Zbieżność szeregu
-
Cod
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Zbieżność szeregu
Mam do zbadania szereg \(\displaystyle{ \bigsum_{n=0}^{\infty}(\sqrt{n+1}-\sqrt{n})}\). Próbowałem użyć kryterium d'Alamberta, ale wyszło 1. Próbowałem również kryterium pierwiastkowego Cauchy'ego, ale tu też wyszło mi 1. Próby z kryterium Raabego miały podobny efekt. Próbowałem jeszcze stosować kryterium porównawcze, drugie kryterium porównawcze oraz asymptotyczne kryterium porównawcze. Za każdym razem nie mogłem znaleźć odpowiedniego szeregu do szacowania. Wydaje mi się, że badany szereg jest rozbieżny, ale to tylko domysły. Help!
-
Fibik
- Użytkownik

- Podziękował: 12 razy
Zbieżność szeregu
Mnożysz i dzielisz to przez sumę takich pierwiastków a otrzymasz:
\(\displaystyle{ \frac{1}{\sqrt{n+1}+\sqrt{n}} > \frac{1}{\sqrt{n+1}+\sqrt{n+1}} = \frac{1}{2\sqrt{n+1}}}\)
Suma takich pierwiastków jest rozbieżna jeszcze szybciej niż suma 1/n - wiemy że,
szeregi postaci \(\displaystyle{ n^{-q}}\) są rozbieżne dla q 1.
\(\displaystyle{ \frac{1}{\sqrt{n+1}+\sqrt{n}} > \frac{1}{\sqrt{n+1}+\sqrt{n+1}} = \frac{1}{2\sqrt{n+1}}}\)
Suma takich pierwiastków jest rozbieżna jeszcze szybciej niż suma 1/n - wiemy że,
szeregi postaci \(\displaystyle{ n^{-q}}\) są rozbieżne dla q 1.
- g
- Użytkownik

Zbieżność szeregu
omfg... jak wy kombinujecie... \(\displaystyle{ \sqrt{1} - \sqrt{0} + \sqrt{2} - \sqrt{1} + \sqrt{3} - \sqrt{2} + \sqrt{4} - \sqrt{3} + \sqrt{5} - \sqrt{4} + ...}\). i teraz jak sie przyjrzycie jakiemus wyrazowi, co ma plusa z przodu, to sie przyjrzyjcie wyrazowi, co jest o 3 miejsca dalej...
-
Cod
- Użytkownik

Zbieżność szeregu
Mógłbyś podać wniosek z tego, co tu napisałeś?g pisze:omfg... jak wy kombinujecie... \(\displaystyle{ \sqrt{1} - \sqrt{0} + \sqrt{2} - \sqrt{1} + \sqrt{3} - \sqrt{2} + \sqrt{4} - \sqrt{3} + \sqrt{5} - \sqrt{4} + ...}\). i teraz jak sie przyjrzycie jakiemus wyrazowi, co ma plusa z przodu, to sie przyjrzyjcie wyrazowi, co jest o 3 miejsca dalej...
-
Cod
- Użytkownik

Zbieżność szeregu
Jakoś tak patrząc na te wyrazy, nie widzę tego. Mógłbyś wytłumaczyć łopatologicznie, jak stąd widać rozbieżność? Rozwiązanie Fibika jest dla mnie proste i zrozumiałe, ale chciałbym potrafić spoglądać na zagadnienia tego typu z Twojej strony.
- g
- Użytkownik

Zbieżność szeregu
to moze inaczej. \(\displaystyle{ \sum(\sqrt{n+1} - \sqrt{n}) = - \sum (\sqrt{n} - \sqrt{n+1}) = - (\sqrt0 - \sqrt1 + \sqrt1 - \sqrt2 + \sqrt2 - \sqrt3 + \sqrt3 - \sqrt4 + ...) = - (\sqrt0 + (-\sqrt1 + \sqrt1) + (-\sqrt2 + \sqrt2) + (-\sqrt3 + \sqrt3) - \sqrt4 + ...)}\)
mam pisac dalej?
mam pisac dalej?
-
Cod
- Użytkownik

Zbieżność szeregu
Nadal nie widzę, jak z tego można zobaczyć rozbieżność... Po zsumowaniu wszystkich nawiasów wychodzi 0. Czemu wnioskiem z tego jest rozbieżność?