parametr m
-
robcio_89
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
parametr m
wyznacz wszystkie wartości parametru m ( \(\displaystyle{ m \in R}\)) dla których zbiór rozwiązań nierówności
\(\displaystyle{ | x^{2}-4x+3 | +m \le x}\)
jest zbiór jednoelementowy?
:/
\(\displaystyle{ | x^{2}-4x+3 | +m \le x}\)
jest zbiór jednoelementowy?
:/
- miki999
- Użytkownik

- Podziękował: 36 razy
parametr m
Nie o to mi chodziło.
Zatem lecimy va banque:
1. Czym jest wartość bezwzględna?
2. Jak rozwiązujesz nierówności typu: \(\displaystyle{ |x+2|<x}\)?
Zatem lecimy va banque:
1. Czym jest wartość bezwzględna?
2. Jak rozwiązujesz nierówności typu: \(\displaystyle{ |x+2|<x}\)?
-
robcio_89
- Użytkownik

parametr m
heh wartość bezwzględna to odległość punktu x od zera... a tym Twoim przykładzie rozpatrujemy \(\displaystyle{ x<0}\)
i \(\displaystyle{ x \ge 0}\)
i zapisuje część wspólną przedziałów
no i tak też postepowalem w tym przykładzie... widocznie cos robie źle... :/
i \(\displaystyle{ x \ge 0}\)
i zapisuje część wspólną przedziałów
no i tak też postepowalem w tym przykładzie... widocznie cos robie źle... :/
- miki999
- Użytkownik

parametr m
Wyrzuć na chwilę ołówek przez okno (ewentualnie schowaj do szuflady).funkcje kwadratową narysowałem
Pytanie nr 1. ok
Czekam na 2. odpowiedź Zwróć uwagę z czego jest brana wartość bezwzględna, ewentualnie wróć do odpowiedzi do pytania 1.
-
robcio_89
- Użytkownik

parametr m
spoko
1. x jest mniejsze od zera
\(\displaystyle{ -x-2 < -x}\)
brak rozwiązania
w drugim przypadku jest podobnie więc pisze że x należy do zbioru pustego-brak rozw.
1. x jest mniejsze od zera
\(\displaystyle{ -x-2 < -x}\)
brak rozwiązania
w drugim przypadku jest podobnie więc pisze że x należy do zbioru pustego-brak rozw.
- miki999
- Użytkownik

parametr m
MistyKu, nie rozumiem czemu ma słuzyć Twoje pytanie.
Robcio, mój przykład może był trochę niefortunny, ale dam Ci odpowiedź jak powinno wyglądać pełne rozwiązanie mojego przykładu:
\(\displaystyle{ |x+2|<x}\)
Rozpatrujemy dwa przedziały:
1.
\(\displaystyle{ x>-2\ \ \ \wedge \ \ x+2<x \\ 2<0 \\ x \in \emptyset}\)
2.
\(\displaystyle{ x \le -2\ \ \ \wedge \ \ -x-2<x \\ -2x<2 \\ x>-1 \wedge x \le -2 \Leftrightarrow x \in \emptyset}\)
Chodzi o to aby przykład zrobić przedziałami. Bierzemy część wspólną przedziału, który rozpatrujemy oraz wyniku. Spróbuj rozwiązać swój przykład.
Robcio, mój przykład może był trochę niefortunny, ale dam Ci odpowiedź jak powinno wyglądać pełne rozwiązanie mojego przykładu:
\(\displaystyle{ |x+2|<x}\)
Rozpatrujemy dwa przedziały:
1.
\(\displaystyle{ x>-2\ \ \ \wedge \ \ x+2<x \\ 2<0 \\ x \in \emptyset}\)
2.
\(\displaystyle{ x \le -2\ \ \ \wedge \ \ -x-2<x \\ -2x<2 \\ x>-1 \wedge x \le -2 \Leftrightarrow x \in \emptyset}\)
Chodzi o to aby przykład zrobić przedziałami. Bierzemy część wspólną przedziału, który rozpatrujemy oraz wyniku. Spróbuj rozwiązać swój przykład.
-
MistyKu
- Użytkownik

- Podziękował: 21 razy
parametr m
to jest chyba bledny tok rozumowania :Q
-- 9 maja 2009, o 22:03 --
gdy \(\displaystyle{ x^{2}-4x+3 \ge 0}\) policzylem delte i miejsca zerowe jest to przedzial \(\displaystyle{ x \in (- \infty ,1> \cup <3, \infty )}\), nie zmieniam znaku w rownaniu :\(\displaystyle{ x ^{2} -5x+3+m \le 0}\), funkcja kwadratowa rosnaca dla zadnego z m nie bedzie zawsze ujemna wiec rownanie jest sprz. Rozpratrujemy przypadek gdy \(\displaystyle{ x \in (1,3)}\), wtedy\(\displaystyle{ -x ^{2} +3x-3+m \le 0}\) i w sumie do tego doszedlem, ale nie wiem co trzeba zrobic aby rozwiazanie tego rownania bylo zbiorem jednoelementowym ? Wydaje mi sie ze wtedy gdy rozwiazaniem tego rownania byl tylko jeden x sposrod tych \(\displaystyle{ x \in (1,3)}\), ale to jest nierownosc wiec \(\displaystyle{ delta = 0}\) nie bedzie wyznacznikiem ze to rownanie ma 1 rozwiazanie .. any tips ? :<
-- 9 maja 2009, o 22:03 --
gdy \(\displaystyle{ x^{2}-4x+3 \ge 0}\) policzylem delte i miejsca zerowe jest to przedzial \(\displaystyle{ x \in (- \infty ,1> \cup <3, \infty )}\), nie zmieniam znaku w rownaniu :\(\displaystyle{ x ^{2} -5x+3+m \le 0}\), funkcja kwadratowa rosnaca dla zadnego z m nie bedzie zawsze ujemna wiec rownanie jest sprz. Rozpratrujemy przypadek gdy \(\displaystyle{ x \in (1,3)}\), wtedy\(\displaystyle{ -x ^{2} +3x-3+m \le 0}\) i w sumie do tego doszedlem, ale nie wiem co trzeba zrobic aby rozwiazanie tego rownania bylo zbiorem jednoelementowym ? Wydaje mi sie ze wtedy gdy rozwiazaniem tego rownania byl tylko jeden x sposrod tych \(\displaystyle{ x \in (1,3)}\), ale to jest nierownosc wiec \(\displaystyle{ delta = 0}\) nie bedzie wyznacznikiem ze to rownanie ma 1 rozwiazanie .. any tips ? :<