Odnośnie studiowania informatyki
-
niedouczony
Witam. Zamierzam studiować informatyke, jednak nie wiem czy sobie poradze.Przez ostatniie lata studiowałem kierunek zupełnie inny. Moja wiedza z matmy równa jest zero. Wybrałem uczelnie niepaństwową, nie ma egzaminów wstępnych. Moja prośba : czy moglibyście poradzic czy coś powinienem przerobić sobie wczesniej aby potem dać rade. czy może zwykle uczą od zera? Czy jakies konkretne tematy z matmy czy moze inny przedmiot.. Widze że jest również fizyka.. z nią także nie mialem prawie wcale kontaktu. Jaka wiedze posiadaliscie zaczynajac studia, ktora wam sie najbardziej przydała? Każda rada sie przyda !
Ostatnio zmieniony 15 lip 2006, o 00:43 przez niedouczony, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Kalinowcyk
- Użytkownik

hej ja jestem na pierwszym roku informatyki i jakos specjalnie sie do niej nie przygotowywalem. po prostu skonczylem przecietne liceum, ale jakos daje chyba rade.
z maty glownie mamy do czynienia z szeroko pojeta analiza, ostatnio rownania rozniczkowe itp. z fizyki milismy tylko jeden semestr i bylo tam kilka dzialow, ale do przejscia.
co wiecej moge powiedziec. kumpel jest w prywatnej szkole na infie i z tego co wiem to maja luzy jak nie wiem, ale jak wiadomo jedna szkola drugiej nierowna. na panstwowej tez mozna dac rade pozdro
z maty glownie mamy do czynienia z szeroko pojeta analiza, ostatnio rownania rozniczkowe itp. z fizyki milismy tylko jeden semestr i bylo tam kilka dzialow, ale do przejscia.
co wiecej moge powiedziec. kumpel jest w prywatnej szkole na infie i z tego co wiem to maja luzy jak nie wiem, ale jak wiadomo jedna szkola drugiej nierowna. na panstwowej tez mozna dac rade pozdro
Na wiekszości uczelni wszystko jest od nowa tylko że tutaj gna sie dużo dużo szybciej
Możesz sobie coś powtórzyć z
- ciągiów
- funkcji
- pochodnych ( ekstrema itd)
Na 1 roku będziesz miał jeszcze
całki
równania różniczkowe
szeregi
Fizyka na większości uczelni (z tego co wiem) jest przez pol roku i do tego nie kończy sie zadnym egzaminem tylko zaliczeniem.
Możesz sobie coś powtórzyć z
- ciągiów
- funkcji
- pochodnych ( ekstrema itd)
Na 1 roku będziesz miał jeszcze
całki
równania różniczkowe
szeregi
Fizyka na większości uczelni (z tego co wiem) jest przez pol roku i do tego nie kończy sie zadnym egzaminem tylko zaliczeniem.
- Undre
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
ja jestem na 2 semestrze, mam cały rok fizykę oraz analizę, a miałem jeszcze algebrę. do powyższej listy możesz w sekcji powtórzeniowej raczej postawić na całą matmę, z tego co wiem trzepią równo z planimetrii, stereometrii czy analizy - im więcej wiesz tym lepiej dla ciebie.
pozdrawiam
PS wątek przerzucam do hyde parku bo problemów samej natury informatyki nie porusza
pozdrawiam
PS wątek przerzucam do hyde parku bo problemów samej natury informatyki nie porusza
-
kaarol
- Użytkownik

JA jestem na prywatnej uczelni w krk i powiem tak uczelnia uczelni nie rowan np , moja uczelnia została otwarta przez fundacje z agh i wykładowców prawie wszystkich mamy z AGH i poziom wcale nie jest niski szczegolnie patrzac na matme. Powiem ci tak przemyśl ta sprawe dobrze u nas juz pare osob zrezygnowało ponieważ jakos im ta matma nie leżała. Wszystko sie da nadrobić nawet na porzadnych uniwerkach kwestia tylko czy naprawde chcesz. Fakt materiał jest prawie od podstaw jednak powiem ci, że to wszystko zalezy jaka matematyke macie na pierwszym roku ja np mam dyskretna i algebre z geometria i ogolnie nie jest zle jednak przy dyskretnej wedlug mnie trzeba troche posiedziec.