Jakobian przeksztalcenia
-
blost
- Użytkownik

- Podziękował: 52 razy
Jakobian przeksztalcenia
Witam
mam nastepujace przeksztalcenie
\(\displaystyle{ x_1=x+1}\)
\(\displaystyle{ y_1=-y}\)
badam sobie teraz Jakobian przejscia
\(\displaystyle{ J=\left[\begin{array}{ccc}1&0\\0&-1\end{array}\right]=-1}\)
wychodzi -1 a badajac w sposob podstawowy tzn liczac odleglosci punktow wychodzi ze jest to izometria... gdzie robie blad ? czy moze jezeli jakobian wychodzi -1 to rowniez jest to izometria ?
mam nastepujace przeksztalcenie
\(\displaystyle{ x_1=x+1}\)
\(\displaystyle{ y_1=-y}\)
badam sobie teraz Jakobian przejscia
\(\displaystyle{ J=\left[\begin{array}{ccc}1&0\\0&-1\end{array}\right]=-1}\)
wychodzi -1 a badajac w sposob podstawowy tzn liczac odleglosci punktow wychodzi ze jest to izometria... gdzie robie blad ? czy moze jezeli jakobian wychodzi -1 to rowniez jest to izometria ?
-
tymczasowynick
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
Jakobian przeksztalcenia
nie znam sie
myślę że ze dwie jedynki powinieneś mieć
bo skoro z -y robisz -1
to dlaczego z x nie robisz 1
sorka jesli sie myle bom spiacy
potem jak nie wychodzi może mylisz wiersze z kolumnami
myślę że ze dwie jedynki powinieneś mieć
bo skoro z -y robisz -1
to dlaczego z x nie robisz 1
sorka jesli sie myle bom spiacy
potem jak nie wychodzi może mylisz wiersze z kolumnami
-
blost
- Użytkownik

Jakobian przeksztalcenia
poniewaz...\(\displaystyle{ J=\left[\begin{array}{ccc} \frac{ \partial(x+1) }{ \partial x} & \frac{ \partial(x+1) }{ \partial y} \\ \frac{ \partial(-y) }{ \partial x} & \frac{ \partial(-y) }{ \partial y} \end{array}\right]=
\left[\begin{array}{ccc}1&0\\0&-1\end{array}\right]=-1}\)
chyba nie myle wierszy... przynajmniej tak mi sie wydaje
co prawda jakbym dal
\(\displaystyle{ J=\left[\begin{array}{ccc}
\frac{ \partial(-y) }{ \partial x} & \frac{ \partial(-y) }{ \partial y} \\
\frac{ \partial(x+1) }{ \partial x} & \frac{ \partial(x+1) }{ \partial y} \end{array}\right]=
\left[\begin{array}{ccc}0&-1\\1&0\end{array}\right]=1}\)
to by sie zgadzalo... ale nie jestem pewny tego czy to ma tak wygladac... dlaczego niby pierwszy sposob bylby zly ?
\left[\begin{array}{ccc}1&0\\0&-1\end{array}\right]=-1}\)
chyba nie myle wierszy... przynajmniej tak mi sie wydaje
co prawda jakbym dal
\(\displaystyle{ J=\left[\begin{array}{ccc}
\frac{ \partial(-y) }{ \partial x} & \frac{ \partial(-y) }{ \partial y} \\
\frac{ \partial(x+1) }{ \partial x} & \frac{ \partial(x+1) }{ \partial y} \end{array}\right]=
\left[\begin{array}{ccc}0&-1\\1&0\end{array}\right]=1}\)
to by sie zgadzalo... ale nie jestem pewny tego czy to ma tak wygladac... dlaczego niby pierwszy sposob bylby zly ?
-
BettyBoo
- Użytkownik

Jakobian przeksztalcenia
Twój oryginalny jakobian jest poprawny. Moduł jakobiana ma być równy 1, więc sam jakobian \(\displaystyle{ \pm 1}\).
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
blost
- Użytkownik

Jakobian przeksztalcenia
Wielkie dzieki. Nie moglem wlasnie nigdzie znalesc tego czy chodzi o sam wyznacznik czy o modul z niego. Moglabys mi moze jeszcze przy okazji polecic jakas ksiazeczke w ktorej znalazlbym cos o jakobianach ?
-
BettyBoo
- Użytkownik

