UW vs PW

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Dulce
Użytkownik
Użytkownik

UW vs PW

Post autor: Dulce »

Gromo pisze:Zawsze jesli nie bedziesz dawac sobie rady mozna przeniesc sie na matematyke w trakcie trwania semestru (byle odpowiednio szybko).
Szybko - to znaczy? (bo to pojęcie względne) Wtedy trzeba zaliczać przedmioty ,których się nie miało na informatyce więc to jest kłopotliwe, jak się przenosi po semestrze? Czy można na informatyce brać sobie dodatkowe przedmioty z matmy jako ubezpiczenie ( choć nie tylko) na wypadek późniejszego przenoszenia się na matematykę?
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 89 razy

UW vs PW

Post autor: smigol »

Dulce, jeszcze nie wiesz czy się dostaniesz na studia, nawet wyników matur nie masz, a masz w głowie tyle problemów związanych z tymi studiami, że moja siostra przez dwa lata studiowania tyle nie miała. Masz wakacje, ciesz się nimi
pawels
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

UW vs PW

Post autor: pawels »

Dulce pisze: Szybko - to znaczy?
Wydaje mi się, że jeżeli postanowisz przenieść się jeszcze przed pierwszym kolokwium, to nie powinno być problemów, ale pewności nie mam.

Co do przedmiotów nie robionych na informatyce (np. ich matematycznych odpowiednikach) to zawsze możesz próbować się na nie zarejestrować, np w rejestracji dodatkowej, albo po prostu dogadując się z wykładowcą, a następnie w przypadku zmiany kierunku, która formalnie następuje później, zaliczone wcześniej przedmioty podpiąć sobie w dogodnym dla Ciebie momencie.
Dulce
Użytkownik
Użytkownik

UW vs PW

smigol pisze:Dulce, jeszcze nie wiesz czy się dostaniesz na studia, nawet wyników matur nie masz, a masz w głowie tyle problemów związanych z tymi studiami, że moja siostra przez dwa lata studiowania tyle nie miała. Masz wakacje, ciesz się nimi

wakacje wakacjami ,a tu już za trzy-cztery tygodnie trzeba będzie papiery składać
Gromo
Użytkownik
Użytkownik

UW vs PW

Post autor: Gromo »

Szybko to znaczy mniej wiecej w przeciagu pierwszego miesiaca. Tak zeby nie miec zaleglosci na tej matematyce. Mozna tez po semestrze, ale trzeba zaliczyc wszystkie przedmioty, na ktore sie jest zapisanym. A co do przedmiotow i ich odpowiednikow na informatyce, to odsylam do informatora, tam jest gdzies rozpisane jakie przedmioty sa rownowazne na obu kierunkach z punktu widzenia kazdego kierunku.
mrotka
Użytkownik
Użytkownik

UW vs PW

Post autor: mrotka »

Dostałam się na informatykę na MiNI PW i na MIM UW i teraz zupełnie nie wiem co wybrać...
Przeczytałam w internecie już chyba wszystko na ten temat i generalnie większość ludzi twierdzi, że najwyższy poziom jest na MIM UW i okej, jestem bardzo ambitna, ale nie wiem czy dam radę, gdyż nie miałam jeszcze styczności z analizą matematyczną, a z programowania jak na razie to tylko Pascal.

Jestem pracowita i mam naprawdę duże ambicje. Matmę lubię od zawsze i nigdy nie miałam z nią problemu, jednak nie wiem czy tak dobrze pójdzie mi z analizą...

Czy myślicie, że jest jakikolwiek sens, żeby iść na UW?
Ewentualnie (pytałam już w innym temacie, ale nie dostałam wyczerpującej odpowiedzi), czy można się przenieść najwyżej później na MiNI, nie tracąc roku?
konole
Użytkownik
Użytkownik

UW vs PW

Post autor: konole »

mrotka pisze:Dostałam się na informatykę na MiNI PW i na MIM UW i teraz zupełnie nie wiem co wybrać...
Przeczytałam w internecie już chyba wszystko na ten temat i generalnie większość ludzi twierdzi, że najwyższy poziom jest na MIM UW i okej, jestem bardzo ambitna, ale nie wiem czy dam radę, gdyż nie miałam jeszcze styczności z analizą matematyczną, a z programowania jak na razie to tylko Pascal.

Jestem pracowita i mam naprawdę duże ambicje. Matmę lubię od zawsze i nigdy nie miałam z nią problemu, jednak nie wiem czy tak dobrze pójdzie mi z analizą...

Czy myślicie, że jest jakikolwiek sens, żeby iść na UW?
Ewentualnie (pytałam już w innym temacie, ale nie dostałam wyczerpującej odpowiedzi), czy można się przenieść najwyżej później na MiNI, nie tracąc roku?
Hej. Po pierwsze radziłbym Tobie zastanowić się najpierw, czy chcesz iść na programowanie. To nie tylko klepanie linijek kodu - to także myślenie, poznawanie frameworków, praca na dość wysokim poziomie abstrakcji (często nie tej matematycznej). Informatyka na studiach dużo ci nie da - jeśli uważasz, że nauczysz się na studiach programowania, to jesteś w dużym błędzie. One dadzą ci podstawy do nauki, reszty musisz uczyć się sama, siedząc w domu, czytając albo książki tematyczne (najczęściej po angielsku), albo 1000-2000 stronicowe dokumentacje danego języka wraz z tutorialami od osób bardziej doświadczonych. Ambicja, ambicją, ale jeśli uważasz, że już na studiach chcesz nauczyć się konkretnego języka, to idź na UW, poznasz dużo teorii.

