implikacja - równanie całkowe
- Tomek_Fizyk-10
- Użytkownik

- Podziękował: 73 razy
Mam dwa pytania, ponieważ podczas czytania o ruchu harmonicznym, natrafiłem na dziwne operacje i nie wiem do końca, co się skąd wzięło - jeśli nie sprawi to żadnego kłopotu, bardzo proszę o pomoc... :
1) Pierwsze było takie równanie: \(\displaystyle{ x'u-u'x=C _{1}}\) , gdzie \(\displaystyle{ x'= \frac{ \mbox{d}x }{ \mbox{d}t }}\) oraz \(\displaystyle{ u'= \frac{ \mbox{d}u }{ \mbox{d}t }}\) i zadaniem było podzielenie tego równania przez \(\displaystyle{ u ^{2}}\) i w rezultacie otrzymano: \(\displaystyle{ ( \frac{x}{u} )'= \frac{C _{1} }{u ^{2} }}\) ---> Dlaczego autor tych obliczeń otrzymał taki wynik... tak jakby pominął przy dzieleniu wyrażenie: \(\displaystyle{ -u'x}\) lub jakby dawało ono \(\displaystyle{ 0}\)...?
2) Drugie to równanie całkowe: \(\displaystyle{ \frac{x}{u} = C _{1} \int_{t _{0} }^{t} \frac{ \mbox{d}t }{u ^{2} } + C _{2}}\) i zadaniem było pozbycie się \(\displaystyle{ u}\) z lewej strony równania. W rezultacie otrzymano: \(\displaystyle{ x(t)=C _{1} \int_{t _{0} }^{t} \frac{ \mbox{d}t }{u ^{2}(t) } + C _{2} \cdot u(t)}\) --> Ponownie mam takie wrażenie, że podczas mnożenia obu stron równania przez \(\displaystyle{ u}\) autor pominął wyrażenie z całką \(\displaystyle{ C _{1} \int_{t _{0} }^{t} \frac{ \mbox{d}t }{u ^{2} }}\)... czy to jest błąd w obliczeniach, czy też nie znana przeze mnie do tej pory operacja matematyczna?
1) Pierwsze było takie równanie: \(\displaystyle{ x'u-u'x=C _{1}}\) , gdzie \(\displaystyle{ x'= \frac{ \mbox{d}x }{ \mbox{d}t }}\) oraz \(\displaystyle{ u'= \frac{ \mbox{d}u }{ \mbox{d}t }}\) i zadaniem było podzielenie tego równania przez \(\displaystyle{ u ^{2}}\) i w rezultacie otrzymano: \(\displaystyle{ ( \frac{x}{u} )'= \frac{C _{1} }{u ^{2} }}\) ---> Dlaczego autor tych obliczeń otrzymał taki wynik... tak jakby pominął przy dzieleniu wyrażenie: \(\displaystyle{ -u'x}\) lub jakby dawało ono \(\displaystyle{ 0}\)...?
2) Drugie to równanie całkowe: \(\displaystyle{ \frac{x}{u} = C _{1} \int_{t _{0} }^{t} \frac{ \mbox{d}t }{u ^{2} } + C _{2}}\) i zadaniem było pozbycie się \(\displaystyle{ u}\) z lewej strony równania. W rezultacie otrzymano: \(\displaystyle{ x(t)=C _{1} \int_{t _{0} }^{t} \frac{ \mbox{d}t }{u ^{2}(t) } + C _{2} \cdot u(t)}\) --> Ponownie mam takie wrażenie, że podczas mnożenia obu stron równania przez \(\displaystyle{ u}\) autor pominął wyrażenie z całką \(\displaystyle{ C _{1} \int_{t _{0} }^{t} \frac{ \mbox{d}t }{u ^{2} }}\)... czy to jest błąd w obliczeniach, czy też nie znana przeze mnie do tej pory operacja matematyczna?
-
FilipSosna
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
1)
\(\displaystyle{ \left( \frac{x}{u} \right)'= \frac{x'u-u'x}{u^{2}}}\)
\(\displaystyle{ \left( \frac{x}{u} \right)'= \frac{x'u-u'x}{u^{2}}}\)
- Tomek_Fizyk-10
- Użytkownik

