[LVII OM] Zadania I etapu

Dla wtajemniczonych;) Największa impreza dla matematyków poniżej studiów, czyli Olimpiada Matematyczna oraz Olimpiada Matematyczna Gimnazjalistów.
Awatar użytkownika
juzef
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: juzef »

Moim zdaniem lepiej byś zrobił, gdybyś po prostu to zdanie udowodnił. Jesteś chociaż pewien, że jest to prawdą?
Awatar użytkownika
neworder
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

Post autor: neworder »

U mnie część zasadnicza jest wodolejcza i niekonkretna ("Widzimy, że...", "Oczywiście zachodzi..." ["Oczywiście, że" "Nie umiem udowodnić, że..." ]) za to obliczenia sią bardzo konkretne i precyzyjne. Może 2 pkt. będą, chyba, że do 20.00 do jutra coś nowego wymyślę.
Vithal
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Vithal »

juzef pisze:Moim zdaniem lepiej byś zrobił, gdybyś po prostu to zdanie udowodnił. :) Jesteś chociaż pewien, że jest to prawdą?
Ale mnie ciekawi do jakiego stopnia jest ta paranoja z dowodzeniem, bo przecież pewne rzeczy są tak elementarne i oczywiste, że aż głupio się je udowadnia. Np. że przeciwprostokątna w trójkącie prostokątnym jest dłuższa od dowolnego z pozostałych boków. Też trzeba udowodnić, czy piszemy, że oczywiste? :lol:
a 8 jest latwiejsze niz 6 i juz. Very Happy
Byłem w lekkim szoku gdy po zaczęciu zadania 6 dowód zajął mi dwie linijki (i co ciekawe błędu nie widzę)...
Twarz
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Twarz »

Ja wam we wtorek napisze taki dowod do 6, ze bedziecie (ci co mieli klopoty z tym) smiac sie z siebie. Mnie mozecie zrobic to samo z 8.
Awatar użytkownika
juzef
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: juzef »

Nie chodzi mi o takie bzdury jak długość przeciwprostokątnej. Ale weźmy inny problem (znany zresztą): czy skończoną ilością prostych można pokryć płaszczyznę. Nie można? Udowodnij! Sam fakt jest oczywisty. Dowód mniej.
Vithal
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Vithal »

juzef pisze:Nie chodzi mi o takie bzdury jak długość przeciwprostokątnej. Ale weźmy inny problem (znany zresztą): czy skończoną ilością prostych można pokryć płaszczyznę. Nie można? Udowodnij! Sam fakt jest oczywisty. Dowód mniej.
Ech przypominają mi się zadania ze szkolnego konkursu w stylu płaszczyzny w róznych kolorach i szukania kolorowych trójkątów po których do dzisiaj mam lęki :) No ale pamiętaj, że tu mamy do czynienia ze skończonością-nieskończonością, czy płaszczyzną, a ja w tym zadaniu miałem naprawdę oczywiste rzeczy (w moim toku myślenia oczywiście, jak ktoś robił inaczej to co innego miał do udowodnienia) i to wręcz elementarne, stąd stwierdziłem, że dowodzić ich nie będę. Ale co mi tam, najwyżej będzie 0 i tyle :)
beholder
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: beholder »

mikolajm pisze:Wydaje mi się, że w II serii prostsze od zadania 8. było tylko 5.
zdołowałeś mnie
bo ja zrobiłem właśnie tylko 5 i 8
TomciO
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: TomciO »

To rob stary jeszcze siodme poki masz czas bo naprawde jest proste .
Twarz
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Twarz »

Pheeeew udalo mi sie dobrze zrobic 8. Dowod mam niepodwazalny, a zajal mi strone A3 (wraz z rysunkiem). Trudnosc tego zadania polega na odnalezieniu pewnego tricku, ktory wszystko upraszcza. 5 faktycznie bylo banalne, mimo to dopiero wczoraj zrobilem do niego piekne, matematyczne rozwiazanie. Z 7 mialem troche klopotow, ale w koncu sie udalo (mialem powazny, blad ale w piatek poprawilem go). No i oczywiscie 6, najlatwiejsze (chyba ze jeszcze 2 z 1 serii) chyba w calej OM.
mikolajm
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 8 razy

Post autor: mikolajm »

Nie, najprostsze było zdecydowanie 2. Zadanie nr 1 też wysokim poziomem nie grzeszyło... Natomiast wielką zagadką nadal pozostają dla mnie zadania nr 4 i 12. Choć na 12. mamy jeszcze cały miesiąć, więc być może uda się coś z nim zrobić...
Awatar użytkownika
neworder
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

Post autor: neworder »

Natomiast wielką zagadką nadal pozostają dla mnie zadania nr 4 i 12.
Co do zadani nr 4, to patrz poprzednie posty w tym temacie.

Ja przed chwilą wróciłem z poczty - kończyłem rozwiązanie do 8. zadania na poczcie, żeby mi nie zamknęli O 17.00 już wychodziłem wysyłać zadania (nie miałem 8.), a na klatce schodowej spotkałem sąsiada-matematyka, który podrzucił mi jeden pomysł i szkic, więc biegiem do domu, dopracowałem to do końca i pobiegłem wysyłać. Uff...
Czesio
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

Post autor: Czesio »

ufff... mam wszystko z tej serii, ale 8. wymiata. Zajęło mi 4 strony ręcznie, a koledze 7...
6 skonczylem dziś i też się roześmiałem jak zobaczyłem jakie jest proste.
Finarfin
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 45 razy

Post autor: Finarfin »

Zrobione wszystkie, ale czy dobrze mam 8...to się okaże. Niby wszystko udowodnione, ale kto wie jak to zinterpretują. Za to pozostałe 3. wszystko picuś glancuś Wysłałem oczywiście dzisiaj po 18 Może zabiorę się za 3. serię jakoś wcześniej niż 4. dni przed terminem...tym bardziej, że próbne matury się w następnym miesiącu szykują
mayka
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: mayka »

podajcie swoije odp ja mam 5 całe 6 nie całe 7 jedna wielka ściema i brak 8 heh.. 6 ,7,8 -wogole nie wiedziałąm jak do tego podejśc, brak doświadczeń i wiedzy widać :/ nad 6 siedziałam kilka godizn i nic, jak coś wychodziło to się okazało że błąd zrobiłam :/ zastanawiam się cyz robić III serię, w sumie mam poki co 4 zadania, wiec raczej 0 szanse zeby się dostać do II etapu..ale pobawic się można
tommik
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: tommik »

Jak masz wszystkie 4 dobrze i zrobisz kolejne 4, to masz raczej dużą szansę przejść dalej. Chociaż to zależy od okręgu.
Zablokowany