Witam! Mam problem z następującym zadaniem:
Dawka promieniowania jaką otrzymuje w ciągu roku ze źródeł naturalnych mieszkaniec Polski to poniżej 1mSV a łączna średnia dawka z różnych źródeł cywilizacyjnych to ok. 3mSV (w tym zdjęcie rentgenowskie 1mSV). W stanie Tamil Nadu w Indiach dawka ze źródeł naturalnych przekracza 50mSV rocznie. Co ile dni można robić zdjęcia rentgenowskie nie przekraczając tej dawki? Jaką część jednorazowej dawki śmiertelnej otrzymuje mieszkaniec Tamil Nadu w ciągu 70 lat?
promieniow rentgenowskie
promieniow rentgenowskie
1. Co ile dni można robić zdjęcia rentgenowskie (1 mSV) nie przekraczając dawki 50 mSV (50 zdjęć)?
Podzieliłabym ilość dni w roku przez ilość zdjęć.
2. Dawka śmiertelna dla człowieka ze strony ... ostki.html. Sprawdź, jaką częścią jednorazowej dawki śmiertelnej jest iloczyn ilości przeżytych lat i dawki rocznej mieszkańca stanu Tamil Nadu.
Pozdrawiam
Podzieliłabym ilość dni w roku przez ilość zdjęć.
Kod: Zaznacz cały
Jest dziesięć jabłek i dwoje dzieci. Ile jabłek przypadnie na każde dziecko?
10/2=5 Kod: Zaznacz cały
Obliczanie jaką częścią liczby1 jest liczba2:
liczba2/liczba1= część-
goraczkowska
- Użytkownik

promieniow rentgenowskie
-- 24 kwi 2009, o 21:28 --
jak mogę prosić to proszę gotowca bo tego nie wiem jak zrobić
-- 27 kwi 2009, o 23:27 --
Mat.Monia, Witam bardzo proszę o rozwiązanie tego zadania lub o naprowadzenie mnie na dobra droge nie mogę sobie poradzic w zaden sposob pozdrawiam
jak mogę prosić to proszę gotowca bo tego nie wiem jak zrobić
-- 27 kwi 2009, o 23:27 --
Mat.Monia, Witam bardzo proszę o rozwiązanie tego zadania lub o naprowadzenie mnie na dobra droge nie mogę sobie poradzic w zaden sposob pozdrawiam