Obliczyć całkę krzywolinniową.

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
gobi12
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 8 razy

Post autor: gobi12 »

Wykazać, że całka \(\displaystyle{ \oint y \tg^{2} x dx + ( \tg x -x ) dy}\) nie zależy od drogi całkowania. Obliczyć tę całkę jeżeli krzywa jest okręgiem \(\displaystyle{ (x- \pi)^{2} + (y-e)^{2} = 9}\)
Wykazanie jest łatwe: \(\displaystyle{ \frac{ \partial P}{ \partial y} = \frac{ \partial Q}{ \partial x} = \tg^{2} x}\)

Potem okręg zapisałem parametryczne: \(\displaystyle{ \begin{cases} x= \pi +3 \cos t \\y= e+ 3 \sin t \end{cases} \\

t \in (0, 2 \pi ) \\

dx = -3 \sin t dt \\
dy= 3 \cos t dt}\)

No i wstawiam to wszytko do całki i wychodzi mi coś jak dla mnie nie obliczalnego:

\(\displaystyle{ \int_{0}^{2 \pi} (e+ 3 \sin t) \tg ^{2} ( \pi + 3 \cos t) (-3 \sin t) dt + ( \tg (\pi +3 \cos t) - \pi + 3 \cos t) 3 \cos t dt}\)

Co robię źle. Przeciez musibyś sposób żeby to łatwiej policzyć, może przez tw. Greena?
dragon115
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: dragon115 »

Skoro nie zależy od drogi całkowania, WW na pole potencjalne jest spełniony, to chyba całka po krzywej zamkniętej = 0 ? Nie powinny tu być jakieś konkretne punkty?
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: Lorek »

Coś tu nie pasuje, bo do okręgu należą punkty, dla których nie jest określone pole wektorowe, i co wtedy?
ODPOWIEDZ