Podręczniki do nauki od zera
Czy możecie polecić jakieś podręczniki, książki w którym wszystko jest ładnie i jasno wyłożone? Natrafiłam na książki: "Matematyka przyjemna i pożyteczna, Marek Zakrzewski, Tomasz Żak" Mam 2 klasę ze starego wydania i widzę,że wszytko jest tam ładnie i jasno opisane. Czy tak samo jest w nowym wydaniu? Matematyki nie umiem, przez ostatni rok dość głupio ją olałam w wyniku czego na obecną chwilę chcę ją opanować od zera do rozszerzenia i zdać w granicach 60-70% r. Jestem w 2 klasie LO i w najgorszym razie biorę pod uwagę możliwość poświęcenia dodatkowego roku po maturze na matematykę.
Z klasy się nie przeniosę bo potrzebny mi rozszerzony polski i historia,a matmę chcę opanować nie tylko ze względu przyszłych studiów ale też dla samych umiejętności jakie wykształca jej nauka. Kiełbasę mam z racji posiadania braci ścisłowców.
Z klasy się nie przeniosę bo potrzebny mi rozszerzony polski i historia,a matmę chcę opanować nie tylko ze względu przyszłych studiów ale też dla samych umiejętności jakie wykształca jej nauka. Kiełbasę mam z racji posiadania braci ścisłowców.
-
Kartezjusz
- Użytkownik

- Podziękował: 6 razy
W porę się obudziłaś:-(. Ppotrzebna będzie Ci ciężka ,bardzo ciężka praca. Polecam też starsze książki
( Vademecum maturzysty)...
( Vademecum maturzysty)...
Chyba lepiej późno niż wcale. Do nauki mam 10 działów, czy jeśli będę poświęcać 5h dziennie w dni szkolne i ok. 8 h w każdy dzień wolny mam szansę zrobić 1 dział w 2 miesiące? Czy jest to niewykonalne?
I chyba lepiej uczyć się podstawy z jednego działu,a później do niej materiału z rozszerzenia? Czy po pewnym czasie będę już szybciej załapywać o co chodzi w kolejnych tematach i wykształcę myślenie matematyczne, czy raczej będę w tym aspekcie utrzymywać taki sam stały poziom? I co z tymi książkami wymienionymi wyżej? Dziękuję za wszelką pomoc i odpowiedzi.
I chyba lepiej uczyć się podstawy z jednego działu,a później do niej materiału z rozszerzenia? Czy po pewnym czasie będę już szybciej załapywać o co chodzi w kolejnych tematach i wykształcę myślenie matematyczne, czy raczej będę w tym aspekcie utrzymywać taki sam stały poziom? I co z tymi książkami wymienionymi wyżej? Dziękuję za wszelką pomoc i odpowiedzi.
-
miodzio1988
Ale ja od poniedziałku do piątku mogę poświecić tylko 5 h na matmę:( 3 h rano przy biurku bo wstaje o 5 i mam busa o 8.40 na 10.45 i 2 h po powrocie około 18.20 bo mam jeszcze bieżące lekcje z historii i polskiego(2, max 3 h łącznie). W weekendy i dni wolne zamierzam siedzieć 4 h rano i 4 wieczorem.
Czy naprawdę 31 h tygodniowo przez 2 miesiące nie wystarczy na dobre opanowanie jednego działu z tych 10?
Czy naprawdę 31 h tygodniowo przez 2 miesiące nie wystarczy na dobre opanowanie jednego działu z tych 10?
Tylko ja nie wiem jak inaczej wyrobić się z materiałem .Bo jeśli da się opanować jeden dział z matmy podstawę + rozszerzenie do niego w dwa miesiące codziennej systematycznej nauki, przy mniejszej ilości godzin to chętnie skorzystam . A co z pozostałymi pytaniami?
-
Kartezjusz
- Użytkownik

- Podziękował: 6 razy
1. 8 godzin dziennie w szkole? To ty masz samą matmę?
2. Tak jak mówiłem polecam "Vademecum maturzysty" Uczyła ona do starej matury,ale wszytko było naoślone...
2. Tak jak mówiłem polecam "Vademecum maturzysty" Uczyła ona do starej matury,ale wszytko było naoślone...
Gdzie ja napisałam,że w dni szkolne chce poświęcić 8 godzin na matmę? Mam inne przedmioty ale z wyjątkiem Angielskiego, Historii i polskiego ocena 3 z nich jest dla mnie zadowalająca i wystarczy mi,że pouczę się 1h,max 2 h przed sprawdzianem.
Jaki jest autor tego Vademecum?Tak jak mówiłem polecam "Vademecum maturzysty" Uczyła ona do starej matury,ale wszytko było naoślone...
- Erurikku
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
Krótka piłka.
Powinnaś, bez problemu, dać radę jeśli będziesz regularnie się uczyć. Ciężko powiedzieć ile dokładnie - zależy od wielu czynników. Jednemu starczy parę godzin tygodniowo, inny będzie potrzebować 2 h dziennie.
Ale nie rzucajmy abstrakcyjnymi ilościami godzin typu 5h dziennie, bo to głupota.
Polecam:
- książki autorów Kłaczkow Kurczab Świda
- vademecum Operonu
- zbiór zadań autorstwa A. Kiełbasy
Ucz się i rób zadania z 1,2. Potem do tego zadanka z Kiełbasy.
Ew. problemy zgłaszaj na matematyka.pl lub do nauczyciela.
Powinnaś, bez problemu, dać radę jeśli będziesz regularnie się uczyć. Ciężko powiedzieć ile dokładnie - zależy od wielu czynników. Jednemu starczy parę godzin tygodniowo, inny będzie potrzebować 2 h dziennie.
Ale nie rzucajmy abstrakcyjnymi ilościami godzin typu 5h dziennie, bo to głupota.
Polecam:
- książki autorów Kłaczkow Kurczab Świda
- vademecum Operonu
- zbiór zadań autorstwa A. Kiełbasy
Ucz się i rób zadania z 1,2. Potem do tego zadanka z Kiełbasy.
Ew. problemy zgłaszaj na matematyka.pl lub do nauczyciela.
Dziękuję Wszystkie książki mam oprócz vademecum( a raczej moi bracia je mają).