Matematyka stosowana na UWr/UJ

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
mir5
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

Post autor: mir5 »

Witam!
Jako że jeszcze rok do matury zaczynam poważnie zastanawiać się nad wyborem kierunku studiów.

Z dość długiej listy wykreśliłem już wszystko poza matmą Teraz przyszła kolej na rozważenie specjalizacji. Wiem, że zależnie od uczelni to się wybiera dopiero około 3 semestru, lecz ja jednak chciałbym już mieć pewne pojęcie o tym co zamierzam studiować.

Matma finansowa i nauczycielska to nie dla mnie. Matma komputerowa też mnie nie specjalnie interesuje, a więc pozostaje matma teoretyczna i stosowana.
Tu zaczynają się moje wątpliwości. Na forum poczytałem sporą ilość postów na ten temat, ale ciągle mam pewnie wątpliwości. Obecnie skłaniam się ku matmie stosowanej (zastosowania w naukach przyrodniczych/rachunek prawdopodobieństwa).

Co do przyszłej pracy to rozważam prace naukową, prace w jakimś centrum badawczym (zastosowanie matmy w naukach przyrodniczych), może coś związanego z rachunkiem prawdopodobieństwa i statystyką. Branża IT i finanse mnie raczej mało interesują, jedynie jak nic lepszego nie będzie a trzeba będzie się gdzieś tymczasowo zatrudnić.

Zaznaczę, że od razu po studiach magisterskich chciałbym się od razu doktoryzować. Jednak mam pewną wątpliwość. Czy skończenie matmy stosowanej nie zamyka drogi do kariery naukowej? Czy potem mogę napisać pracę doktorską z tematami nie koniecznie związanymi z zastosowaniami (teoria liczb, czy topologia) i z powodzeniem rozpocząć prace naukową i dydaktykę na uniwersytecie?

Nie ukrywam, że rozważam także studia na kierunku zamawianym i to może być dla mnie dość ważnym kryterium wyboru kierunku. Z tego co się orientuje to wydział matmy UJ w tym roku nie dostał dotacji na kierunki zamawiane, za to UWr i UW (które mi już nie bardzo odpowiada z powodu braku znajomych w Warszawie i dojazdu) mają ciekawe kierunki zamawiane związane z matmą. Szczególnie UWr, gdzie jest specjalizacja związana z rachunkiem prawdopodobieństwa. Jednak jak to będzie za rok to zobaczymy (chodź trzymam kciuki za UWr oraz UJ i matmę stosowaną).

Mam nadzieję, że przede wszystkim głos zabiorą ludzie którzy mają w tym temacie pojecie jak i doświadczenie i coś mi doradzą
Pozdrawiam
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Post autor: Jan Kraszewski »

mir5 pisze:Zaznaczę, że od razu po studiach magisterskich chciałbym się od razu doktoryzować. Jednak mam pewną wątpliwość. Czy skończenie matmy stosowanej nie zamyka drogi do kariery naukowej? Czy potem mogę napisać pracę doktorską z tematami nie koniecznie związanymi z zastosowaniami (teoria liczb, czy topologia) i z powodzeniem rozpocząć prace naukową i dydaktykę na uniwersytecie?
Możesz napisać doktorat z matematyki stosowanej lub "niestosowanej", jak wolisz.
mir5 pisze:Nie ukrywam, że rozważam także studia na kierunku zamawianym i to może być dla mnie dość ważnym kryterium wyboru kierunku. Z tego co się orientuje to wydział matmy UJ w tym roku nie dostał dotacji na kierunki zamawiane, za to UWr i UW (które mi już nie bardzo odpowiada z powodu braku znajomych w Warszawie i dojazdu) mają ciekawe kierunki zamawiane związane z matmą. Szczególnie UWr, gdzie jest specjalizacja związana z rachunkiem prawdopodobieństwa. Jednak jak to będzie za rok to zobaczymy (chodź trzymam kciuki za UWr oraz UJ i matmę stosowaną).
Studia zamawiane w tym roku jeszcze nie zostały "rozdane". Co będzie za rok to już w ogóle nikt nie wie.

Istotnie, specjalności związane z zastosowaniami stoją u nas (UWr.) dobrze. Zapraszamy.

