Trojaczki.

Matematyczne łamigłowki i zagadki...
Awatar użytkownika
DEXiu
Użytkownik
Użytkownik

Trojaczki.

Post autor: DEXiu »

To może ja jeszcze spróbuję innej odpowiedzi. Turysta powinien jednemu przywalić z dyńki, drugiego wziąć na kopy, a trzeciego wykastrować i zapytać czy chcą jeszcze, czy podadzą właściwą drogę
Awatar użytkownika
ymar
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 21 razy

Trojaczki.

Post autor: ymar »

Warto zwrócić uwagę ixi, że wciąż nie wyjaśniłeś precyzyjnie, czemu uważa te rozwiązania za błędne. Wyjaśnienia, które podawałeś są co najmniej enigmatyczne.
Macko201
Użytkownik
Użytkownik

Trojaczki.

Post autor: Macko201 »

Zadajemy jedno i to samo pytanie każdemu z braci. Zakładamy, że prawidłowa droga to droga w prawo.

Pytanie brzmi: Co byś odpowiedział, gdybym po tym pytaniu które właśnie zadaję zapytał cię którą drogą idzie się do wioski?

1. Brat który zawsze mówi prawdę, odpowiedział by: Odpowiedziałbym, że do wioski idzie się drogą w prawo.

2. Brat który zawsze kłamie odpowiedziałby: Odpowiedziałbym, że do wioski idzie się drogą w prawo.

3. Brat który na przemian mówi prawdę i kłamie odpowiedziałby: Odpowiedziałbym, że do wioski idzie się drogą w lewo.

Usłyszawszy odpowiedzi kierujemy się w prawo i... trafiamy do wioski.
Awatar użytkownika
DEXiu
Użytkownik
Użytkownik

Trojaczki.

Macko ==> Żeby wyręczyć ixi'ego i oszczędzić ci słuchania jego ględzenia odpowiem za niego - ŹLE :!: Z dotychczasowych odpowiedzi by wynikało, że pytanie ma być tylko jedno (a nie trzy). Poza tym twoja odpowiedź w zasadzie się nie różni zbytnio od naszych, tylko że ty sobie dokładasz konieczność pytania się każdego o to samo, bo masz odrobinę inaczej sformułowane pytanie - pomyśl, co zrobić, żeby niezależnie od tego kogo zapytasz zawsze padła ta sama odpowiedź (żeby nie trzeba było sprawdzać który odpowie inaczej niż dwóch pozostałych)
zuras
Użytkownik
Użytkownik

Trojaczki.

Post autor: zuras »

ixi -> podaj nam "jedyne" prawidłowe rozwiązanie, bo bardzo mnie ciekawi, co czyni je lepszym od naszych rozwiązań
drunkard
Użytkownik
Użytkownik

Trojaczki.

Post autor: drunkard »

ixi, ciągle wierzę, że masz jakieś asy w rękawie
to może tak:
czy to jest dobra droga xor teraz kłamiesz?
ale to na pewno błędna odpowiedź
Macko201
Użytkownik
Użytkownik

Trojaczki.

W zasadzie pytanie jest jedno i każdy na nie odpowiada :) A też jestem strasznie ciekawy tej jedynej, niepowtarzalnej odpowiedzi Ixi'ego.. a może rzeczywiście zrobil sobie z nas jedno wielkie jajo?

Pozdro

P.S. Świetne forum, znalazłem przypadkiem, stwierdziłem że pod adresem https://www.matematyka.pl musi być coś pożądnego. :)
Awatar użytkownika
ymar
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 21 razy

Trojaczki.

Post autor: ymar »

lol, dobre. i rozwiazanie, i konkluzja prawidłowe
ixi
Użytkownik
Użytkownik

Trojaczki.

Post autor: ixi »

Przypominam, że jeden z braci kłamie i mówi prawdę na przemian. Nie wiemy który to i nie wiemy czy zaczyna odpowiadać od prawdy, czy od kłamstwa.
Dla przykładu: na dwa kolejne i jednakowe pytania prawdomówny odpowie dwa razy prawdę, kłamca dwa razy skłamie, a przemienny raz powie prawdę a drugi raz skłamie, lub w odwrotnej kolejności.
Jak może podane rozwiązanie być dobre dla powyższych założeń?

Proponuję jeszcze pomyśleć nad tą zagadką

ps. Ymar, wstrzymaj się z "konkluzjami", bo jak poznasz rozwiązanie to będziesz się wstydził.
Macko201
Użytkownik
Użytkownik

Trojaczki.

Kiedy przeanalizujesz co odpowie brat mówiący prawdę i fałsz na przemian, (zakładając, że droga do wioski jest w prawo) wyjdzie ci to, co jest w mojej odpowiedzi, niezależnie od fazy cyklu, zawsze odpowie, że odpowiedziałby, że w lewo I zawsze będziesz miał różne odpowiedzi w stosunku 2:1, nie musisz wiedzieć który brat mówi prawdę, który kłamie a który mówi na przemian. Przeanalizuj dokładnie odpowiedź A ja czekam na kontrodpowiedź
ixi
Użytkownik
Użytkownik

Trojaczki.

