Witam wszystkich! Mam kłopot z rozwiązaniem pewnego zagadnienia fizycznego z dynamiki.
Wyobraźmy sobie piłkę o promieniu \(\displaystyle{ R}\) i masie \(\displaystyle{ m}\), która zmierza po pewnej poziomej powierzchni z prędkością \(\displaystyle{ v}\) w stronę krawężnika (chodnika) o określonej wysokości \(\displaystyle{ h}\). Wiemy dodatkowo, że zderzenie jest doskonale sprężyste i trwa bardzo krótko.
W zadaniu pytanie jest następujące:
"Jaki warunek (lub warunki) powinno spełniać \(\displaystyle{ v}\), aby kulka po uderzeniu w próg "wskoczyła" na znajdującą się za nim część podłogi, nie zderzając się powtórnie z krawędzią progu".
Problem u mnie tkwi jedynie w rozrysowaniu działania sił, podczas uderzenia piłki o próg. Pewnie takie typy zadań już rozwiązywaliście, dlatego proszę was o pomoc!
Z góry dziękuję!
Krawężnik i piłka
-
Karoll_Fizyk
- Użytkownik

- Podziękował: 13 razy
- Kamil Wyrobek
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Krawężnik i piłka
Wpisz w wyszukiwarce: wtoczenie walca na niewielki stopień.
Bardzo podobne zadanie. Myślę, że to Ci pomoże =) pomijając, że to jest walec a to piłka.
Bardzo podobne zadanie. Myślę, że to Ci pomoże =) pomijając, że to jest walec a to piłka.
-
mmttdd
- Użytkownik

Krawężnik i piłka
Bardzo podobne było też w tamtym roku na OF-ie w I etapie, tylko, że zamiast piłki była pełna kula.
Tu jest to zadanie razem z rozwiązaniem( zadanie T3)
Tu jest to zadanie razem z rozwiązaniem( zadanie T3)
Kod: Zaznacz cały
http://www.kgof.edu.pl/archiwum/60/of60-1-R.pdf-
Karoll_Fizyk
- Użytkownik

- Podziękował: 13 razy
Krawężnik i piłka
Super! Właśnie tego szukałem...
Przeglądałem kiedyś właśnie tę olimpiadę fizyczną i nigdzie nie mogłem znaleźć rozwiązań do zadań. Może wiecie, gdzie jest źródło takich informacji?-- 16 wrz 2011, o 11:21 --Przepraszam, że wracam do tematu, ale czytając rozwiązanie zadania "T3" zaistniała dla mnie jedna niezrozumiała rzecz, a mianowicie...
Powiedziano tam, że po zderzeniu kulki z progiem kąt między prędkością kulki a poziomem będzie wynosił \(\displaystyle{ 2 \beta}\) - mógłby ktoś mi zaznaczyć to na rysunku, bo niestety, ale tego nie widzę.
Z góry dziękuję za pomoc!
Przeglądałem kiedyś właśnie tę olimpiadę fizyczną i nigdzie nie mogłem znaleźć rozwiązań do zadań. Może wiecie, gdzie jest źródło takich informacji?-- 16 wrz 2011, o 11:21 --Przepraszam, że wracam do tematu, ale czytając rozwiązanie zadania "T3" zaistniała dla mnie jedna niezrozumiała rzecz, a mianowicie...
Powiedziano tam, że po zderzeniu kulki z progiem kąt między prędkością kulki a poziomem będzie wynosił \(\displaystyle{ 2 \beta}\) - mógłby ktoś mi zaznaczyć to na rysunku, bo niestety, ale tego nie widzę.
Z góry dziękuję za pomoc!