Kangur Matematyczny 2009

Kangur, Alfik, Mistrzostwa w Grach Logicznych, Sejmik, Konkurs PW... Słowem - konkursy ogólnopolskie, ale nie OM.
squared
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 167 razy

Kangur Matematyczny 2009

Post autor: squared »

A czy ktoś jest w stanie w końcu powiedzieć, które odpowiedzi w Juniorze są prawidłowe? A czy to prawda, że inaczej się liczy punkty osobom ,które są młodsze. Mam oczywiście na myśli ten sam jakby próg czyli np. Junior III gim i Junior I liceum. Czy to prawda, że tak jakby mogę otrzymać, za x punktów w gimnazjum w juniorze nagordę, a w liceum nic? Jak to jest. Inaczej liczy się punkty czy jak? Od ilu pkt. około w juniorze III gim będzie wyróznienie? Proszę o odpowiedź. Policzcie mi pkt. proszę bardzo
m?a
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

Kangur Matematyczny 2009

Post autor: m?a »

Tak, to prawda, że młodsi mają niższy próg (ale nie jesli chodzi o laureata).
Co roku dają nagrody inaczej, więc nie wiadomo, zależy jak ogólnie pójdzie kangur.
Odpowiedzi sprawdz sobie najlepiej z GRZECHEM )

A ja mam jeszcze takie pytanie...
Jaką taktykę obieracie w rozwiązywaniu testu.?
Bo ja dziś chciałam sprawdzić , czy to liceum mnie tak bardzo odmóżdzyło, że mi tak tragicznie poszło, czy miałam pecha (faktem jest, że na konkursie tak idiotyczne błędy zrobiłamm, że aż zal dupe sciska; nie moge sobie teraz przestać wypominac;[). Zrobilam sobie normalnie test z innego roku i było znacznie lepiej, tylko tych zadan po 5 pkt nie staralam sie robic po kolei, tylko te ktore zdawaly sie latwiejsze zaczelam najpierw... Teraz jestem wkurzona, że nie zrobiłam tak na konkursie, bo np. 2 ostatnich zadan z juniora nawet nie przeczytałam, a 29 było tak łatwe, że w 3 minuty dałoby rade zrobić.
Uhhh, nie wybacze sobie tego roku ;[ i to akurat nowa szkoła, chciałam zabłysnąć jak za dawnych lat XDDD hehehhe LIPA trudno, może za rok wystaruje znowu
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 99 razy

Kangur Matematyczny 2009

Post autor: Swistak »

mła pisze:Teraz jestem wkurzona, że nie zrobiłam tak na konkursie, bo np. 2 ostatnich zadań z juniora nawet nie przeczytałam, a 29 było tak łatwe, że w 3 minuty dałoby rade zrobić.
*Tu były moje żałosne przechwałki...*
Ostatnio zmieniony 22 mar 2009, o 15:21 przez Swistak, łącznie zmieniany 1 raz.
abc666

Kangur Matematyczny 2009

Post autor: abc666 »

Nie ma to jak skromność.
Żywy
Użytkownik
Użytkownik

Kangur Matematyczny 2009

Post autor: Żywy »

Swistak pisze:Jeżeli jakiekolwiek zadanie z Kangura zajmuje mi 3 minuty, to musi być naprawdę trudne .
Daj se spokój z takimi wypowiedziami...
Żal mi Ciebie...
m?a
Użytkownik
Użytkownik

Kangur Matematyczny 2009

Tak, właśnie tyle mi zajmuje, mistrzu
Awatar użytkownika
jerzozwierz
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 8 razy

Kangur Matematyczny 2009

Post autor: jerzozwierz »

\(\displaystyle{ \lim_{ konkursy\to \infty } ( skromnosc..Swistaka)=0}\)
pawelsuz
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 73 razy

Kangur Matematyczny 2009

Post autor: pawelsuz »

Dobrze, że ktoś zwrócił na TO uwagę, ja zupełnie popieram. Ale podejrzewam, że to zupełnie nic nie da. Niektórzy po prostu myślą, że są o niebo lepsi od pozostałych i nie wiedzą czym jest skromność. Albo po prostu nikt ich nie dowartościował i sami to robią na forum:d Pozdro:)
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 99 razy

Kangur Matematyczny 2009

Post autor: Swistak »

Dobra już, wiem, że jestem gnojem i staram się ztym walczyć, ale jak widać mi nie wychodzi . Muszę się bardziej starać . Czasami walnę coś głupiego, a potem się tego wstydzę :/. Trochę ironicznie, ale mnie też jest mnie czasami żal. Ale już zostawmy ten temat, bo robi się offtop, a ja wiem, że muszę sięgnąć po rozum do głowy :/.
mła: Jakby co, to tamta wypowiedź nie była wycelowana w Ciebie.
Awatar użytkownika
Ateos
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 27 razy

Kangur Matematyczny 2009

Post autor: Ateos »

zdarzylo sie i juz sie nie zdarzy nie? ;]
Awatar użytkownika
XMaS11
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

Kangur Matematyczny 2009

Post autor: XMaS11 »

pawelsuz pisze: Ale podejrzewam, że to zupełnie nic nie da. Niektórzy po prostu myślą, że są o niebo lepsi od pozostałych i nie wiedzą czym jest skromność.

