Witam. mam pilną prośbę
prosiłbym o rozwiązanie paru zadań z fizyki..
1. Wyprowadź zależność funkcyjną między natężeniem a potencjałem
2. Jaką pracę wykona siła grawitacji z danego pkt do nieskończoności ?
3. Oblicz wartość potencjału grawitacyjnego w klasie
z góry dziękuje
potencjał grawitacyjny
potencjał grawitacyjny
Ostatnio zmieniony 28 maja 2009, o 15:18 przez nuclear, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie stosuj słów typu "Pomocy", "Pilne" w temacie!
Powód: Nie stosuj słów typu "Pomocy", "Pilne" w temacie!
-
Maciek.mat
- Użytkownik

potencjał grawitacyjny
1. Potencjał określa, jaką energię ma ładunek, więc
\(\displaystyle{ V = \frac{W}{q} = \frac{W}{At} = \frac{P}{A}}\)
Nie wiem, czy tyle może być.
2. \(\displaystyle{ W _{a \rightarrow \infty } = E _{p} = G m _{1} m _{2} ( \frac{1}{R _{a} } - \frac{1}{ \infty } ) = G m _{1} m _{2} ( \frac{1}{R _{a} } - 0 ) = \frac{G m _{1} m _{2} }{R _{a}}}\)
Oczywiście \(\displaystyle{ R _{a}}\) to odległość punktu \(\displaystyle{ a}\) od środka masy wywarzającej pole grawitacyjne, czyli \(\displaystyle{ m _{1}}\) lub \(\displaystyle{ m _{2}}\). Wykonanie pracy polega na przemieszczeniu masy będącej w polu grawitacyjnym drugiej masy, a że względność ruchu panuje, więc możesz przyjąć, że masa pierwsza wytwarza pole lub że druga i że pierwsze oddalamy od drugiej spoczywającej lub drugie od pierwszej spoczywającej masy. Wzór jest jeden, więc wynik więc qykonana praca będzie ustalona.
3. Nie kojarzę o co b.
\(\displaystyle{ V = \frac{W}{q} = \frac{W}{At} = \frac{P}{A}}\)
Nie wiem, czy tyle może być.
2. \(\displaystyle{ W _{a \rightarrow \infty } = E _{p} = G m _{1} m _{2} ( \frac{1}{R _{a} } - \frac{1}{ \infty } ) = G m _{1} m _{2} ( \frac{1}{R _{a} } - 0 ) = \frac{G m _{1} m _{2} }{R _{a}}}\)
Oczywiście \(\displaystyle{ R _{a}}\) to odległość punktu \(\displaystyle{ a}\) od środka masy wywarzającej pole grawitacyjne, czyli \(\displaystyle{ m _{1}}\) lub \(\displaystyle{ m _{2}}\). Wykonanie pracy polega na przemieszczeniu masy będącej w polu grawitacyjnym drugiej masy, a że względność ruchu panuje, więc możesz przyjąć, że masa pierwsza wytwarza pole lub że druga i że pierwsze oddalamy od drugiej spoczywającej lub drugie od pierwszej spoczywającej masy. Wzór jest jeden, więc wynik więc qykonana praca będzie ustalona.
3. Nie kojarzę o co b.