Powstawanie lustra w akwarium
- Emiel Regis
- Użytkownik

- Podziękował: 71 razy
Otóż nie potrafię wyjaśnić następującego zjawiska: gdy patrzę przez przednią szybę akwarium na boczną to nie widzę tego co znajduje się za nią bo tworzy się lustro i widzę odbicie wnętrza, czemu tak?
-
patry93
- Użytkownik

- Podziękował: 352 razy
(troszkę jakby strzał) - czy nie chodzi czasem o zjawisko całkowitego wewnętrznego odbicia?
Przy okazji - to zjawisko jest prawdopodobnie wykorzystywane w takich "prostopadłościanikach szklanych z figurkami w środku" (ja takie coś znalazłem nad morzem na wakacjach w sekcji: pamiątki ), gdzie powstaje dosyć ciekawy efekt 3D, tzn. widać przestrzenną figurkę w kilku miejscach na raz.
Przy okazji - to zjawisko jest prawdopodobnie wykorzystywane w takich "prostopadłościanikach szklanych z figurkami w środku" (ja takie coś znalazłem nad morzem na wakacjach w sekcji: pamiątki ), gdzie powstaje dosyć ciekawy efekt 3D, tzn. widać przestrzenną figurkę w kilku miejscach na raz.
- Emiel Regis
- Użytkownik

- Podziękował: 71 razy
Nie sądzę... tutaj raczej nie ma takich efektów jak w światłowodach; p Poza tym czemu światło docierające od przedmiotu za boczną szybą miałoby już nie wyjść (skąd, z szyby?)?
Ktoś ma inną sugestię?
Jeśli tak to prosiłbym z uzasadnieniem.
Ktoś ma inną sugestię?
Jeśli tak to prosiłbym z uzasadnieniem.
- Marmon
- Użytkownik

- Podziękował: 31 razy
No to może w ten sposób...
wszystkie promienie które docieraja od przedmiotu przez boczną szybę rozchodzą się tak że docierając do przedniej szyby(tylko te nas intersuą) padają na nią pod kątem większym od granicznego przez co zostają odbite wewnętrznie, czyli nie przechodzą przez przednia szybę, czyli dla osoby która patrzy przez przednią szybe nie dociera żaden promień wchodzący przez boczną szybę.
Jestem ciekaw czy da się to wytłumaczyć inaczej.
wszystkie promienie które docieraja od przedmiotu przez boczną szybę rozchodzą się tak że docierając do przedniej szyby(tylko te nas intersuą) padają na nią pod kątem większym od granicznego przez co zostają odbite wewnętrznie, czyli nie przechodzą przez przednia szybę, czyli dla osoby która patrzy przez przednią szybe nie dociera żaden promień wchodzący przez boczną szybę.
Jestem ciekaw czy da się to wytłumaczyć inaczej.
- timemaster
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
1)To może odpowiem cytując: "Jeżeli dwie wielkości fizyczne lub dwa zjawiska bardzo od siebie zależą to nie jesteśmy w stanie w tym samym czasie i w tym samym miejscu określić[opisać] ich jednakowo dokładnie."
Moim zdaniem powinniśmy się na ten cytat powołać, gdyż patrząc na przednią szybę dokonuje się zjawisko załamania następnie patrząc na szybe boczną dostrzegasz zjawiska odbicia i w tym momencie masz dwa zjawiska. Więc reasumując twój pomiar jest niedokładny xD.
2)Masz wstawione lustro zamiast szyby xD
Moim zdaniem powinniśmy się na ten cytat powołać, gdyż patrząc na przednią szybę dokonuje się zjawisko załamania następnie patrząc na szybe boczną dostrzegasz zjawiska odbicia i w tym momencie masz dwa zjawiska. Więc reasumując twój pomiar jest niedokładny xD.
2)Masz wstawione lustro zamiast szyby xD