Matematyka na UJ - kierunek zamawiany - zapraszamy!

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 36 razy

Post autor: miki999 »

Zarówno zajęcia adaptacyjne, jak i wspomagające nie są ani obowiązkowe, ani oceniane. Jednak faktycznie pozwalają lepiej zrozumieć materiał. Ja skorzystałem i nie żałuję.
To już pisał Piotr Jucha (w jakimś innym temacie). O ile dobrze zrozumiałem, to teraz będzie obowiązywał nowy program studiów zamawianych, który może mieć inne warunki.
wszamol
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: wszamol »

A to przepraszam, nic mi o tym nie wiadomo
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik

Tzn. tylko się domyślam, może warunki sa identyczne Dlatego pytam, bo potencjalni kandydaci powinnie mieć o tym wiedzę
Dominik Kwietniak
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Dominik Kwietniak »

miki999 pisze:
Zarówno zajęcia adaptacyjne, jak i wspomagające nie są ani obowiązkowe, ani oceniane. Jednak faktycznie pozwalają lepiej zrozumieć materiał. Ja skorzystałem i nie żałuję.
To już pisał Piotr Jucha (w jakimś innym temacie). O ile dobrze zrozumiałem, to teraz będzie obowiązywał nowy program studiów zamawianych, który może mieć inne warunki.
Warunki na zajęciach adaptacyjnych i wspomagających nie ulegną zmianie. Zwiększy się liczba stypendiów (do 65 na roku pierwszym, 55 na drugim i 50 na trzecim). Dojdą nowe konkursy (na najlepszą pracę studencką z zastosowań matematyki), płatne staże w firmach, oraz te konwersatoria z matematyki stosowanej i laboratoria komputerowe. Dokładny program tych dodatkowych zajęć jest opracowywany. Dlaczego nie jest on znany od razu? Ano dlatego, że pisząc projekt podaje się tylko ogólny zarys tych zajęć, wystarczy dobrze opisać pomysł, ostateczny program przygotowuje się dopiero po rozstrzygnięciu konkursu i po ustaleniu szczegółów umowy z ministerstwem. Nikt nie będzie przygotowywał szczegółowego programu nie mając gwarancji, że dostanie za swoją pracę zapłatę. A ministerstwo rozstrzygnęło konkurs dopiero w czerwcu. Dlatego na program zajęć trzeba poczekać do drugiej połowy września. Studenci zapisują się na te zajęcia na początku października.
michary91

Post autor: michary91 »

Witam
Pytam z ciekawości:
Jaki wynik z rozszerzonej matematyki dawał stypendium w poprzednim roku akademickim na matematyce?
Pozdrawiam
Piotr Jucha
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Piotr Jucha »

miki999 pisze:
- Dzięki wyjątkowej ofercie zajęć adaptacyjnych i wspomagających nasi studenci będą mogli powtórzyć i poszerzyć wiadomości z matematyki wyniesione z liceum, lepiej zrozumieć wykładane w ramach pierwszego roku przedmioty oraz łatwo przystosować się do wymagań matematyki wyższej.
Będą mogli czy będą musieli?
Zajęcia są nieobowiązkowe i to się nie zmieni. Na zajęcia wspomagające do każdego przedmiotu i w każdym cyklu zajęć (są 4 cykle w roku) prowadzona jest osobna rekrutacja. Jeśli zmniejsza się liczba chętnych, to tworzonych jest mniej grup.
Jedyną konsekwencją dla osób, które się zapiszą na takie zajęcia (dobrowolnie oczywiście) i nie będą chodzić, mogą być problemy z zapisaniem na nie w kolejnym cyklu.
- Specjalne konserwatorium oraz laboratoria komputerowe przygotują studentów do stosowania matematyki w praktyce przy użyciu najnowszych technologii.
A konkretnie? Jakie technologie? Jakie laboratoria? Jakie umiejętności nabędą?
Do tego co napisał wyżej Dominik Kwietniak mogę dodać od siebie parę słów. Z tego co słyszałem nieoficjalnie będą to konwersatoria dotyczące zastosowań matematyki. Nie oczekiwałbym, że studenci nauczą się jakichś praktycznych zastosowań, bo przecież na pierwszym roku nie znają jeszcze pochodnych i całek. Moim zdaniem te zajęcia mają bardziej służyć popularyzacji zastosowań, pokazywać czym matematycy się zajmują i motywować do nauki (pośrednio, rzecz jasna).
Nie wiem, co będzie na laboratoriach komputerowych i czy będą one połączone z konwersatoriami, czy zupełnie oddzielnie, ale pewnie pojawią się (przynajmniej) podstawowe programy matematyczne.
Wojciech S?omczy?ski
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Wojciech S?omczy?ski »

