GMiL 2008/09
- Sylwek
- Użytkownik

- Podziękował: 160 razy
GMiL 2008/09
Na poprzedniej stronie zostały mniej więcej opisane zasady przyznawania małych punktów, dopiszę jeszcze słówko na ten temat poniżej. Ja mam 9/10 dużych i 115/115 małych (L1).
No raczej nie jest tajemnicą. Np. ja napisałem, że pewne zadanie ma 4 rozwiązania i podałem 2 dobre przykłady, a to zadanie (nie do końca się zgadzam z ich interpretacją, ale przeszedłem, więc nie ma problemu ), a zadanie miało 5 rozwiązań. Dostałem max małych punktów. Za podanie dwóch dobrych rozwiązań jest więc prawdopodobnie max małych punktów, jak się poda jedno to jest (chyba) 1/2 małych punktów (ewentualnie z zaokrągleniem w którąś ze stron, ale musiałby się ktoś spełniający to kryterium musiałby się pochwalić dokładnymi wynikami aby to mogło być sprawdzone ).Swistak pisze:Ja wam powiem, że te małe punkty są szemrane. Jedyne co jest raczej pewne co do nich, to to, że za 100% dobrze zrobione zadanie ma się tyle małych punktów jaki jest numer zadania, a za brak odpowiedzi 0 małych punktów.
Za źle zrobione zadanie, ale w jakiejś części dobrze także się otrzymuje małe punkty. Na przykład jeżeli w zadaniu za 10 małych punktów będą 3 rozwiązania, a wy napiszecie, że są 2 i podacie 2 dobre przykłady, to myślę, że możecie otrzymać 8 małych punktów. Jednak wyliczanie tych małych punktów dla zadań zrobionych po częśći jest jedną z największych tajemnic ludzi, którzy to sprawdzają .
Np. rok temu Maciek Dulęba we Wrocławiu miał 1 zadanie źle zrobione, a małych punktów miał max o_0.
- jerzozwierz
- Użytkownik

- Podziękował: 8 razy
- lina2002
- Użytkownik

GMiL 2008/09
To ja się mogę pochwalić . Mam 8/110. W zadaniu 9 podałam 2 rozwiązania pomimo, że było jedno i straciłam 5 małych punktów, więc chyba wiadomo, w którę stronę zaokrąglają. No chyba, że inaczej traktują jak się poda za dużo rozwiązań, a inaczerj jak za mało.Sylwek pisze: Za podanie dwóch dobrych rozwiązań jest więc prawdopodobnie max małych punktów, jak się poda jedno to jest (chyba) 1/2 małych punktów (ewentualnie z zaokrągleniem w którąś ze stron, ale musiałby się ktoś spełniający to kryterium musiałby się pochwalić dokładnymi wynikami aby to mogło być sprawdzone ).
-
kuba958
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
GMiL 2008/09
Czy ktoś wie jak zrobić zadanie polegające na tym, że: mamy tabelkę w ktorej wpisane są liczby od 1 do pewnej ustalonej wartości. Mamy dane sumy liczb w odpowiednich kolumnach i wierszach. Należy odnaleźć konfigurację tych wpisanych liczb. Od dwóch lat startuję w MP w GMiL i ten tym zadania wydaje mi się nie do podejścia. Konkretne zadania z którymi się zetknąłem to zadanie 14 z etapu korespondencyjnego edycji 2007/2008 i zadanie 13 z półfinału krajowego edycji 2006/2007.
GMiL 2008/09
Ja zrobilem to zadanie szukajac zaleznosci miedzy wpisanymi liczbami, sadze ze chodzi ci o zadanie z kwadratem 4x4 z liczbami 1 do 16
-
kuba958
- Użytkownik

