Dane są: odległość przedmiotu od soczewki x=20cm, odległość obrazu od soczewki y=40cm. Olicz ogniskową tej soczewki oraz powiększenie obrazu.
Prosiłabym o szczegółowe wytłumaczenie zadania, gdyż lekcje fizyki w mojej szkole odbywają się raz na ruski rok... I nie mam pojęcia jak się do tego zabrać.
Olicz ogniskową tej soczewki oraz powiększenie obrazu.
-
koRnflakes
- Użytkownik

- Podziękował: 34 razy
-
piotrekgabriel
- Użytkownik

Jednym z podstawowych wzorów w optyce jest wzór soczewkowy: \(\displaystyle{ \frac{1}{f}=\frac{1}{x}+\frac{1}{y}}\), gdzie f - ogniskowa, x - odl. przedmiotu, y - odl. obrazu - wszystkie podane W METRACH. Z tego wzoru bez problemu wyliczysz ogniskową.
Jako ciekawostkę i wskazówkę do trudniejszych zadań dodam, że jeśli obraz jest pozorny, to jego odległość wstawiamy z minusem.
Co do powiększenia, to jeśli oznaczymy wysokość przedmiotu jako \(\displaystyle{ K_{X}}\), a wysokość obrazu jako \(\displaystyle{ K_{Y}}\), to ich stosunek, nazywany powiększeniem P wynosi \(\displaystyle{ P=\frac{K_{y}}{K_{x}}=\frac{y}{x}}\)
Jako ciekawostkę i wskazówkę do trudniejszych zadań dodam, że jeśli obraz jest pozorny, to jego odległość wstawiamy z minusem.
Co do powiększenia, to jeśli oznaczymy wysokość przedmiotu jako \(\displaystyle{ K_{X}}\), a wysokość obrazu jako \(\displaystyle{ K_{Y}}\), to ich stosunek, nazywany powiększeniem P wynosi \(\displaystyle{ P=\frac{K_{y}}{K_{x}}=\frac{y}{x}}\)
-
koRnflakes
- Użytkownik

- Podziękował: 34 razy
Ogniskowa 13,3 cm a powiększenie 2, dobrze mi wyszło?