Jakobian przeksztalcenia
Nie bardzo mogę Ci polecić, bo o tym, żeby stosować jakobian do sprawdzania izometrii dowiedziałam się od Ciebie Natomiast fakt, że chodzi o moduł wynika z własności iloczynu skalarnego.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
BettyBoo
- Użytkownik

Jakobian przeksztalcenia
Na pierwszy rzut oka wygląda na to, że ma to coś wspólnego z macierzą zmiany bazy, bo izometrie chyba muszą być przekształceniami liniowymi, ale tak naprawdę to nie próbowałam zrobić dowodu (może się nad tym zastanowię;) ) Zważywszy jednak na to, że odległość to jest pierwiastek z iloczynu skalarnego wektora przez siebie, więc - przyjmując standardowy iloczyn skalarny w przestrzeni \(\displaystyle{ R^n}\) - otrzymuje się we wzorze na odległość kwadraty współrzędnych. Zatem jeśli jakobian równy 1 ma cokolwiek wspólnego ze stwierdzeniem, czy dane przekształcenie jest izometrią, to jakobian równy -1 również musi mieć
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
6hokage
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Jakobian przeksztalcenia
No właśnie chyba nie, bo moduł Jakobianu można traktować jako współczynnik zmiany pola obszaru całkowania po przekształceniu (czyli krótko mówiąc izometria). Jak np |J|=2 to pole się zwiększa dwukrotnie. Pole nie może się zmnienić ujemnie, więc dlatego musi być moduł. Jeszcze się tego nie uczyłem, przepisałem to z książki, więc proszę nie zadawać mi kłopotliwych pytań. Tytuł: Matematyka część II, Analiza matematyczna. Autor: W. Żakowski, W. Kołodziej. Nie wiem czy Ci go polecić bo w sumie to za wiele w nim nie ma o Jakobianie. Musiałbyś go przejrzeć i samemu ocenić czy warto kupić.
-
BettyBoo
- Użytkownik