GMiL 2008/09
Do jakich zależności doszedłeś?
Ja zacząłem kombinować z ostatnim wierszem, suma liczb w tym wierszu wynosi 10 i jest najmniejsza możliwa suma. Zatem liczby w tym wierszu to permutacja liczb 1,2,3,4. Ale co dalej?
Podobno największa liczba (tj. 16) znajduje się w komórce, która znajduje w wierszu o "największej sumie" i w kolumnie "o największej sumie". Analogicznie z najmniejszą liczbą. Nie potrafię tego jednak udowodnić.
Ja zacząłem kombinować z ostatnim wierszem, suma liczb w tym wierszu wynosi 10 i jest najmniejsza możliwa suma. Zatem liczby w tym wierszu to permutacja liczb 1,2,3,4. Ale co dalej?
Podobno największa liczba (tj. 16) znajduje się w komórce, która znajduje w wierszu o "największej sumie" i w kolumnie "o największej sumie". Analogicznie z najmniejszą liczbą. Nie potrafię tego jednak udowodnić.
- jerzozwierz
- Użytkownik

GMiL 2008/09
GMiL jest na tyle piękny, że jeśli jesteś o czymś przekonany, ale nie umiesz tego udowodnić, to nic nie szkodzi
- jerzozwierz
- Użytkownik

GMiL 2008/09
Jest na to sposób zwany nicią Ariadny.
Polega on mniej więcej na tym:
Bierzesz kartkę, rysujesz punkt i od niego półprostą. To będzie Twój wykres. Zaczynasz machać zadanie: Tu na pewno będzie 3. Tutaj na pewno 8. Tutaj 7. O, pewniaki się skończyły. Mam pole, gdzie mogę wpisać 4 lub 10. w tym momencie na wykresie rysujesz rozwidlenie, opisujesz je i ścieżki. Zakładasz że pasuje 4, i idzesz dalej. Jak dojdziesz do sprzeczności, to rysujesz czarną kropkę i wracasz do rozwidlenia i idziesz drugą drogą. Jeśli dojdziesz do rozwiązania, zapisujesz je, rysujesz białe kółko i wracasz do rozwidlenia analizując drugą drogę. Czasami trzeba tych rozwidleń zrobić więcej, ale w ten sposób nic się nie pomija i dochodzi do rozwiązania. Chyba opisałem jasno
Polega on mniej więcej na tym:
Bierzesz kartkę, rysujesz punkt i od niego półprostą. To będzie Twój wykres. Zaczynasz machać zadanie: Tu na pewno będzie 3. Tutaj na pewno 8. Tutaj 7. O, pewniaki się skończyły. Mam pole, gdzie mogę wpisać 4 lub 10. w tym momencie na wykresie rysujesz rozwidlenie, opisujesz je i ścieżki. Zakładasz że pasuje 4, i idzesz dalej. Jak dojdziesz do sprzeczności, to rysujesz czarną kropkę i wracasz do rozwidlenia i idziesz drugą drogą. Jeśli dojdziesz do rozwiązania, zapisujesz je, rysujesz białe kółko i wracasz do rozwidlenia analizując drugą drogę. Czasami trzeba tych rozwidleń zrobić więcej, ale w ten sposób nic się nie pomija i dochodzi do rozwiązania. Chyba opisałem jasno
-
kuba958
- Użytkownik

GMiL 2008/09
No tak, sam zwykle stosuję taką metodę do rozwiązywania różniastych problemów. Ale jak to donieść do tego konkretnego typu zadania. Gdzie znajdziesz jakieś pewniaki?
Ok, to jedziemy: zadanie 14 z etapu korespondencyjnego edycji 2007/2008. Wiemy, że w ostatnim wierszu znajduje się permutacja liczb 1,2,3,4. Zakładając, że znamy położenie liczb 1 i 16 mamy do rozpatrzenia 6 możliwości ułożenia cyfr 2,3,4. Pozostaje 11 wolnych pól. Co robimy dalej?
Ok, to jedziemy: zadanie 14 z etapu korespondencyjnego edycji 2007/2008. Wiemy, że w ostatnim wierszu znajduje się permutacja liczb 1,2,3,4. Zakładając, że znamy położenie liczb 1 i 16 mamy do rozpatrzenia 6 możliwości ułożenia cyfr 2,3,4. Pozostaje 11 wolnych pól. Co robimy dalej?
- jerzozwierz
- Użytkownik

GMiL 2008/09
Jak nie ma pewniaków, trzeba ruszyć od razu od kilkokrotnego rozwidlenia właśnie kminię.
GMiL 2008/09
Finał już za kilka dni, więc jeszcze raz podejmuję temat tych znaków charakterystycznych. Macie jakieś pomysły?