No, a jeśli idziesz na informatykę tylko dlatego, że jest najwyższy próg (mam nadzieję, że nie), to możesz (z dużym prawdopodobieństwem) stracić kilka lat nauki i nadal mało wyniesiesz.
mrotka
Użytkownik
Użytkownik

UW vs PW

Zdaję sobie sprawę, że do większości rzeczy trzeba dojść samemu i dużo pracować w domu i jestem na to przygotowana. Tym bardziej, skoro programowanie to nie tylko klepanie linijek kodu, jestem tym zainteresowana Wolę mieć lepiej rozwinięty umysł, niż tylko ciągle opierać się na pewnych schematach.

Oczywiście, że nie idę na informatykę, bo jest największy próg! Idę tam, bo od zawsze wiedziałam, że chcę robić coś związanego z matematyką, a do tego już od podstawówki ciekawiło mnie tworzenie stron internetowych itp. Wiadomo, że to trochę dziecinne i niewiele ma to do tego, co robi się na studiach na informatyce, ale po prostu czuję, że to jest to, czym chcę zajmować się w przyszłości i jestem w stanie włożyć w to naprawdę dużo pracy.

Mimo wszystko, jednak, mam lekkie obawy, że poziom na UW będzie dla mnie zbyt wysoki, że będę dawać z siebie wszystko, a mimo to nie dam rady. Wiadomo, że przede wszystkim ciężka praca, ale może jednak lepiej wybrać PW? Wiem, że tam też nie jest łatwo, ale słyszałam opinię, że raczej stamtąd tylu ludzi nie wylatuje.
konole
Użytkownik
Użytkownik

UW vs PW

mrotka pisze:Oczywiście, że nie idę na informatykę, bo jest największy próg! Idę tam, bo od zawsze wiedziałam, że chcę robić coś związanego z matematyką, a do tego już od podstawówki ciekawiło mnie tworzenie stron internetowych itp. Wiadomo, że to trochę dziecinne i niewiele ma to do tego, co robi się na studiach na informatyce, ale po prostu czuję, że to jest to, czym chcę zajmować się w przyszłości i jestem w stanie włożyć w to naprawdę dużo pracy.
A robiłaś kiedykolwiek coś w tym kierunku poza informatyką w szkole? Musisz mieć smykałkę do tego, bo inaczej zeżrą cię nudy.
mrotka pisze:Mimo wszystko, jednak, mam lekkie obawy, że poziom na UW będzie dla mnie zbyt wysoki, że będę dawać z siebie wszystko, a mimo to nie dam rady. Wiadomo, że przede wszystkim ciężka praca, ale może jednak lepiej wybrać PW? Wiem, że tam też nie jest łatwo, ale słyszałam opinię, że raczej stamtąd tylu ludzi nie wylatuje.
Idź tam, gdzie chcesz iść, a nie gdzie jest łatwiej.

Wybacz, że tak trochę zgryźliwie. Nie ma to na celu zdenerwowania ciebie, raczej pomocy podjęcia właściwej decyzji.
mrotka
Użytkownik
Użytkownik

UW vs PW

Większość rzeczy (co prawda nie jest tego dużo, no ale zawsze coś) robiłam poza szkołą, bo u mnie w szkole raczej informatyka to była trochę kpina Jak już mówiłam, czuję, że to właśnie chcę robić, więc mam nadzieję, że się nie zawiodę na swoich przeczuciach.

Masz rację, wybieram chyba jednak UW i mam nadzieję, że nie będę żałować
RSM
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 9 razy

UW vs PW

Post autor: RSM »

Jeśli chodzi o pierwsze wrażenia:

Do Warszawy pojechałem z kolegą, który chciał iść i dostał się na PW na budownictwo. W poniedziałek (wyniki rekrutacji na UW) kompletowałem dokumenty (o zgrozy ile ich było potrzebnych, a na oddtaek urzędy, które musiałem odwiedzić są porozrzucane po całym mieście) i po prostu zapomniałem skserować dowodu. Ok, stwierdziłem, że w sekretariacie na wydziale matematyki mi to skserują. Niestety, Bardzo 'miła' pani stwierdziła, że ksera nie posiadają... Dodatkowo za żadne skarby świata nie chciała przyjąć dokumentów w teczce na gumkę. Musiała być wiązana (sic!). Ręce mi opadły. Zaczęliśmy szukać punktu ksero/sklepu papierniczego. Różni ludzie kierowali nas w różne miejsca. Po godzinach poszukiwań stwierdziliśmy, że pojedziemy na PW, żeby chociaż kolega zdążył złożyć tego dnia (12.07) dokumenty. I co moje piękne oczy zobaczyły... Wchodzimy do gmachu głównego, od razu w kiosku kupiłem sobie odpowiednią teczkę, której nie mogłem znaleźć w promieniu kilometra od wydziału MIMUW. Dalej. Na dużej hali poustawione boksy, w każdym boksie składało się papiery na odpowiedni wydział, w innym boksie punkt ksero. Raj na ziemi. Całe składanie papierów zajęło 5 minut (razem ze staniem w kolejce). Panie rekrutujące kolegę miały dla niego teczkę, podania etc..

