dwie granice
dwie granice
Czy dobrze jest obliczona granica?
\(\displaystyle{ A. \lim_{ \alpha\to 0^{+}} 2 (- \sqrt{1-\alpha}) = 2*0=0 \\
B. \lim_{\alpha \to- \infty } (e-e^{- \frac{1}{a}})= e ?}\)
\(\displaystyle{ A. \lim_{ \alpha\to 0^{+}} 2 (- \sqrt{1-\alpha}) = 2*0=0 \\
B. \lim_{\alpha \to- \infty } (e-e^{- \frac{1}{a}})= e ?}\)
- Mplayer
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
dwie granice
W tym drugim równaniu wydaje mi się, że powinno być =e-1
bo \(\displaystyle{ \frac{-1}{- \infty }}\) \(\displaystyle{ \rightarrow}\) 0, więc pozostaje \(\displaystyle{ e^{0}}\)=1
bo \(\displaystyle{ \frac{-1}{- \infty }}\) \(\displaystyle{ \rightarrow}\) 0, więc pozostaje \(\displaystyle{ e^{0}}\)=1
Ostatnio zmieniony 22 maja 2009, o 16:11 przez Mplayer, łącznie zmieniany 1 raz.
dwie granice
A. \(\displaystyle{ 2* ( - \sqrt{1-0} )= -2 \\
B. e - (- \infty ) = e ?}\)
Wiem, że coś kręcę z tymi granicami, ale nie umiem ich liczyć zbytnio.-- 22 maja 2009, o 16:14 --
B. e - (- \infty ) = e ?}\)
Wiem, że coś kręcę z tymi granicami, ale nie umiem ich liczyć zbytnio.-- 22 maja 2009, o 16:14 --
Jakoś nie mogę dojść, dlaczego \(\displaystyle{ e^{-1}}\)Mplayer pisze:W tym drugim równaniu wydaje mi się, że powinno być =e-1
dwie granice
Czy mogę prosić o pomoc w policzeniu jeszcze tych granic (co przez co się mnoży, jakie są granice poszczególnych wyrazów
\(\displaystyle{ C. \frac{1}{2} \lim_{\alpha \to 0^{+}} (ln1 - ln \left| \frac{\alpha-3}{\alpha-1} \right| ) \\
D. \lim_{ \alpha \to 1^{+} } ln (ln2-ln \left| \alpha\right|)}\)
\(\displaystyle{ C. \frac{1}{2} \lim_{\alpha \to 0^{+}} (ln1 - ln \left| \frac{\alpha-3}{\alpha-1} \right| ) \\
D. \lim_{ \alpha \to 1^{+} } ln (ln2-ln \left| \alpha\right|)}\)
- Nakahed90
- Użytkownik

dwie granice
Powinno być \(\displaystyle{ \frac{1}{2}(ln1-ln3)=\frac{1}{2}ln\frac{1}{3}=ln(\frac{1}{3})^{\frac{1}{2}}=ln\frac{1}{\sqrt{3}}=ln\frac{\sqrt{3}}{3}}\)
- Dasio11
- Moderator

- Podziękował: 41 razy
dwie granice
D.
\(\displaystyle{ |\alpha| \rightarrow 1 \Rightarrow \ln |\alpha| \rightarrow 0 \Rightarrow \ln(\ln 2 -\ln |\alpha|) \rightarrow \ln (\ln2)}\)
\(\displaystyle{ |\alpha| \rightarrow 1 \Rightarrow \ln |\alpha| \rightarrow 0 \Rightarrow \ln(\ln 2 -\ln |\alpha|) \rightarrow \ln (\ln2)}\)