Jeden z końców odcinka leży na paraboli o równaniu \(\displaystyle{ y=x ^{2}}\),a drugi na prostej o równaniu y=2x-6.Wykaż,że długość tego odcinka jest nie mniejsza od \(\displaystyle{ \sqrt{5}}\).
Jak to wykazać?
Ogólnie zrobiłam sobie rysunek zaznaczyłam punkty A(x,2x-6) i \(\displaystyle{ B(x,x ^{2})}\)
policzyłam |AB|=\(\displaystyle{ \sqrt{(x ^{2}-2x+6)^{2}}}\)
proszę o pomoc
Parabola i Prosta
Parabola i Prosta
Było na próbnej maturze
Najpierw znajdujemy prostą równoległa do podanej i przecinającą parabolę w jednym punkcie więc:
\(\displaystyle{ y=2x+b}\)
Aby znaleźć b znajdujemy punkt wspólny paraboli i tej prostej czyli:
\(\displaystyle{ x^{2}=2x+b}\)
\(\displaystyle{ x^{2}-2x-b=0}\)
Jest to tylko jeden punkt więc jedno rozwiązanie więc \(\displaystyle{ \Delta=0}\)
\(\displaystyle{ 0=4+4b}\)
\(\displaystyle{ b=-1}\)
Wzór szukanej prostej to \(\displaystyle{ y=2x-1}\)
Teraz przyrównujemy obie funkcje aby znaleźć punkt przecięcia który jest jednocześnie najbliższym punktem od prostej \(\displaystyle{ y=2x-6}\) (ta odległość ma być nie mniejsza niż \(\displaystyle{ \sqrt{5}}\))
Obliczamy tę odległość i otrzymujemy wynik \(\displaystyle{ \sqrt{5}}\) więc wszystko gra
Najpierw znajdujemy prostą równoległa do podanej i przecinającą parabolę w jednym punkcie więc:
\(\displaystyle{ y=2x+b}\)
Aby znaleźć b znajdujemy punkt wspólny paraboli i tej prostej czyli:
\(\displaystyle{ x^{2}=2x+b}\)
\(\displaystyle{ x^{2}-2x-b=0}\)
Jest to tylko jeden punkt więc jedno rozwiązanie więc \(\displaystyle{ \Delta=0}\)
\(\displaystyle{ 0=4+4b}\)
\(\displaystyle{ b=-1}\)
Wzór szukanej prostej to \(\displaystyle{ y=2x-1}\)
Teraz przyrównujemy obie funkcje aby znaleźć punkt przecięcia który jest jednocześnie najbliższym punktem od prostej \(\displaystyle{ y=2x-6}\) (ta odległość ma być nie mniejsza niż \(\displaystyle{ \sqrt{5}}\))
Obliczamy tę odległość i otrzymujemy wynik \(\displaystyle{ \sqrt{5}}\) więc wszystko gra
- smigol
- Użytkownik

- Podziękował: 89 razy
Parabola i Prosta
myślę, że nie. bo już wczoraj przewodniczący CKE, przesłał mi zadania jakie będą na maturze z matmy w tym roku i stwierdzam, że takiego typu zadań nie ma.fryxjer pisze:Myślicie, że na normalnej maturze, może powtórzyć się zadanie tego typu?
Jeśli chcesz, żebym Ci jej wysłał to napisz na PW. oO
-
jarek17
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Parabola i Prosta
"Teraz przyrównujemy obie funkcje aby znaleźć punkt przecięcia który jest jednocześnie najbliższym punktem od prostej \(\displaystyle{ y=2x-6}\) (ta odległość ma być nie mniejsza niż \(\displaystyle{ \sqrt{5}}\))"
Znalazłem pkt to jest \(\displaystyle{ (1,1)}\) dla paraboli i jak obliczyć ten pkt na prostej który jest najbliżej owego pkt \(\displaystyle{ (1,1)}\)? Próbowałem prostą prostopadła do \(\displaystyle{ y=2x-6}\) przechodzącą przez pkt \(\displaystyle{ (1,1)}\) ale nie wiem co źle robię i mi nie wychodzi :/
Znalazłem pkt to jest \(\displaystyle{ (1,1)}\) dla paraboli i jak obliczyć ten pkt na prostej który jest najbliżej owego pkt \(\displaystyle{ (1,1)}\)? Próbowałem prostą prostopadła do \(\displaystyle{ y=2x-6}\) przechodzącą przez pkt \(\displaystyle{ (1,1)}\) ale nie wiem co źle robię i mi nie wychodzi :/