Oblicz pracę sił pola.

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
gobi12
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 8 razy

Oblicz pracę sił pola.

Post autor: gobi12 »

\(\displaystyle{ F= \left[y- \frac{ \sin^{2} \pi}{x^{2}} \ \ , \ \ x+ \frac{ \sin2y}{x} +1 \right]}\)
I mam obliczyć pracę sił pola podczas po drodze z punktu \(\displaystyle{ A=\left(1, \pi\right) \ \ B=\left(2, 2 \pi\right)}\)
Sprawdziłem, że \(\displaystyle{ \frac{ \partial P}{ \partial y} = \frac{ \partial Q}{ \partial x}}\)
Zgadza się.
Chodzi mi o to czy mogę tę pracę obliczyć w ten sposób, że wstawię sobie punkt \(\displaystyle{ C=\left(2, \pi\right)}\)
Wtedy dla liczę dla AC:
\(\displaystyle{ y=\pi\\ \text{d}y= 0 \\}\)
Stąd praca na tym odcinku równa się całce:
\(\displaystyle{ \int_{1}^{2} \left( \pi - \frac{ \sin ^{2} \pi}{x^{2}} \right) \,\text{d}x}\)
Potem zrobiłbym analogicznie dla CB i na koniec zsumował prace na tych odcinkach i miałbym pracę na AC. Czy takie coś jest poprawne?
Ostatnio zmieniony 11 wrz 2011, o 23:17 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
steal
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 6 razy

Oblicz pracę sił pola.

Post autor: steal »

Jeżeli pole jest potencjalne, to wykonaną pracę obliczysz odejmując od siebie wartości potencjału w tych punktach. Nie musisz liczyć żadnych całek.
gobi12
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 8 razy

Oblicz pracę sił pola.

Post autor: gobi12 »

Możesz mi pokazać jak się to robi?
ODPOWIEDZ