Fale i drgania

Ruch drgający, wahadła i oscylatory. Ruch falowy i stowarzyszone z nim zjawiska. Zjawiska akustyczne.
Sebulec
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

Fale i drgania

Post autor: Sebulec »

Witam!
Trochę chorowałem i po powrocie dostałem na starcie 10 zadań z tematu z którego nic nie kumam. Z częścią, nie mogę sobie poradzić dlatego zamieszczam zadanka tutaj z nadzieją że ktoś pomoże.
Pozdrawiam i dzięki !
Równanie drgań źródła ma postać funkcji \(\displaystyle{ x = 0,04\sin (600\pi t)}\). Drgania te rozchodzą się
w ośrodku sprężystym. Znaleźć okres drgań \(\displaystyle{ T}\), równanie kinematyczne fali płaskiej oraz
określić wychylenie z położenia równowagi punktu znajdującego się w odległości \(\displaystyle{ z = 75 cm}\)
od źródła po czasie \(\displaystyle{ t = 0,01 s}\) od chwili początkowej. Prędkość rozchodzenia się fali
\(\displaystyle{ v = 300 \frac{m}{s}}\)
Ostatnio zmieniony 25 wrz 2011, o 11:45 przez ares41, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .Temat umieszczony w złym dziale.
Karoll_Fizyk
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 13 razy

Fale i drgania

Post autor: Karoll_Fizyk »

\(\displaystyle{ x(t) = 0,04 \cdot \sin (600 \pi \cdot t )}\) -> równanie fali z zadania
\(\displaystyle{ x(t) = A \cdot \sin ( \omega \cdot t)}\) -> ogólne równanie fali

Widać, że:
\(\displaystyle{ \omega = 600 \pi}\)
\(\displaystyle{ \omega = \frac{2 \pi}{T}}\) \(\displaystyle{ \Rightarrow}\) \(\displaystyle{ T = \frac{2 \pi}{ \omega}}\)
\(\displaystyle{ T = \frac{1}{300} s}\)

Reszty nie jestem pewien...
joe74
Użytkownik
Użytkownik

Fale i drgania

Post autor: joe74 »

Równanie fali rozchodzącej się wzdłuż osi z, w stronę "dodatnią", gdzie x - wychylenie z położenia równowagi punktu ośrodka w chwili t, znajdującego się w odległości z, przy fali rozchodzącej się z szybkością v wzdłuż osi x w stronę "dodatnią", z częstotliwością f, czyli z okresem T:

\(\displaystyle{ x = A \cdot sin\left( \omega \cdot t-k \cdot z\right) \\
k = \frac{2 \pi }{\lambda} = \frac{\omega}{v}}\)

Wszystko na układ SI trzeba przeliczyć.
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2011, o 22:39 przez Crizz, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieuzasadnione stosowanie "/". Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