JK
Piotr Jucha
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Piotr Jucha »

mir5 pisze: Z tego co się orientuje to wydział matmy UJ w tym roku nie dostał dotacji na kierunki zamawiane, za to UWr i UW (które mi już nie bardzo odpowiada z powodu braku znajomych w Warszawie i dojazdu) mają ciekawe kierunki zamawiane związane z matmą.
A skąd takie informacje? W tym roku rozstrzygnięcie konkursu na kierunki zamawiane ma być chyba najwcześniej w czerwcu. I chyba wszyscy u nas (na UJ) są przekonani, że te dotacje dostaniemy.

Co do specjalności, to - biorąc pod uwagę Twoje plany - najlepiej wybrać specjalność teoretyczną. Daje bardzo dobre podstawy do przyszłych studiów doktoranckich, no i, oczywiście, można w jej ramach zajmować się zastosowaniami.
Z drugiej strony, wybór specjalności "nieteoretycznej" absolutnie nie zamyka drogi do studiów doktoranckich i pracy naukowej.
Na UJ wybór specjalności następuje po I semestrze, więc będzie jeszcze czas na zastanowienie...
wbb
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 73 razy

Post autor: wbb »

Mam pytanie do zorientowanych. Dlaczego na UJ matematykę finansową można studiować tylko zaocznie? Dlaczego nie ma studiów dziennych?
Bez Kicki
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Bez Kicki »

wbb pisze:Mam pytanie do zorientowanych. Dlaczego na UJ matematykę finansową można studiować tylko zaocznie? Dlaczego nie ma studiów dziennych?
A skąd taka informacja??? UJ od kilkunastu lat prowadzi matematykę finansową na studiach dziennych i ta specjalność świetnie się ma i rozwija.
Ze strony wynika, że pierwsi absolwenci finansowej skończyli studia w 2000 roku.

Znam sporo osób które po ukończeniu finansowej na UJ pracują w ważnych i dobrze płacących firmach...
Piotr Jucha
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Piotr Jucha »

wbb pisze:Mam pytanie do zorientowanych. Dlaczego na UJ matematykę finansową można studiować tylko zaocznie? Dlaczego nie ma studiów dziennych?
Specjalność matematyka finansowa istnieje nieprzerwanie od ponad 10 lat (pierwsi absolwenci - jak zauważył Bez Kicki - rzeczywiście kończyli w 2000 roku) i chętnych nie brakuje.

W tej chwili można tę specjalność wybrać na studiach II stopnia (czyli po 3 latach studiów licencjackich).
Na studiach I stopnia mamy w ramach specjalności ogólnej ścieżkę "matematyka w ekonomii" (szczegóły można znaleźć na ).

A na studiach niestacjonarnych (tzn. zaocznych) też można studiować matematykę finansową, ale niestety nie zawsze znajdzie się odpowiednia liczba chętnych.

Pozdrawiam,
PJ
wbb
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 73 razy

Post autor: wbb »

Czy ciężko jest się dostać na matematykę na UJ? Czy z wynikiem \(\displaystyle{ 80+}\) z poziomu rozszerzonego jest co startować? Czy matematyka jest kierunkiem zamawianym na UJ?
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: Rogal »

Na matematykę na UJ jest dostać łatwo, więc z takim wynikiem na pewno się dostaniesz.
Czy jest zamawiana to się bodaj dopiero ma okazać, bo Ministerstwo tego chyba jeszcze nie ogłosiło.
Musi Ci ktoś bardziej kompetentny odpowiedzieć.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Post autor: Jan Kraszewski »

Rogal pisze:Czy jest zamawiana to się bodaj dopiero ma okazać, bo Ministerstwo tego chyba jeszcze nie ogłosiło.
Musi Ci ktoś bardziej kompetentny odpowiedzieć.
Jeszcze nie ogłosiło.

JK
Wojciech S?omczy?ski
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Wojciech S?omczy?ski »

Już wiadomo, że matematyka na UJ znalazła się wśród kierunków zamawianych:

... rdzona.pdf

Zapraszamy na studia do Krakowa i na Uniwersytet Jagielloński:

http://www.im.uj.edu.pl/studia_new/test.htm
ODPOWIEDZ