Przeglądając oferty polskich uczelni zauważyłem ze na UJ i UW jest coś takiego jak studia matematyczno-przyrodnicze. Dla mnie niby nic specjalnego bo jestem zdecydowany już na matematykę stosowaną jednak zaciekawił mnie pewien fragment: (wklejam ze strony UW)
'Każdego ze studentów rozpoczynających studia na MISMaP obejmuje opieką profesor lub adiunkt reprezentujący kierunek najbliższy jego zainteresowaniom. Studenci wraz ze swymi opiekunami ustalają swe własne, w pełni indywidualne programy studiów'.
Wprawdzie studia matematyczno-przyrodnicze mnie nie interesują. Jednak jestem ciekaw czy są indywidualne studia matematyczne jeśli tak to gdzie (widziałem ze jest coś takiego na UW, ale fizyka) oraz gdzie jest możliwość czegoś takiego, cytuję 'studenci wraz ze swymi opiekunami ustalają swe własne, w pełni indywidualne programy studiów'
Przede wszystkim interesują mnie informacje o czołowych polskich uniwersytetach jeśli chodzi o matematykę tj. UW, UJ, UWr.
Pozdrawiam
Intywidualne studia matematyczne
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
Na UWr. w dużym stopniu sam układasz sobie plan w zależności od tego, jaką specjalność chcesz mieć na końcu zaliczoną (nie ma formalnego przypisania do specjalności, każdy sam, w oparciu o program studiów decyduje, jaką specjalność chce uzyskać i na tej podstawie układa sobie plan). Jeżeli jesteś dobry, to nie widzę żadnych przeszkód, by nawiązać (nieformalną) współpracę w pracownikiem naukowym i konsultować z nim swoje wybory. Zresztą tak się u nas dzieje.xenex pisze:Jednak jestem ciekaw czy są indywidualne studia matematyczne jeśli tak to gdzie (widziałem ze jest coś takiego na UW, ale fizyka) oraz gdzie jest możliwość czegoś takiego, cytuję 'studenci wraz ze swymi opiekunami ustalają swe własne, w pełni indywidualne programy studiów'
Przede wszystkim interesują mnie informacje o czołowych polskich uniwersytetach jeśli chodzi o matematykę tj. UW, UJ, UWr.
JK
-
Piotr Jucha
- Użytkownik

Na UJ dokładnie taka zasada obowiązuje na specjalności teoretycznej - obecnie od połowy 3. roku.xenex pisze: Jednak jestem ciekaw czy są indywidualne studia matematyczne jeśli tak to gdzie (widziałem ze jest coś takiego na UW, ale fizyka) oraz gdzie jest możliwość czegoś takiego, cytuję 'studenci wraz ze swymi opiekunami ustalają swe własne, w pełni indywidualne programy studiów'
Na innych specjalnościach i wcześniejszych latach też jest to możliwe (i są tacy studenci).
Wielu innych studentów ma też w jakiś sposób zmodyfikowany plan studiów (np. rozszerzenia albo zamiana przedmiotów) i nic nie stoi na przeszkodzie, żeby te wybory z kimś konsultować.
Oczywiście są pewne przedmioty, zwłaszcza na pierwszych latach, które i tak prędzej czy później trzeba zrobić.
Ale jak ktoś wybiera na I roku jedną ścieżkę, powiedzmy stosowaną, a potem chce robić np. matematykę w ekonomii, to w zasadzie wystarczy, że uzupełni brakujące przedmioty.