Witam,
Mam problem z kolejnym zadaniem. Nie wiem jak zabrać się za obliczenie pochodnych cząstkowych następującej funkcji:
\(\displaystyle{ f(x,y) = 1+6 \sqrt{y} - y ^{2} - x ^{2}y - x ^{2}}\)
Pochodne funkcji z jedną zmienną potrafię wyliczyć. Nie rozumiem jednak na jakiej zasadzie działa to przy funkcji dwóch zmiennych. Uprzejmię proszę o pomoc.
Pochodne cząstkowe funkcji 2 zmiennych
-
piasek101
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Jeśli masz liczyć po x-sie to y-greki traktujesz jak konkretne liczby.piotrpot pisze:\(\displaystyle{ f(x,y) = 1+6 \sqrt{y} - y ^{2} - x ^{2}y - x ^{2}}\)
Patrz :
\(\displaystyle{ f(x,5) = 1+6 \sqrt{5} - 5 ^{2} - x ^{2}5 - x ^{2}}\) i liczysz ,,normalnie", potem w wyniku zamienisz (5) na (y) - jeśli wystąpi.
Analogicznie jeśli liczysz po y-greku to x-sa traktuj jak liczbę.
-
piotrpot
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
OK. Teraz jasne. Dzięki.
A jak z zapisem? Jak oznacza się poszczególne pochodne cząstkowe?
A jak z zapisem? Jak oznacza się poszczególne pochodne cząstkowe?
-
piotrpot
- Użytkownik

A czy dobrze je policzyłem?
\(\displaystyle{ \frac{\partial f}{\partial x}= -2yx-2x\\ \\ \frac{\partial f}{\partial y}= 3y ^{- \frac{1}{2} } -2y - x ^{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{\partial f}{\partial x}= -2yx-2x\\ \\ \frac{\partial f}{\partial y}= 3y ^{- \frac{1}{2} } -2y - x ^{2}}\)
Ostatnio zmieniony 10 lip 2011, o 00:41 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: komentarz "pochodna po x" źle wygląda w kodzie, stosuj odpowiednią notację
Powód: komentarz "pochodna po x" źle wygląda w kodzie, stosuj odpowiednią notację
-
FilipSosna
- Użytkownik