Obowiązkowy wiek w profilu? Zmiana charakteru forum?
-
luka52
- Użytkownik

- Podziękował: 47 razy
scyth, całe te rozważania są czysto teoretyczne, bo ani ja ani kuch2r nie zamierzamy w najbliżyszm czasie zmieniać ani regulaminu pod tym względem, ani charakteru forum.
Odnośnie konieczności podawania wieku podczas rejestracji - doszliśmy w pomarańczowym gronie do wniosku, że jest to mało sensowne.
Odnośnie konieczności podawania wieku podczas rejestracji - doszliśmy w pomarańczowym gronie do wniosku, że jest to mało sensowne.
- lionek
- Użytkownik

Dlaczego nie chcesz już sam Słowacki nawoływał:scyth pisze: Sorry, nie niosę nikomu kaganka oświaty. Jestem tu tylko i wyłącznie dla rozrywki.
" Lecz zaklinam — niech żywi nie tracą nadziei
I przed narodem niosą oświaty kaganiec;
A kiedy trzeba, na śmierć idą po kolei,
Jak kamienie przez Boga rzucane na szaniec!..."
Ja wychodzę z założenia.(Jestem krótko na forum, ale długo je przeglądałem), że skoro ktoś nie pisze, że chce wskazówki to oczekuje od kogoś pełnego rozwiązania. Ja mu napiszę to rozwiązanie jeśli wiem, że jest ono poprawne. A czy ktoś się nauczył, czy nie to już życie zweryfikuje... Przykładem będzie, kartkówka, klasówka, matura itd. Niektórzy wychodzą, że matematyki można się wykuć na blachę słowo w słowo, jak polskiego, wosu, historii, a tu zonk... Bo matematykę, żeby umieć to trzeba zrozumieć...
Tyle mojego zdania... Podsumowywując, ludzie uważają, że to forum zrobi za nich pracę domową i póki co nie mylą się i tak chyba zostanie...
-
Rogal
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Panowie, czy ja jeszcze raz mam napisać o co mi się rozchodzi? Przecież to już nudne się robi jak flaki z olejem. Powtórzę, macie prawo nie czytać tematu.
NIE chcę nikogo uszczęśliwiać na siłę.
NIE chcę nikomu nakazywać, jak ma pisać rozwiązania.
Ale chcę, by nowym użytkownikom zasugerować, by pisali przy zadaniu coś więcej, niż treść i "Bardzo proszę o pomoc". Popatrzcie do tematu, który zacytowałem - ile nieporozumień, od razu jakieś podejrzenia, a autorowi wcale nie chodziło o gotowca.
Jednak patrzy po forum i widzi, jak zadania są wrzucane, to sam tak robi, bo tak to działa, bo komuś "się chce napisać całe rozwiązanie".
Niezwykle bardzo spodobał się mi pomysł Przewodnika dla nowych użytkowników - krótko, zwięźle, na temat i z przykładami, jak pisać, by pomoc otrzymać jak najlepszą i jak najszybszą.
Bardzo bym chciał usłyszeć jakąś opinię w tym temacie. Nie wiem dlaczego przyczepiliście się do tematu, który nie jest tutaj poruszany (czyli jak rozwiązania mają być pisane). Przecież czytacie ze zrozumieniem teksty pisane, nie?
Ponadto chciałbym zacytować jakiegoś mądrego człowieka, który rzekł kiedyś, że "nawet papier toaletowy wie, że aby żyć, trzeba się rozwijać".
Nie chciałbym, żeby to forum wpadło w stagnację i stało się tą maszynką do rozwiązywania prac domowych. Przynajmniej ja pamiętam, że nie w takim celu powstało i jak byłem młody i głupi (dziś młodość przeminęła...), to nieco inaczej to wyglądało, jak już zresztą pisałem, przez znacznie mniesjzy ruch i większą liczbę moderatorów i aktywnych "pomagaczy".
Całkiem fajnie byłoby, gdyby ktoś z byłych moderatorów napisał na przykład, co go zmusiło do rezygnacji z tej funkcji - czy li tylko nadmiar obowiązków, brak czasu, czy też coś innego?
NIE chcę nikogo uszczęśliwiać na siłę.
NIE chcę nikomu nakazywać, jak ma pisać rozwiązania.
Ale chcę, by nowym użytkownikom zasugerować, by pisali przy zadaniu coś więcej, niż treść i "Bardzo proszę o pomoc". Popatrzcie do tematu, który zacytowałem - ile nieporozumień, od razu jakieś podejrzenia, a autorowi wcale nie chodziło o gotowca.
Jednak patrzy po forum i widzi, jak zadania są wrzucane, to sam tak robi, bo tak to działa, bo komuś "się chce napisać całe rozwiązanie".
Niezwykle bardzo spodobał się mi pomysł Przewodnika dla nowych użytkowników - krótko, zwięźle, na temat i z przykładami, jak pisać, by pomoc otrzymać jak najlepszą i jak najszybszą.
Bardzo bym chciał usłyszeć jakąś opinię w tym temacie. Nie wiem dlaczego przyczepiliście się do tematu, który nie jest tutaj poruszany (czyli jak rozwiązania mają być pisane). Przecież czytacie ze zrozumieniem teksty pisane, nie?
Ponadto chciałbym zacytować jakiegoś mądrego człowieka, który rzekł kiedyś, że "nawet papier toaletowy wie, że aby żyć, trzeba się rozwijać".
Nie chciałbym, żeby to forum wpadło w stagnację i stało się tą maszynką do rozwiązywania prac domowych. Przynajmniej ja pamiętam, że nie w takim celu powstało i jak byłem młody i głupi (dziś młodość przeminęła...), to nieco inaczej to wyglądało, jak już zresztą pisałem, przez znacznie mniesjzy ruch i większą liczbę moderatorów i aktywnych "pomagaczy".
Całkiem fajnie byłoby, gdyby ktoś z byłych moderatorów napisał na przykład, co go zmusiło do rezygnacji z tej funkcji - czy li tylko nadmiar obowiązków, brak czasu, czy też coś innego?
- Szemek
- Użytkownik

