Granice ze zmiennym wykładnikiem i zmienną granicą sumowa

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
Rav_DuCe
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: Rav_DuCe »

Witam mam problem z policzeniem pewnych typów granic.

1) \(\displaystyle{ \lim_{n\to } \bigsum_{k=1}^{n}\frac{1}{\sqrt{n^2+k}}\) zupełny brak pomysłu

2) Wiadomo że \(\displaystyle{ \lim_{n\to }(1+a_{n})^{\frac{1}{a_{n}}}=e ftrightarrow \lim_{n\to\infty}a_{n}=0}\) nie ma więc problemu z granicami w rodzaju
\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty}(\frac{n-4}{n+6})^{n}}\) ale co zrobić gdy współczynniki przy najwyższych potęgach są różne lub najwyższy stopień licznika jest różny od stopnia mianownika np.
\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty}(\frac{2n^2+n+3}{n^2+3n+10})^{n^2+2n}}\) mam z tego
\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty}(\frac{n^2+3n+10+n^2-2n-7}{n^2+3n+10})^{n^2+2n}=}\)
\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty}(1+\frac{n^2-2n-7}{n^2+3n+10})^{n^2+2n}}\) i co dalej przecież \(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty}\frac{n^2-2n-7}{n^2+3n+10}=1\neq0}\)
Za odpowiedzi dzięki z góry.
Gobol
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Gobol »

1) Z tego co mi sie wydaje to jest szereg rozbieżny , a więc jego suma wynosi nieskończonosc.
Awatar użytkownika
g
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: g »

1. \(\displaystyle{ {n \over n} < a_n < {n \over n+1}}\)
2. no to jak jest granica tego stosunku jeden, to granica calosci nieskonczonosc, bo to sie zachowuje jak 2 do czegos tam. zeby to doglebniej pokazac, mozesz juz na samym poczatku wyjac dwojke z licznika i na koncu wyjdzie \(\displaystyle{ 2^{n^2 + 2n}}\) razy e do czegos.
Rav_DuCe
Użytkownik
Użytkownik

Do Gobol : szeregi w postaci \(\displaystyle{ \frac{1}{(An+B)^k}}\) są rzeczywiście rozbieżne dla k \(\displaystyle{ \in(0,1]}\) ale w tym przykładzie k przecież nie jest stałą to trzeba chyba podobie jak z policzeniem \(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty}\bigsum_{k=1}^{n}\frac{1}{k(k+1)}}\) poprzez rozkład na ułamki proste i redukcje sprowadza się to do policzenia granicy \(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty}\frac{n}{n+1}=1}\) a tutaj to nie mam pojęcia do jakiej postaci to trzeba doprowadzić.
Do g 1) z tej podwójnej nierówności wynika, że \(\displaystyle{ \frac{n}{n}}\) gdyż \(\displaystyle{ [2^{\infty}]=\infty}\) ????
Gobol
Użytkownik
Użytkownik

Rav_DuCe, masz racje, po prostu źle spojrzałem. Myślałem, że tam jest \(\displaystyle{ \frac{1}{sqrt{k^{2}+k}}}\)
Ale skoro jest \(\displaystyle{ \frac{1}{sqrt{n^{2}+k}}}\)
to mozna to chyba zrobić po prostu z tw. o 3 ciągach
\(\displaystyle{ a_{n}=\bigsum_{k=1}^{n}\frac{1}{sqrt{n^{2}}}=\bigsum_{k=1}^{n}\frac{1}{n}=1}\)
\(\displaystyle{ b_{n}=\bigsum_{k=1}^{n}\frac{1}{sqrt{n^{2}+k}}\)
\(\displaystyle{ c_{n}=\bigsum_{k=1}^{n}\frac{1}{sqrt{n^{2}+n}}=\bigsum_{k=1}^{n}\frac{1}{n\sqrt{1+\frac{1}{n}}}=\frac{n}{n\sqrt{1+\frac{1}{n}}}=\frac{1}{\sqrt{1+\frac{1}{n}}}=1}\)
\(\displaystyle{ a_{n}\leq b_{n}\leq c_{n}}\)
Pominąłem w zapisie limesy, ale wiadomo o co chodzi.
Rav_DuCe
Użytkownik
Użytkownik

Wydaje mi się że to dobre rozwiązanie z tym że powinno być chyba \(\displaystyle{ c_{n}}\)
Awatar użytkownika
g
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: g »

1. no zesz kurna na odwrot... tak trudno sie skapnac? czy tu kazda odpowiedz trzeba podac na talerzu? czasem mam wrazenie ze nikt tu inicjatywy nie wykazuje.
2. tak.
Gobol
Użytkownik
Użytkownik

Napisałem że pominąłem limesy (to z lenistwa). Gdyby nierówność była ostra to by było
\(\displaystyle{ 1 < lim b_{n} < 1}\)
Co jest sprzecznoscia, dlatego napisałem nieostre nierównosci.
ODPOWIEDZ