Dobry zbiór zadań na maturę

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
squared
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 167 razy

Post autor: squared »

Mnie też forma tegoroczne matury z fizyki rozszerzonej bardzo zaskoczyłą i trochę strach patrzeć na przyszły rok. Ale zobaczymy co będzie. Najlepiej, być przygotowanym i na zadania i na teorię (myślenie). Mam podręcznik do rozumienia zjawisk, ale chciałbym też mieć repetytorium, wszystko pod ręką. Co polecacie z repetytoriów?
konole
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: konole »

Matura z Operonem, taka fioletowa. Solidnie wykonana, baardzo rzadko zdarzają się błędy, o ile w ogóle są.
Awatar użytkownika
conseil
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 80 razy

Post autor: conseil »

konole pisze:Matura z Operonem, taka fioletowa. Solidnie wykonana, baardzo rzadko zdarzają się błędy, o ile w ogóle są.
Mam tą z poprzedniego roku, zdarzyło się co prawda parę literówek, które łatwo wyłapać. Lecz zdarzają się błędy, np. w dziale o statystyce cieczy i gazów, str. 53, o sile wyporu. No ale to nie jest strona do zgłaszania errat, to sobie odpuszczę. Ogólnie solidna pozycja i mam nadzieję, że mi się przyda, szczególnie na najbliższą maturę...
sYa_TPS
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 31 razy

Post autor: sYa_TPS »

Którą część ( chodzi o rocznik ) kiełbasy kupować?

Będzie dobre?
infeq
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 18 razy

Post autor: infeq »

Mam tą samą (patrząc na rocznik) i też niedługo zamierzam z niej robić. Więc ta jest ok!
major37
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 288 razy

Post autor: major37 »

Jak robicie zadania z Kiełbasy to wszystkie czy tylko dla poziomu rozszerzonego ? Chodzi mi o matme rozszerzoną ?
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 459 razy

Post autor: kamil13151 »

major37, ja robię wszystkie, z podstawy też przecież musisz być dobry.
major37
Użytkownik
Użytkownik

Ale ja podstawe już zdałem na 92% w tym roku i w przyszłym chce zdać rozszerzenie:)
yooghurt
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: yooghurt »

Witam,
Bardzo ładnie proszę o polecenie naprawdę dobrego vademecum do matury rozszerzonej z matmy. Sytuacja wygląda tak, ze w 3kl zmienili mi nauczyciela od matmy na takiego przy którym moja matura rozsz z matmy leży i kwiczy. Także muszę się do niej przygotować na własną rękę a chce ją zdać bardzo dobrze. Na lekcji przerabiamy zbiór zadań Kiełbasy. Oprócz tego potrzebuje własnie dobrego vademecum. Wiem, że operona są bardzo dobre. Więc pytam czy vademecum matura rozszerzona z matematyki 2012 to dobry pomysł, jest warte swojej ceny?
major37
Użytkownik
Użytkownik

Vademecum operonu kosztuje ok. 56zł mam je i sobie chwale. Moim zdaniem jest wart swojej ceny. Są też tam rzeczy których nie ma na rozszerzeniu np. Granica ciągu, pochodne, ciągłość funkcji:)-- 1 lis 2011, o 11:05 --Masz też tam jeszcze zadania z rozwiązaniami:) Polecam.
joe74
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: joe74 »

Każdy, byle miał pełne rozwiązania (polecam stare, do starych matur, z antykwariatów, za 15 - 20 zł).

-- 1 lis 2011, o 12:46 --
jezarek pisze:Mnie też forma tegoroczne matury z fizyki rozszerzonej bardzo zaskoczyłą i trochę strach patrzeć na przyszły rok. Ale zobaczymy co będzie. Najlepiej, być przygotowanym i na zadania i na teorię (myślenie). Mam podręcznik do rozumienia zjawisk, ale chciałbym też mieć repetytorium, wszystko pod ręką. Co polecacie z repetytoriów?
A co takiego się wydarzyło na tej maturze z fizyki, bo nie jestem w "temacie"?

-- 1 lis 2011, o 12:53 --
major37 pisze:Vademecum operonu kosztuje ok. 56zł mam je i sobie chwale. Moim zdaniem jest wart swojej ceny. Są też tam rzeczy których nie ma na rozszerzeniu np. Granica ciągu, pochodne, ciągłość funkcji.
No to nieźle 'kroją". Polecam w tym względzie, z granicami, ciągłością, całkami pojedynczymi "Analiza matematyczna 1 - przykłady i zadania", Gewert, Skoczylas, Oficyna Wydawnicza PWr (na allegro można tez kupić - stare wydania i najświeższe), cena samego skryptu około 27 zł, stron 293 (wyd. 15 powiększone i poprawione, 2006, 23,50 zł) - 80 % skryptu to w pełni zrobione zadania. Polecam też skrypty z fizyki - repetytorium z teorią, repetytorium z zadaniami, oraz na studia: 3 skrypty z teorią, 2 skrypty z zadaniami - 80 % objetości zajmują w pełni rozwiązane zadania, niektóre z całkami, pochodnymi, ale duzo zadań, które mogą i powinny być w LO na rozszerzeniu, a nawet na podstawie. W razie czego mogę podesłać skany fragmentów, dla wyrobienia sobie zdania :)
squared
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 167 razy

Post autor: squared »

joe74 pisze:A co takiego się wydarzyło na tej maturze z fizyki, bo nie jestem w "temacie"?
Większośc zadań wbrew temu co był ow poprzednich latach nie było zadaniami rachunkowymi, a bardziej dotyczyły zjawisk fizycznych.
seta7
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: seta7 »

Czy rozwiązanie zadań z zadania.info wystarczy na maturę rozszerzoną?
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 459 razy

Post autor: kamil13151 »

seta7, zdecydowanie tak, ponad 4 tys. zadań wystarczy .
sirtepek
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 6 razy

Post autor: sirtepek »

czytałem w tym temacie dużo postów na temat zbiorów A. Kiełbasy na maturę rozsz. z matematyki. a ja chciałbym się zapytać o podstawę, a dokładniej o aktualny zbiór zadań A.Kiełbasy dedykowany tylko na maturę podstawową. (LINK:
Czy ten zbiór jest odpowiedni do świetnego przygotowania na maturę podstawową? Czytałem wiele b.dobrych opinii zbiórów Kiełbasy na maturę rozsz., a jak się mają jego zbiory tylko do matury podst.?
Czy może polecacie inne zbiorki przygotowujące do matury podst.?
Czytając tę recenzję zbioru Kiełbasy (LINK: ) mam mieszane uczucia i kompletnie nie wiem jaki zbiór wybrać, także proszę o opinie o tych zbiorkach.
ODPOWIEDZ