Po wyjściu z gmachu PW skserowałem sobie w pobliskiej księgarni dowód (skserowałem sobie również na PW podając się za przyszłego studenta, niestety mój plan nie wypalił, przybili pieczątkę PW :P). Jak już wróciliśmy na ul. Banacha obsługiwała mnie inna pani. Ta już była bardzo wyrozumiała, wszystko mi powiedziała etc. etc..

Podsumowując. PW bije na głowę UW pod względem organizacji (przynajmniej podczas rekrutacji). Mam nadzieję, że to tylko pierwsze i ostatnie złe doświadczenia z panią sekretarką (te panie sekretarki z kawałów to przy niej pikuś).
konole
Użytkownik
Użytkownik

UW vs PW

RSM pisze:Jeśli chodzi o pierwsze wrażenia:

Do Warszawy pojechałem z kolegą, który chciał iść i dostał się na PW na budownictwo. W poniedziałek (wyniki rekrutacji na UW) kompletowałem dokumenty (o zgrozy ile ich było potrzebnych, a na oddtaek urzędy, które musiałem odwiedzić są porozrzucane po całym mieście) i po prostu zapomniałem skserować dowodu. Ok, stwierdziłem, że w sekretariacie na wydziale matematyki mi to skserują. Niestety, Bardzo 'miła' pani stwierdziła, że ksera nie posiadają... Dodatkowo za żadne skarby świata nie chciała przyjąć dokumentów w teczce na gumkę. Musiała być wiązana (sic!). Ręce mi opadły. Zaczęliśmy szukać punktu ksero/sklepu papierniczego. Różni ludzie kierowali nas w różne miejsca. Po godzinach poszukiwań stwierdziliśmy, że pojedziemy na PW, żeby chociaż kolega zdążył złożyć tego dnia (12.07) dokumenty. I co moje piękne oczy zobaczyły... Wchodzimy do gmachu głównego, od razu w kiosku kupiłem sobie odpowiednią teczkę, której nie mogłem znaleźć w promieniu kilometra od wydziału MIMUW. Dalej. Na dużej hali poustawione boksy, w każdym boksie składało się papiery na odpowiedni wydział, w innym boksie punkt ksero. Raj na ziemi. Całe składanie papierów zajęło 5 minut (razem ze staniem w kolejce). Panie rekrutujące kolegę miały dla niego teczkę, podania etc..

Po wyjściu z gmachu PW skserowałem sobie w pobliskiej księgarni dowód (skserowałem sobie również na PW podając się za przyszłego studenta, niestety mój plan nie wypalił, przybili pieczątkę PW :P). Jak już wróciliśmy na ul. Banacha obsługiwała mnie inna pani. Ta już była bardzo wyrozumiała, wszystko mi powiedziała etc. etc..

Podsumowując. PW bije na głowę UW pod względem organizacji (przynajmniej podczas rekrutacji). Mam nadzieję, że to tylko pierwsze i ostatnie złe doświadczenia z panią sekretarką (te panie sekretarki z kawałów to przy niej pikuś).
Zapewne byłeś nie w sekretariacie, a w dziekanacie. Przyzwyczaj się, (prawie) wszędzie jest ta opryskliwość. :D
adambak
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 295 razy

UW vs PW

Post autor: adambak »

no ale jakby nie było, nie to jest najważniejsze na uczelni.. ważny jest poziom nauczania, a takim UW może się pochwalić.. oczywiście przekonamy się za kilka miesięcy
Awatar użytkownika
argv
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 51 razy

UW vs PW

Post autor: argv »

Blondyna tak wam dała w kość ? Faktem jest, że jeśli chodzi o dziekanat p. Pająk z MiNI PW jest przykładem jak można być bardzo miłym, pomocnym i życzliwym człowiekiem, szkoda że nie wszędzie zatrudnia się takich ludzi ... Ale z drugiej strony dzięki usosowi do dziekanatu mimuw trzeba zawitać tylko 2 razy do roku a i przy odpowiednim podejsciu, paniom zdarza się nawet być miłym (!).
Dulce
Użytkownik
Użytkownik

UW vs PW

RSM pisze:Jeśli chodzi o pierwsze wrażenia:

RSM - miałeś pecha ,bo ja też miałam teczkę na gumkę ,ale babka w sekretariacie (owszem miła nie była) dała mi teczkę wiązaną...także nie musiałam nigdzie latać...
ODPOWIEDZ