batmanka pisze:Podpisuje się pod opinią 'miodzio1988', że to wygląda jak reklama prywatnej uczelni... i aż odstrasza, kolokwialnie rzecz ujmując > wieje kiczem i tandetą <
Cóż, pewno to różnica pokoleniowa - napisałem szczerze, co myślę i starałem się podać jak najwięcej informacji. Prawdę mówiąc trochę zazdroszczę (ale bardziej się cieszę) współczesnym studentom, że mogą studiować matematykę na UJ w znacznie bardziej komfortowych warunkach, niż to było nawet kilka lat temu. Ale nic tam nie było naciągane. Swoją drogą warto zobaczyć, jak się reklamują najlepsze uczelnie na świecie (z pierwszej dziesiątki) - przykładowo:

http://www.admissions.caltech.edu/about

W sumie trochę kiczu w tym jest, przyznaję.
mandalina
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: mandalina »

Dominik Kwietniak pisze:Aby skorzystać z OBU projektów kierunków zamawianych trzeba studiować na Wydziale Matematyki i Informatyki UJ na kierunku matematyka. Dlatego osoby zainteresowane skorzystaniem z dobrodziejstw kierunków zamawianych przez całe studia pierwszego stopnia (możliwość otrzymania stypendium 1000 PLN/m-c, płatne staże, zajęcia wspomagające, konkursy) ORAZ specjalnością matematyka komputerowa powinny wybrać przy rejestracji na studia na UJ kierunek matematyka a potem specjalność matematyka komputerowa (specjalność wybiera się przy wpisie na studia). Specjalność jest wspólna, program studiów jest na tej specjalności taki sam, niezależnie od tego, czy się studiuje na kierunku matematyka specjalności matematyka komputerowa, czy na kierunku informatyka specjalności matematyka komputerowa, ale studenci muszą być przypisani do jednego z tych kierunków i w nowym projekcie kierunków zamawianych mogą wziąć udział tylko studenci matematyki (każdej specjalności), a dla studentów informatyki (także wszystkich specjalności) pozostał tylko rok starego projektu. Wiem, że nie jest to najlepsze rozwiązanie, ale to nie UJ wprowadził te przepisy tylko Ministerstwo i my się musimy podporządkować.
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź, gdybym tylko przeczytała ją wcześniej, to jeszcze może udałoby mi się zamienić informatykę na matematykę, ale teraz niestety już po ptakach
Piotr Jucha
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Piotr Jucha »

mandalina pisze: Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź, gdybym tylko przeczytała ją wcześniej, to jeszcze może udałoby mi się zamienić informatykę na matematykę, ale teraz niestety już po ptakach :(
Niewykluczone, że będzie jeszcze dodatkowa rekrutacja we wrześniu.
mandalina
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: mandalina »

Piotr Jucha pisze:Niewykluczone, że będzie jeszcze dodatkowa rekrutacja we wrześniu.
Rozumiem, że nie da rady się przetransportować na matematykę zaraz po dostaniu się na informatykę? wybrałam tę drugą z racji tego, że wśród studentów informatyki jest mniej chętnych na specjalność matematyka komputerowa niż wśród studentów matematyki...
Pater92
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Pater92 »

Dobrze zrozumiałem, ze kazdy ktos wybierze matme na UJ dostanie 1000 zl przez pierwsze 10 miesiecy nauki, niezaleznie od wynikow matury i wynikow na studiach?

Chodzi mi o to, czy jest 65 wolnych miejsc na matme?
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik

Źle zrozumiałeś. Co najwyżej 65 osób na pierwszy roku otrzyma stypendium. Maksymalna liczba osób na roku nie jest jeszcze znana, ale pewnie 100-200 osób.
Nie wiem jak jest na UJ, ale na ogół stypendia są ustalane nie na rok, ale na semestr- choć tu może być inaczej.
RSM
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 9 razy

Post autor: RSM »

Jestem 46 na liście z matematyki. Będę miał stypendium zamawiane? Nie wiem ile spośród tych 65 stypendiów zostanie przyznanych.
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik

Podobno zależy od liczby studentów. Jeszcze w kolejnych turach rekrutacji może ktoś przed Ciebie się wślizgnąć lub na odwrót- ktoś może iść na inną uczelnię/kierunek itp., ale radzę być dobrych myśli
RSM
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 9 razy

Post autor: RSM »

no przede mnie to się nikt nie wciśnie już, co najwyżej ja podskoczę w rankingu. Teraz nie wiem czy UW czy UJ< bo jednak 1000zł co miesiąc jest kuszące. A na UW na pierwszym roku bym na pewno nie miał zamawianego, co najwyżej potem jak będzie zamawiane za wyniki egzaminów.
ODPOWIEDZ