- Podziękował: 43 razy
Akurat to zależy od wszystkich osób, które udzielają odpowiedzi na forum.Rogal pisze:Nie chciałbym, żeby to forum wpadło w stagnację i stało się tą maszynką do rozwiązywania prac domowych.
Dla mnie dyskusja głównego tematu Obowiązkowy wiek w profilu? Zmiana charakteru forum? nie ma dalszego sensu. Muszę przyznać, że różne opinie (dziękuję za przedstawienie różnych punktów widzenia), utwierdzają mnie w przekonaniu, że forma w jakiej funkcjonuje obecnie forum jest w porządku.
Lepiej się skupić na tym, żeby zachęcić użytkowników do dokładniejszego formułowania swoich problemów - na spokojnie przemyślmy sprawę przewodnika, jego kształt, a później wszelkie pomysły ubierze się w słowa. Ale to temat chyba na inną dyskusję...
A poza tym, nikt nie zmusza nas do odpowiadania. Mam ochotę to robię, nie mam - nie robię. Proste.
To, co użytkownik zrobi z otrzymaną pomocą to raczej już jego prywatna sprawa. Jeden z postów g zmusił mnie do zastanowienia - musimy wyważyć czas spędzony na forum, najlepiej, żeby to było korzyścią dla nas.
Cienka jest granica pomiędzy życzliwością, pomocą a byciem po prostą "maszynką do robienia zadań".
-
Rogal
- Użytkownik

Też tak myślę i jeśli nie masz nic przeciwko, to dziś wieczorem się skontaktuję z Tobą, chyba że nie chcesz pomocy, to może napisalibyśmy takowy Przewodnik, bo jest to jedna z najmądrzejszych propozycji, jaka tutaj padła i myślę, że Panowie Admini nie mają nic przeciwko (głównie o to pytałem w poprzednim poście).
Ponadto cieszy mnie taka dyskusja, bo może ktoś przeczyta, zastanowi się i przyzna nam rację, że właśnie czas spędzony na forum powinien być wyważony, by i wilk był syty i owca cała.
g napisał jeszcze kilka mądrych postów tam, polecam wszystkim poczytać i się zastanowić
Ponadto cieszy mnie taka dyskusja, bo może ktoś przeczyta, zastanowi się i przyzna nam rację, że właśnie czas spędzony na forum powinien być wyważony, by i wilk był syty i owca cała.
g napisał jeszcze kilka mądrych postów tam, polecam wszystkim poczytać i się zastanowić
- Frey
- Użytkownik

