Witam, jestem Damian, mam problem z takim zadaniem:
Ułóż równanie kwadratowe takie aby suma pierwiastków równania była równa -5 oraz aby suma odwrotności jego pierwiastków była równa 10.
Jest coś takiego:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x_{1} + x_{2} = -5 \\ \frac{1}{ x_{1} } + \frac{1}{x_{2} } = 10 \end{cases}}\)
Przekształcam wszystko i wychodzi mi taki układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{-b}{a} = -5 \\ \frac{-b}{c} = 10 \end{cases}}\)
i teraz nie wiem co z tym mam zrobic... Nie mogę na to wpaść. Proszę o pomoc, i z góry dziękuje .
Ułóż równanie kwadratowe takie aby...
- lina2002
- Użytkownik

Z pierwszego równania masz: \(\displaystyle{ b=5a}\)
Z drugiego: \(\displaystyle{ c=-\frac{b}{10}=- \frac{5a}{10}=- \frac{a}{2}}\)
Tak więc wymagane warunki będa spełniały wszystkie funkcje postaci: \(\displaystyle{ y=ax^{2}+5ax- \frac{a}{2}}\) np. \(\displaystyle{ y=x^{2}+5x- \frac{1}{2}}\).
Z drugiego: \(\displaystyle{ c=-\frac{b}{10}=- \frac{5a}{10}=- \frac{a}{2}}\)
Tak więc wymagane warunki będa spełniały wszystkie funkcje postaci: \(\displaystyle{ y=ax^{2}+5ax- \frac{a}{2}}\) np. \(\displaystyle{ y=x^{2}+5x- \frac{1}{2}}\).
a ja to inaczej rozwiązałabym porpostu, wyliczyła \(\displaystyle{ x_{2}}\)
-
damik51
- Użytkownik

- Podziękował: 13 razy
Dzięki wam. A jukraw mam pytanie - w jaki sposób wyliczysz \(\displaystyle{ x_{2}}\) skoro nie obliczysz delty? ;>
- omicron
- Użytkownik

- Podziękował: 10 razy
Podstaw za którąś niewiadomą jakąkolwiek liczbę np \(\displaystyle{ a=1}\). Z pierwszego równania \(\displaystyle{ b=5}\) a z drugiego \(\displaystyle{ c=- \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ f(x)=x^2 + 5x - \frac{1}{2}}\) Delta nie wychodzi ładna ale równanie spełnia założenie.
\(\displaystyle{ f(x)=x^2 + 5x - \frac{1}{2}}\) Delta nie wychodzi ładna ale równanie spełnia założenie.