Podręczniki do nauki od zera

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Logia
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Logia »

Czy możecie polecić jakieś podręczniki, książki w którym wszystko jest ładnie i jasno wyłożone? Natrafiłam na książki: "Matematyka przyjemna i pożyteczna, Marek Zakrzewski, Tomasz Żak" Mam 2 klasę ze starego wydania i widzę,że wszytko jest tam ładnie i jasno opisane. Czy tak samo jest w nowym wydaniu? Matematyki nie umiem, przez ostatni rok dość głupio ją olałam w wyniku czego na obecną chwilę chcę ją opanować od zera do rozszerzenia i zdać w granicach 60-70% r. Jestem w 2 klasie LO i w najgorszym razie biorę pod uwagę możliwość poświęcenia dodatkowego roku po maturze na matematykę.
Z klasy się nie przeniosę bo potrzebny mi rozszerzony polski i historia,a matmę chcę opanować nie tylko ze względu przyszłych studiów ale też dla samych umiejętności jakie wykształca jej nauka. Kiełbasę mam z racji posiadania braci ścisłowców.
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 6 razy

Post autor: Kartezjusz »

W porę się obudziłaś:-(. Ppotrzebna będzie Ci ciężka ,bardzo ciężka praca. Polecam też starsze książki
( Vademecum maturzysty)...
Logia
Użytkownik
Użytkownik

Chyba lepiej późno niż wcale. Do nauki mam 10 działów, czy jeśli będę poświęcać 5h dziennie w dni szkolne i ok. 8 h w każdy dzień wolny mam szansę zrobić 1 dział w 2 miesiące? Czy jest to niewykonalne?
I chyba lepiej uczyć się podstawy z jednego działu,a później do niej materiału z rozszerzenia? Czy po pewnym czasie będę już szybciej załapywać o co chodzi w kolejnych tematach i wykształcę myślenie matematyczne, czy raczej będę w tym aspekcie utrzymywać taki sam stały poziom? I co z tymi książkami wymienionymi wyżej? Dziękuję za wszelką pomoc i odpowiedzi.
miodzio1988

Post autor: miodzio1988 »

Czy jest to niewykonalne?
Tak. 13 h pracy dziennie? Powodzenia
Logia
Użytkownik
Użytkownik

Ale ja od poniedziałku do piątku mogę poświecić tylko 5 h na matmę:( 3 h rano przy biurku bo wstaje o 5 i mam busa o 8.40 na 10.45 i 2 h po powrocie około 18.20 bo mam jeszcze bieżące lekcje z historii i polskiego(2, max 3 h łącznie). W weekendy i dni wolne zamierzam siedzieć 4 h rano i 4 wieczorem.
Czy naprawdę 31 h tygodniowo przez 2 miesiące nie wystarczy na dobre opanowanie jednego działu z tych 10?
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 36 razy

Post autor: miki999 »

Chodzi o to, że człowiek nie jest w stanie spędzić tyle godzin.
Logia
Użytkownik
Użytkownik

Tylko ja nie wiem jak inaczej wyrobić się z materiałem .Bo jeśli da się opanować jeden dział z matmy podstawę + rozszerzenie do niego w dwa miesiące codziennej systematycznej nauki, przy mniejszej ilości godzin to chętnie skorzystam . A co z pozostałymi pytaniami?
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 6 razy

Post autor: Kartezjusz »

1. 8 godzin dziennie w szkole? To ty masz samą matmę?

2. Tak jak mówiłem polecam "Vademecum maturzysty" Uczyła ona do starej matury,ale wszytko było naoślone...
Logia
Użytkownik
Użytkownik

Gdzie ja napisałam,że w dni szkolne chce poświęcić 8 godzin na matmę? Mam inne przedmioty ale z wyjątkiem Angielskiego, Historii i polskiego ocena 3 z nich jest dla mnie zadowalająca i wystarczy mi,że pouczę się 1h,max 2 h przed sprawdzianem.
Tak jak mówiłem polecam "Vademecum maturzysty" Uczyła ona do starej matury,ale wszytko było naoślone...
Jaki jest autor tego Vademecum?
Awatar użytkownika
Erurikku
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

Post autor: Erurikku »

Krótka piłka.
Powinnaś, bez problemu, dać radę jeśli będziesz regularnie się uczyć. Ciężko powiedzieć ile dokładnie - zależy od wielu czynników. Jednemu starczy parę godzin tygodniowo, inny będzie potrzebować 2 h dziennie.
Ale nie rzucajmy abstrakcyjnymi ilościami godzin typu 5h dziennie, bo to głupota.
Polecam:
- książki autorów Kłaczkow Kurczab Świda
- vademecum Operonu
- zbiór zadań autorstwa A. Kiełbasy

Ucz się i rób zadania z 1,2. Potem do tego zadanka z Kiełbasy.
Ew. problemy zgłaszaj na matematyka.pl lub do nauczyciela.
Logia
Użytkownik
Użytkownik

Dziękuję Wszystkie książki mam oprócz vademecum( a raczej moi bracia je mają).
ODPOWIEDZ