Trojaczki.

Matematyczne łamigłowki i zagadki...
ixi
Użytkownik
Użytkownik

Trojaczki.

Post autor: ixi »

drunkard pisze:zapoznałem się z tym rozwiązaniem i mogę powiedzieć, że jest ono, zgodnie z wyrażanymi wcześniej przypuszczeniami, alternatywne do wielu zaprezentowanych tu wcześniej.
Aby rozwiązanie autorskie nazwać alternatywnym do zaprezentowanych rozwiązań, trzeba użyć "alternatywnej" logiki. Rozumiem Twoje "subiektywne odczucie", gorzkie pigułki ciężko przechodzą przez gardło. Jeszcze trudniej publicznie przyznać się do błędu (chociaż w prywatnym poście się przyznałeś).

W celu rozwiania wszelkich wątpliwości i zakończenia ironicznych komentarzy, proponuję powołanie niezależnej osoby do rozstrzygnięcia kto ma rację, szczególnie w kwestii alternatywnych rozwiązań.
drunkard
Użytkownik
Użytkownik

Trojaczki.

Post autor: drunkard »

ixi pisze: Aby rozwiązanie autorskie nazwać alternatywnym do zaprezentowanych rozwiązań, trzeba użyć "alternatywnej" logiki.
fałsz, ixi. Prawdą jest natomiat: A jest alternatywą dla B => B jest alternatywą dla A
ixi pisze: chociaż w prywatnym poście się przyznałeś [do błędu]
fałsz, ixi
soliter
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

Trojaczki.

Post autor: soliter »

Jako nowy użytkownik forum mogę się nazwać osobą postronną i także twierdzę, że rozwiązania autorstwa Drunkarda i Zurasa są poprawne.
Godfryd
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Trojaczki.

Post autor: Godfryd »

ehh, szkoda słów...
ixi
Użytkownik
Użytkownik

Trojaczki.

drunkard pisze:To może tak:
którą drogę wskazałbyś mi, gdybym zadał ci to pytanie "dwie kolejki" później?
No i należy pójść wskazaną drogą.
Oto rozwiązanie podane przez Drunkarda i zaakceptowane przez wszystkich tu piszących.
Drunkard, może jednak spróbujesz dotrzymać naszej umowy i przyznać, że ta odpowiedź jest błędna?
Na pewno nie należy pójść wskazaną drogą!!!

ps. moje współczucie dla Gotfryda.
Awatar użytkownika
DEXiu
Użytkownik
Użytkownik

Trojaczki.

Post autor: DEXiu »

Na miłość boską człowieku Może wreszcie napiszesz to cholerne rozwiązanie, bo jeśli będziemy dalej czekać, aż ktoś na nie wpadnie i napisze tutaj, to życzę miłej Gwiazdki 2009
ixi
Użytkownik
Użytkownik

Trojaczki.

Dziękuję za życzenia i wzajemnie. Od kiedy zadający zagadkę musi podawać rozwiązanie?
Życzę większej wytrwałości. Na pewno się doczekamy poprawnego rozwiązania.
Awatar użytkownika
DEXiu
Użytkownik
Użytkownik

Trojaczki.

Dobrze, więc odpowiem z całkowitym spokojem, opanowaniem i bez ironii (napiszę tylko tu - nie będę się powtarzał w "Środku studni"):
Od kiedy zadający zagadkę musi podawać rozwiązanie? Od kiedy upiera się przy swoim rozwiązaniu i nie przyjmuje do wiadomości innych poprawnych i alternatywnych odpowiedzi. Ta zagadka jest już rozwiązana co najmniej na trzy podobne, ale nie identyczne sposoby, a zresztą ta ze studnią też (mówiąc nieskromnie - przeze mnie, już przy samym początku wątku) . Zatem albo podasz poprawną twoim zdaniem odpowiedź, aby wszyscy się mogli przekonać o jej słuszności, albo uznajemy wątek za zamknięty ze względu na to, że zagadka została rozwiązana (potwierdzili to niezależni obserwatorzy - patrz: drunkard).
ixi
Użytkownik
Użytkownik

Trojaczki.

Mogę Ci podać prywatnie poprawne rozwiązanie pod warunkiem, że nie opublikujesz na forum i odszczekasz to co dotychczas mówiłeś.
Awatar użytkownika
DEXiu
Użytkownik
Użytkownik

Trojaczki.

Umowa stoi Odszczekuje
drunkard
Użytkownik
Użytkownik

Trojaczki.

Post autor: drunkard »

ixi pisze: Drunkard, może jednak spróbujesz dotrzymać naszej umowy i przyznać, że ta odpowiedź jest błędna?
Choć to nie kampania wyborcza wywołany "do tablicy", czuję się w obowiązku zakomunikować, że ixi kolejny raz minął się z prawdą, tym razem powołując się na treść umowy, której nie było.
W celu udostępnienia odpowiedzi zażądałeś, aby (tu cytuję warunki, które nie były objęte klauzulą poufności):
1. Zagadka zostanie odblokowana, w tej chwili jest zablokowana i nikt nie chce mi podać powodu.
2. Nie przedstawisz rozwiązania na forum.
3. Potwierdzisz na forum istnienie prawidłowego rozwiązania, innego niż Ty podałeś.

Poinformowałem Cię wyraźnie, że:
- spełnię warunek nr 2
- warunku nr 1 osobiście spełnić nijak nie mogę,
- spełnię warunek 3, o ile istotnie uznam, że podane przez Ciebie rozwiązanie jest prawidłowe.
Awatar użytkownika
DEXiu
Użytkownik
Użytkownik

Trojaczki.

Ja również przyznaję, że rozwiązanie ixi'ego jest poprawne (chociaż nawiasem mówiąc tak skomplikowanego rozwiązania na prosty problem, to by i Einstein nie wymyślił :D ), ale nadal nie neguję poprawności pozostałych zaproponowanych tu rozwiązań. Dotrzymując warunków umowy nie publikuję nawet fragmentów "orginalnego" rozwiązania.
ixi
Użytkownik
Użytkownik

Trojaczki.

drunkard pisze:o ile istotnie uznam, że podane przez Ciebie rozwiązanie jest prawidłowe.
Mam rozumieć, że uznałeś moje rozwiązanie za nieprawidłowe?

[ Dodano: Czw Lis 03, 2005 9:10 pm ]
Żadne z podanych rozwiązań nie rozwiązuje problemu z "przemiennym" i zdaje się, że wszyscy zapomnieli iż nie wiemy ktory jest który.
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Trojaczki.

Post autor: Rogal »

A Ty nadal nie możesz zrozumieć, że nie musimy wiedzeć, który on jest i że jego problem rozwiązuje się demokratycznie, znaczy większością głosów tamtych dwóch. Po prostu - kiedy conajmniej dwóch braci da tą samą odpowiedź idź w stronę przeciwną i koniec.
ixi
Użytkownik
Użytkownik

Trojaczki.

Rogal pisze:kiedy conajmniej dwóch braci da tą samą odpowiedź idź w stronę przeciwną i koniec.
Zapominasz, że można to rozwiązać zadając jedno pytanie, czyli demokracja się nie sprawdza.

[ Dodano: Czw Lis 03, 2005 9:28 pm ]
DEXiu pisze:chociaż nawiasem mówiąc tak skomplikowanego rozwiązania na prosty problem, to by i Einstein nie wymyślił
Dla jednych skomplikowane, dla innych proste.
Zablokowany