- Podziękował: 48 razy
Co do przewodnika, to musicie napisać go w formie "obrazkowej" suchy tekst, zostanie moim zdaniem totalnie zignorowany, przewodnik taki też nie może być też zbyt długi.
Powodzenia,
Widzę że temat już się skończył, status quo zostało utrzymana, co moim zdaniem jest dobrym wyjściem.
Powodzenia,
Widzę że temat już się skończył, status quo zostało utrzymana, co moim zdaniem jest dobrym wyjściem.
- miki999
- Użytkownik

- Podziękował: 36 razy
Tak, i niech najlepiej będzie wysyłany 5 razy dziennie na maila oraz formie prywatnej wiadomości. Niech jeszcze będzie wyskakiwał przy każdym wejściu na stronę i wymyślcie coś, aby się go nie dało adblockiem potraktować
Niestety przez wielu nowych użytkowników będzie to zignorowane, tak samo jak obecnie regulmin, ale jak komuś się chce za to zabrać to życzę owocnej pracy
Pozdrawiam.
Niestety przez wielu nowych użytkowników będzie to zignorowane, tak samo jak obecnie regulmin, ale jak komuś się chce za to zabrać to życzę owocnej pracy
Pozdrawiam.
-
Rogal
- Użytkownik

Jak go już napiszemy, to linka do niego będę miał zawsze pod ręką i zamiast pisać swej standardowej formułki, to będę go wklejał tylko. Boże, ależ nabiję sobie postów 
-- wtorek, 7 kwietnia 2009, 22:39 --
Pozwolę sobie w tym temacie zbierać trochę pozytywnej energii z forum.
120177.htm
-- wtorek, 7 kwietnia 2009, 22:39 --
Pozwolę sobie w tym temacie zbierać trochę pozytywnej energii z forum.
120177.htm
-
blost
- Użytkownik

- Podziękował: 52 razy
nie wiem jak innym ale mi sie pomysl w sumie podobabuszmen_ pisze:A może wprowadzić obowiązkowe zdjęcie do profilu? Szczególnie w przypadku dziewczyn ;]
ps. czyzby kochane I LO ?
Czyli jednak ten obawiazkowy wiek na forum nie bedzie wprowadzony ? troszke szkoda bo sadze ze by to pomocne jednak bylo...
- buszmen_
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Nie, Boże broń!. Ja po pierwsze tak nie nazwałbym tej szkoły jak Ty to zrobiłeś...blost pisze:czyzby kochane I LO ?
Jeszcze przez kilka tygodni IILO ;]
Ale nie offtopując już więcej, trzeba stwierdzić otwarcie, że nawet wysyłanie skanu legitymacji szkolnej do administratora nie uchroniłoby przez machlojstwami z wiekiem..
- Frey
- Użytkownik

- Podziękował: 48 razy
Popieram, ale moim zdaniem Panie powinny otrzymać ten sam przywilej, czyli wszyscy powinni starać się do dodawania zdjęcia w profilubuszmen_ pisze:A może wprowadzić obowiązkowe zdjęcie do profilu? Szczególnie w przypadku dziewczyn ;]
-
maise
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
Muszę przyznać, że nie rozumiem czemu miałoby służyć obowiązkowe podanie wieku. To się wiąże z punktem 2.2 naszego regulaminu. Jeżeli ktoś ma problem np. ze sprowadzaniem ułamków do wspólnego mianownika, wyjaśniam mu to niezależnie od tego czy ma 9 lat, czy 19.
Myślę, że "przewodnik" jest niezłym pomysłem. Ograniczyłabym go do: osoba prosząca o pomoc precyzuje w czym tkwi problem, a osoba udzielająca tej pomocy pamięta, że ta pierwsza ma swój mózg (wystarczy np. zapisać układ równań, niekoniecznie go rozwiązywać).
Myślę, że "przewodnik" jest niezłym pomysłem. Ograniczyłabym go do: osoba prosząca o pomoc precyzuje w czym tkwi problem, a osoba udzielająca tej pomocy pamięta, że ta pierwsza ma swój mózg (wystarczy np. zapisać układ równań, niekoniecznie go rozwiązywać).
Może załóż konto na n-k. Tam jest mnóstwo zdjęć, dziewczyn równieżbuszmen_ pisze:A może wprowadzić obowiązkowe zdjęcie do profilu? Szczególnie w przypadku dziewczyn ;]
- bolo
- Użytkownik

