym pójść, które nie są bardzo oblegane, i po których będą przyzwoite zarobki
Z góry dzięki.
Awatar użytkownika
Yaco_89
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 7 razy

Jakie studia wybrać?

Post autor: Yaco_89 »

Powiem tylko tyle - jak chcesz iść typowo na aktuariusza to studiowanie matmy znacznie bardziej Ci się przyda niż finanse i rachunkowość, np. po specjalności ubezpieczeniowej na AGH spokojnie możesz podchodzić do egzaminów. Inna sprawa jest taka, że zanim Ty skończysz te studia to minie trochę lat i nie wiadomo jak będzie wyglądał rynek pracy - aktuariusz to jednak dość wąska grupa. Za to takie np. budownictwo to raczej pewny kawałek chleba, jeśli kogoś to interesuje to myślę że warto.
qloset
Użytkownik
Użytkownik

Jakie studia wybrać?

Post autor: qloset »

Okej dzięki
ODPOWIEDZ