[LVII OM] Zadania I etapu

Dla wtajemniczonych;) Największa impreza dla matematyków poniżej studiów, czyli Olimpiada Matematyczna oraz Olimpiada Matematyczna Gimnazjalistów.
Twarz
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Twarz »

Wreszcie mam 10. Kourliandtchik czyni cuda Co prawda mam to chyba na okolo bo od cholery duzo dowodzenia, ale grunt, ze jest. Do 12 tez mam program, ktory mi pokazal jakie liczby spelniaja to, ale nie potrafie tego zapisac matematycznie :S
Nisiulka
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Nisiulka »

Moj programik wypisuje te liczby... tylko nie potrafie udowodnic, ze tak jest dla wszystkich mozliwych (w koncu zmienne tez maja swoja pojemnosc..) Moja babka od matematyki mowila, ze opisany kod zrodlowy wystarczy.. ze nie trzeba tego po matematycznemu pisac...
TomciO
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: TomciO »

...
Awatar użytkownika
neworder
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

Post autor: neworder »

Moja babka od matematyki mowila, ze opisany kod zrodlowy wystarczy.. ze nie trzeba tego po matematycznemu pisac...
Nie wystarczy, bo to nie jest Olimpiada Informatyczna. Jeśli nie będzie ścisłego matematycznego dowodu - 0 pkt.
Nisiulka
Użytkownik
Użytkownik

hmm.. a jezeli tan programik sprawdza x mozliwosci... ?A te ktorych nie sprawdza sprowadze do tych juz sprawdzonych, to tez nie wystarczy?
Awatar użytkownika
juzef
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: juzef »

Jeśli ładnie matematycznie uzasadnisz, że powiedzmy dla \(\displaystyle{ a_0>1000000}\) teza zadania jest prawdziwa, a następnie sprawdzisz pozostałe przypadki na komputerze, to pewnie jakieś punkty dostaniesz. W przeciwnym razie będzie 0.
ruda88
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: ruda88 »

heh, dzis namieszali mi znajomi w glowie.....oświećcie mnie co w końcu znaczą te małe znaczki w 11 przed pcb i acd :/ confused...
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

Post autor: Tomasz Rużycki »

Kąty.

Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
ruda88
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: ruda88 »

hehe, to jednak mialam racje slyszalam nawet opinie ze to są łamane i inne cudeńka, dzieki
_el_doopa
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: _el_doopa »

ciekawy jestem jak taki program wyglada, przejezdza wszystkie a_0 do nieskonczonosci? :P
A pewnie da sie nim rownie dobrze rozwiazac problem taki gdzie zamiast 3x-1 jest 3x+1 :P
Awatar użytkownika
DEXiu
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: DEXiu »

_el_doopa ==> Bez złośliwej ironii proszę (chociaż tak nawiastem mówiąc Nisiulka gdybyś miała programik rozwiązujący problem o którym mówi el to byłbym w stanie odpalić ci... 20 zeta za prawa autorskie kiedy już wypłacą mi nagrodę ). A tak wracając do kwestii zadań normalnie zaczynam powoli panikować. Zostało tylko parę dni a ja nie mam jeszcze nic z 3 serii. Nawet cholerne 10 na które liczyłem że będzie banalne nie chce się poddać Może to dlatego że mam głupi nawyk rozwiązywania nierówności klasycznymi maszynkami, a tu żadna "szybka, łatwa i bezbolesna" mi nie chce wejść. Chyba sobie dam spokój A co do 12 to dopiero niedawno zauważyłem że ono faktycznie się różni od słynnego "prolemu 3x+1" znakiem No i oczywiście pytają o co innego.
Awatar użytkownika
juzef
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: juzef »

Wsród zadań z ostatniej serii jedno jest banalne, a rozwiązania dwóch można znaleźć w sieci, jeśli się ktoś postara. Dlatego 11 zadań w pierwszym etapie leży w zasięgu każdego. Trochę się przez to obawiam jakiegoś strasznie wysokiego progu na drugi etap.
TomciO
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: TomciO »

To 10te naprawde idzie "szybka, latwa, bezbolesna" metoda. Ja bede mial tak na 5 linijek, el_doopa tak na hmm... 2 : P?
Nisiulka
Użytkownik
Użytkownik

Tak, tak, Panowie.. a swistak siedzi i zawija je w te sreberka Program dziala dla pierwszych ok 2^32 - 1 liczb a0.. reszte trzeba udowodnic.. pewnie nic z tego nie bedzie, ale fajna zabawa (jak ktos lubi sie bawic programowaniem..)
Awatar użytkownika
karolx
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Post autor: karolx »

Oj, nie wiem, ja to rozwiązania opartego na programie to bym nawet nie czytal bedąc w komisji... przecież np takie 11 to mozna narysować sobie w AutoCAD'ie i dorzucic wydruczek ze to jest prawda... nie mówiąc już o zadaniach gdzie mamy np znalezc przedzial dla ktorego dana rowność/nierowność jest spełniona..
Nie wiem, mi się wydaję że takiego rozwiązanie nie przejdzie..
Zablokowany