Swistak pisze:Dobra już, wiem, że jestem gnojem...
Kto teraz stał się 'sędzią' ? Swistak, wierze w Ciebie :mrgreen:
m?a
Użytkownik
Użytkownik

Kangur Matematyczny 2009

Spoko, przez internet nie ma co sie denerwować. Jak ty, Swistaku, potrafisz zrobić wszystkie zadania w 40 min, a jestes w III gim, to mogę jedynie pogratulować i powodzenia życzyć

Zapytam jeszcze, czy dużo rozwiązujesz na codzien i czy się jakoś przygotowywałeś przed.
GRZECH
Użytkownik
Użytkownik

Kangur Matematyczny 2009

Post autor: GRZECH »

Co do moich odpowiedzi to raczej sprawdzone.

A poza tym to... Ludzie! Nie macie o czym gadać tylko o problemach ze skromnością Świstaka?
Mnie też denerwują niektóre jego wypowiedzi, ale przecież lepiej to przemilczeć.
A ludzie są różni, ja też się kiedyś chwaliłem, że jestem nie wiadomo jaki.
Olimpiada mnie nauczyła, że jestem daleko za Murzynami (nie umniejszając żadnemu z Murzynów).

Co do progów to wszystko zależy od okręgu, w jakim się pisało.

pakk, nie ma za co .

A do Ciebie Świstak. Wg mnie jedyne zadanie, które nie było w zasięgu zwykłego uczestnika Kangura z III gimnazjum to zadanie nr 28 (bo sam się z nim jakieś 5-10 minut męczyłem ). A jeżeli zrobiłeś zadania w 40 minut i nie będziesz miał maksa to sorry. Miałeś ponad pół godziny na sprawdzenie, czyli w sumie, zrobienie wszystkich zadań drugi raz. Więc... zawaliłeś!

Co do sposobów przygotowania do Kangura. Raz, kilka lat temu przerobiłem wszystkie książeczki kangurowe i tyle. Kangur to konkurs, do którego nie da się przygotować. Wiem o tym, bo praktycznie nigdy się nie przygotowywałem, a już się udało jakąś tam wycieczkę wygrać. A poza tym mój kolega z klasy (finalista LIX OM) sobie z Kangurem nie radzi. Wg mnie do Kangura się trzeba urodzić. Wiedzieć, że czasami trzeba "nagiąć fakty" i nie rozwiązywać zadania tak jak na Olimpiadzie (bo nie ma na to czasu) tylko "łopatologicznie".

mła, dzięki za uznanie .
m?a
Użytkownik
Użytkownik

Kangur Matematyczny 2009

Tak, właśnie zdaje mi się, że kangurowe zadania są dość specyficzne, bardziej chyba nawet na inteligencje, niż na wiedzę xd

A co do zadan, to po przejrzeniu z innych lat zdaje mi się, że ich schematy się powtarzają dość często - na niektóre ciągi albo zadania z kłamcami etc, wię myślę że po wgłębnym przerobieniu takich zadań można obrać sobie 'sciezke myślenia' i może szybciej dochodzić do rozwiązania.
GRZECH
Użytkownik
Użytkownik

Kangur Matematyczny 2009

Post autor: GRZECH »

Generalnie mój system sprawdzania, czy się wyrobię z czasem wygląda następująco.

Na zadania za 3 punkty daję sobie 5-10 minut (wiem, jak się zawieszę to jest lipka, ale wtedy zostawiam i wracam pod koniec).
Na zadania za 4 punkty daję sobie 15-20 minut (analogicznie ).
Na zadania za 5 punktów daję sobie 25-30 minut .

I po prostu wiem, czy mam looz i sobie mogę robić, czy muszę się streszczać.
W tym roku akurat taktyka się nie sprawdziła, bo nie miałem czasu, żeby na zegarek spoglądać .
Ale jak widać po moim wyniku (i tutaj objawia się MOJA skromność ) źle na tym nie wyszedłem.
ODPOWIEDZ