- Podziękował: 8 razy
W poprzednim skrypcie był wymagany wiek. Właściwie był, bo był i nikomu nie wadził. Rażące fałszowanie wieku było sporadyczne. Pozostałe przypadki wychodziły dosyć szybko w toku dyskusji na forum.
Obecnie sądzę, że do kwestii "na jakim poziomie mam odpowiedzieć" nie jest niezbędna precyzyjnie podana data urodzenia, wystarczyłby sam rok. Optymalne na dzień dzisiejszy wydaje się być obligatoryjne podanie w profilu etapu kształcenia, tj. "gimnazjum", "studia" itp. Od strony technicznej jest to prosta modyfikacja, wówczas wiek mógłby pozostać opcjonalny. Za taką konfiguracją jestem jak najbardziej za.
Podawanie gotowców, również w nieregulaminowych tematach, nie może być podstawą do nadania ostrzeżenia, o ile odpowiedź jest zredagowana poprawnie. Kto chce, niech traci czas dla nierobów, a i tak szybko się to znudzi. Sprawa gotowych rozwiązań może się odrobinę poprawić, stosując poniższą poprawkę.
Uważam, że wiadro paragrafów nie zastąpi zdrowego rozsądku moderatorów w wydawaniu osądów, oczywiście przy współtowarzyszeniu sprawnej administracji. Regulamin powinien być swojego rodzaju Konstytucją forum, przedstawiającą w sposób ogólny linię i charakter forum (oczywiste, że nie da się uniknąć pewnych wyszczególnień). Tak to wypełniałem za swojego adminowania i bardzo dobrze się sprawdzało. Również w związku z tym kurczowe trzymanie się punktów regulaminu nie ma większego sensu, to nie sala sądowa. Padła propozycja, żeby wymagać chociażby krótkiego opisania meritum problemu w swoim temacie. Ogólnie jestem przeciwnikiem dodawania nowych punktów do regulaminu bez wyraźnej potrzeby, akurat do tej kwestii drobna wzmianka byłaby wskazana, mógłaby się znaleźć wśród wymagań odnośnie do postów, czyli w okolicach III.3.
Polecam przemyśleć te proste do realizacji regulacje, zanim armia minimalistów przykryje forum kartkami z napisem "pomóżcie!!!".
Obecnie sądzę, że do kwestii "na jakim poziomie mam odpowiedzieć" nie jest niezbędna precyzyjnie podana data urodzenia, wystarczyłby sam rok. Optymalne na dzień dzisiejszy wydaje się być obligatoryjne podanie w profilu etapu kształcenia, tj. "gimnazjum", "studia" itp. Od strony technicznej jest to prosta modyfikacja, wówczas wiek mógłby pozostać opcjonalny. Za taką konfiguracją jestem jak najbardziej za.
Podawanie gotowców, również w nieregulaminowych tematach, nie może być podstawą do nadania ostrzeżenia, o ile odpowiedź jest zredagowana poprawnie. Kto chce, niech traci czas dla nierobów, a i tak szybko się to znudzi. Sprawa gotowych rozwiązań może się odrobinę poprawić, stosując poniższą poprawkę.
Uważam, że wiadro paragrafów nie zastąpi zdrowego rozsądku moderatorów w wydawaniu osądów, oczywiście przy współtowarzyszeniu sprawnej administracji. Regulamin powinien być swojego rodzaju Konstytucją forum, przedstawiającą w sposób ogólny linię i charakter forum (oczywiste, że nie da się uniknąć pewnych wyszczególnień). Tak to wypełniałem za swojego adminowania i bardzo dobrze się sprawdzało. Również w związku z tym kurczowe trzymanie się punktów regulaminu nie ma większego sensu, to nie sala sądowa. Padła propozycja, żeby wymagać chociażby krótkiego opisania meritum problemu w swoim temacie. Ogólnie jestem przeciwnikiem dodawania nowych punktów do regulaminu bez wyraźnej potrzeby, akurat do tej kwestii drobna wzmianka byłaby wskazana, mógłaby się znaleźć wśród wymagań odnośnie do postów, czyli w okolicach III.3.
Polecam przemyśleć te proste do realizacji regulacje, zanim armia minimalistów przykryje forum kartkami z napisem "pomóżcie!!!".
- buszmen_
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Miałem prawie rok. Podziękowałem. Usunąłem. Zakładałem konto na nk a usuwałem już w zasadzie niemal z fotki...maise pisze: Może załóż konto na n-k. Tam jest mnóstwo zdjęć, dziewczyn również
Jak chodzi o wiek userów: najlepszym rozwiązaniem byłoby wymaganie przy rejestracji i późniejsza blokada edycji tego pola w profilu.