Czy tę równość trzeba zapamiętywać, czy jest do tego jakieś schematyczne rozwinięcie...?
-
miodzio1988
Jest to podstawowy wzór na pochodną ilorazu, więc raczej trzeba to zapamiętać
-
FilipSosna
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
Licz pochodne to sam ci się zapamięta
Najlepiej zanim zajmiesz się fizyką, przerób sobie podstawy rachunku różniczkowego i całkowego
Najlepiej zanim zajmiesz się fizyką, przerób sobie podstawy rachunku różniczkowego i całkowego
- Tomek_Fizyk-10
- Użytkownik

Zajmując się fizyką w trakcie przerabiam rachunek różniczkowy i całkowy (oraz wiele innych materiałów z matematyki wyższej), tylko na ograniczonym poziomie, ponieważ dalej jest mocno skomplikowany... Mimo to jeszcze nie spotkałem się z takim wzorem na pochodną, przerabiałem większość, lecz akurat tego nigdzie nie widziałem, żebym mógł się z nim zapoznać;) Dlatego dziękuje wam za pomoc!!! Bardzo mi się to przyda:)
Odnośnie drugiego równania, jak możecie to podsuńcie mi jakąś małą wskazówkę, czym się kierować, aby otrzymać wynik autora...?
Odnośnie drugiego równania, jak możecie to podsuńcie mi jakąś małą wskazówkę, czym się kierować, aby otrzymać wynik autora...?
- Tomek_Fizyk-10
- Użytkownik

Chciałem zapytać, czy prawdą jest, że: Jeśli \(\displaystyle{ \frac{x}{u} =C _{1} \int_{t _{0} }^{t} \frac{ \mbox{d}t }{u ^{2} } +C _{2}}\) to \(\displaystyle{ x(t)=C _{1} \cdot \int_{t _{0} }^{t} \frac{ \mbox{d}t }{u ^{2} (t) } +C _{2} u(t)}\)
lub w postaci implikacji:
\(\displaystyle{ \frac{x}{u} =C _{1} \int_{t _{0} }^{t} \frac{ \mbox{d}t }{u ^{2} } +C _{2}\Rightarrow x(t)=C _{1} \cdot \int_{t _{0} }^{t} \frac{ \mbox{d}t }{u ^{2} (t) } +C _{2} u(t)}\)
?
lub w postaci implikacji:
\(\displaystyle{ \frac{x}{u} =C _{1} \int_{t _{0} }^{t} \frac{ \mbox{d}t }{u ^{2} } +C _{2}\Rightarrow x(t)=C _{1} \cdot \int_{t _{0} }^{t} \frac{ \mbox{d}t }{u ^{2} (t) } +C _{2} u(t)}\)
?
Ostatnio zmieniony 14 lip 2011, o 19:27 przez Chromosom, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nie dubluj tematów.
Powód: Nie dubluj tematów.
-
octahedron
- Użytkownik

Mnożysz przez \(\displaystyle{ u(t)}\), czyli
\(\displaystyle{ \frac{x}{u} =C _{1} \int_{t _{0} }^{t} \frac{ \mbox{d}t }{u ^{2} } +C _{2}\Rightarrow x(t)=C _{1}u(t) \cdot \int_{t _{0} }^{t} \frac{ \mbox{d}t }{u ^{2} (t) } +C _{2} u(t)}\)
\(\displaystyle{ \frac{x}{u} =C _{1} \int_{t _{0} }^{t} \frac{ \mbox{d}t }{u ^{2} } +C _{2}\Rightarrow x(t)=C _{1}u(t) \cdot \int_{t _{0} }^{t} \frac{ \mbox{d}t }{u ^{2} (t) } +C _{2} u(t)}\)
Ostatnio zmieniony 14 lip 2011, o 15:38 przez octahedron, łącznie zmieniany 1 raz.
- Tomek_Fizyk-10
- Użytkownik

No właśnie, to dlaczego w jednym z podręczników o rachunku różniczkowym i całkowym wynik był taki: \(\displaystyle{ x(t)=C _{1} \cdot \int_{t _{0} }^{t} \frac{ \mbox{d}t }{u ^{2} (t) } +C _{2} u(t)}\)
? Z góry dziękuję za pomoc:)
W tym podręczniku czytałem wtedy o ruchu harmonicznym i rozwiązaniach równania takiego ruchu...*
? Z góry dziękuję za pomoc:)
W tym podręczniku czytałem wtedy o ruchu harmonicznym i rozwiązaniach równania takiego ruchu...*
-
octahedron
- Użytkownik

- Tomek_Fizyk-10
- Użytkownik

Już wszystko się wyjaśniło, to w tym podręczniku popełniono błąd... Dziękuję za pomoc!