Jakobian przeksztalcenia
6hokage, fakt, ale ze mnie łosiek
Chciałam przez Londyn do Krakowa 
Załóżmy, że robimy przekształcenie płaszczyzny \(\displaystyle{ (x,y) \to (f(x,y),g(x,y))}\), przy czym obie funkcje f,g są ciągłe wraz z pierwszymi pochodnymi, a jakobian jest niezerowy w każdym punkcie (w przeciwnym razie odwzorowanie nie jest różnowartościowe, więc to w szczególności nie jest izometria).
(WKW) Odzworowanie jest izometrią wtedy i tylko wtedy, gdy \(\displaystyle{ |J|\equiv 1}\)
(poniższy dowód jest zrobiony na podstawie tego, co jest napisane w cytowanej książce)
Weźmy dowolny punkt P' z obrazu i weźmy dowolny obszar ograniczony D' zawierający P'. Ponieważ D' jest obrazem pewnego obszaru D, to ze wzoru na pole i z tw o zamianie zmiennych w całce mamy
\(\displaystyle{ |D|=\iint_Ddxdy=\iint_{D'}|J(x',y')|dx'dy'}\)
Z tw o wartości średniej dla całki mamy, że istnieje pewien punkt \(\displaystyle{ (x'_0,y'_0)\in D'}\) taki, że
\(\displaystyle{ |D|=\iint_{D'}|J(x',y')|dx'dy'=|D'||J(x_0', y_0')|}\)
Ponieważ jakobian jest funkcją ciągłą w każdym punkcie obrazu (bo powstaje jako iloczyn i suma funkcji ciągłych), więc jeśli \(\displaystyle{ (x_0',y_0')\to P}\) to wtedy \(\displaystyle{ J(x_0',y_0')\to J(P)}\)
czyli
\(\displaystyle{ |J(P)|=\lim_{(x_0',y_0')\to P}\frac{|D|}{|D'|}}\)
Jeśli więc odwzorowanie jest izometrią, to oczywiście stosunek pól dla każdego punktu jest równy 1, zatem \(\displaystyle{ |J|\equiv 1}\).
Odwrotnie, jeśli \(\displaystyle{ |J|\equiv 1}\), to znaczy, że stosunek pola dowolnego obszaru do pola jego obrazu przez to przekształcenie dąży do 1, czyli odwzorowanie musi być izometrią (bo gdyby nie zachowało odległości jakichś dwóch punktów, to z ciągłości odwzorowania nie zachowałoby też odległości w pewnym obszarze zawierającym oba punkty, a wówczas pole obszaru i pole jego obrazu byłyby różne, a więc istniałby punkt, w którym jakobian nie jest równy 1)
Mam nadzieję, że nie oszukałam zbytnio
Dowód przechodzi dla dowolnego wymiaru, ponieważ korzysta się z własności definiowalnych ogólnie i z ich ogólnych własności.
Pozdrawiam.
Załóżmy, że robimy przekształcenie płaszczyzny \(\displaystyle{ (x,y) \to (f(x,y),g(x,y))}\), przy czym obie funkcje f,g są ciągłe wraz z pierwszymi pochodnymi, a jakobian jest niezerowy w każdym punkcie (w przeciwnym razie odwzorowanie nie jest różnowartościowe, więc to w szczególności nie jest izometria).
(WKW) Odzworowanie jest izometrią wtedy i tylko wtedy, gdy \(\displaystyle{ |J|\equiv 1}\)
(poniższy dowód jest zrobiony na podstawie tego, co jest napisane w cytowanej książce)
Weźmy dowolny punkt P' z obrazu i weźmy dowolny obszar ograniczony D' zawierający P'. Ponieważ D' jest obrazem pewnego obszaru D, to ze wzoru na pole i z tw o zamianie zmiennych w całce mamy
\(\displaystyle{ |D|=\iint_Ddxdy=\iint_{D'}|J(x',y')|dx'dy'}\)
Z tw o wartości średniej dla całki mamy, że istnieje pewien punkt \(\displaystyle{ (x'_0,y'_0)\in D'}\) taki, że
\(\displaystyle{ |D|=\iint_{D'}|J(x',y')|dx'dy'=|D'||J(x_0', y_0')|}\)
Ponieważ jakobian jest funkcją ciągłą w każdym punkcie obrazu (bo powstaje jako iloczyn i suma funkcji ciągłych), więc jeśli \(\displaystyle{ (x_0',y_0')\to P}\) to wtedy \(\displaystyle{ J(x_0',y_0')\to J(P)}\)
czyli
\(\displaystyle{ |J(P)|=\lim_{(x_0',y_0')\to P}\frac{|D|}{|D'|}}\)
Jeśli więc odwzorowanie jest izometrią, to oczywiście stosunek pól dla każdego punktu jest równy 1, zatem \(\displaystyle{ |J|\equiv 1}\).
Odwrotnie, jeśli \(\displaystyle{ |J|\equiv 1}\), to znaczy, że stosunek pola dowolnego obszaru do pola jego obrazu przez to przekształcenie dąży do 1, czyli odwzorowanie musi być izometrią (bo gdyby nie zachowało odległości jakichś dwóch punktów, to z ciągłości odwzorowania nie zachowałoby też odległości w pewnym obszarze zawierającym oba punkty, a wówczas pole obszaru i pole jego obrazu byłyby różne, a więc istniałby punkt, w którym jakobian nie jest równy 1)
Mam nadzieję, że nie oszukałam zbytnio
Dowód przechodzi dla dowolnego wymiaru, ponieważ korzysta się z własności definiowalnych ogólnie i z ich ogólnych własności.
Pozdrawiam.
-
BettyBoo
- Użytkownik

Jakobian przeksztalcenia
O ile dobrze rozumiem pojęcie "nie zmienia kształtu", to chodzi Ci o jednokładność (inaczej homotetię) o skali różnej od \(\displaystyle{ \pm 1}\)6hokage pisze:Hm. A jak się nazywa takie przekształcenie, które nie zmienia kształtu, ale zmienia rozmiar. (do tej pory myślałem, że to jest właśnie izometria)
Pozdrawiam.