Macko201,
W Twoim rozwiązaniu występują trzy pytania. Istnieje rozwiązanie gdzie zadajemy jedno pytanie któremukolwiek z braci. I o to pytanie chodzi w tej zagadce.

[ Dodano: Sro Lis 02, 2005 3:09 pm ]
DEXiu pisze:Żeby wyręczyć ixi'ego i oszczędzić ci słuchania jego ględzenia
Drogi DEXiu, to właśnie Ty ględzisz a ymar i zuras Cię wspomagają. Drunkard poznał rozwiązanie i najlepiej będzie jak on potwierdzi, że nie macie racji.

Zastanówcie się ponownie na tą zagadką.

[ Dodano: Sro Lis 02, 2005 3:11 pm ]
ymar pisze:Ixi, ty sobie z nas jaj nie robisz?
Jaja robisz sam z siebie.

[ Dodano: Sro Lis 02, 2005 3:13 pm ]
DEXiu pisze:bo "poprawna odpowiedź jest tylko jedna" Neutral Jak (jeśli) ją kiedyś poznamy to wtedy będziemy przez pół roku zachwycać się jej genialnością, prawidłowością i brzmieniem
Ironię pozostaw dla siebie.

[ Dodano: Sro Lis 02, 2005 3:14 pm ]
Godfryd pisze:rozwiązanie zurasa też jest prawdziwe i powiedziałbym nawet, że bardziej eleganckie
Niestety nie masz racji, żadne z podanych rozwiązań nie jest poprawne.
Godfryd
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Trojaczki.

Post autor: Godfryd »

ixi: heh, no dobrze spróbuje jeszcze ostatni raz przekonać cie do któregoś z podanych rozwiązań ( rozwiązanie Macko201 jest niestety niepoprawne ), powiedzmy zurasa:
"
"Gdybyś odpowiadał odwrotnie to którą drogę byś mi wskazał ?"

odwrotnie - dla mówiącego prawdę chodzi tutaj o kłamanie, a dla kłamcy o mówienie prawdy...

Zakładając że prawa droga jest dobra, prawdomówny brat odpowie "w lewo". Kłamca odpowie też "w lewo", bo tak naprawdę odpowiedziałby "w prawo". Oczywiście idzemy w kierunku odwrotnym niż uzyskana odpowiedź nakazuje
"
czy z tym się zgadzasz? z tym nie mozna się nie zgodzić. To także jest pytanie o potencjalną odpowiedź a nie o drogę. Teraz, co z bratem przemiennym? Otóż brat ten jest na zmianę kłamcą i prawdomównym - w obu przypadkach odpowie "w lewo" (jesli poprawna jest "w prawo"). Odpowiedz Drunkarda także jest prawdziwa (pamiętaj że jest tam "za dwie kolejki" co sprawia, że brat przemienny przestaje być dla nas przemiennym).
Ixi, jesli ty sobie nie żartujesz i dalej bedziesz upierał się przy swoim, to niestety jestem zmuszony powątpiewać w Twoją inteligencję.
ixi
Użytkownik
Użytkownik

Trojaczki.

Godfryd pisze:Ixi, jesli ty sobie nie żartujesz i dalej bedziesz upierał się przy swoim, to niestety jestem zmuszony powątpiewać w Twoją inteligencję.
Nie żartuję sobie. Jestem jak najbardziej serio. Również nie upieram się przy swoim.
Podobnie też nie mam wątpliwości co do Twojej inteligencji. Twoja wypowiedź świadczy sama za siebie. Troszkę "mijasz się" z logiką.

ps. Drunkard poznał poprawną odpowiedź i ją zaakceptował. Zresztą ma o tym napisać na forum.
Awatar użytkownika
DEXiu
Użytkownik
Użytkownik

Trojaczki.

Dobra. Zaczekajmy na Drunkarda. Mówisz że poznał odpowiedź, ale sam najpierw należał do "naszego" obozu opozycyjnego, więc jego opinia będzie chyba obiektywna
drunkard
Użytkownik
Użytkownik

Trojaczki.

Post autor: drunkard »

ixi pisze: Drunkard poznał rozwiązanie i najlepiej będzie jak on potwierdzi, że nie macie racji.
Więc rzeczywiście zapoznałem się z tym rozwiązaniem i mogę powiedzieć, że jest ono, zgodnie z wyrażanymi wcześniej przypuszczeniami, alternatywne do wielu zaprezentowanych tu wcześniej.
Jeśli w ogóle można jakoś szeregować poprawne rozwiązania, to w moim subiektywnym odczuciu rozwiązanie ixi'ego nie jest jakoś szczególnie wyrafinowane czy powiększające naszą wiedzę o problemie.
Zablokowany