Jak przyozdobić dom ?

Matematyczne łamigłowki i zagadki...
Awatar użytkownika
!_ols
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Jak przyozdobić dom ?

Post autor: !_ols »

Dawno, dawno temu żył sobie pewien bardzo bogaty człowiek. Miał duży dom. Właściwie to był dworek z czterema wieżyczkami. Dom stał na wzgórzu, był otoczony drzewami, niedaleko znajdowało się jeziorko. Dom był pomalowany na biało. Człowiek, chcąc to zmienić, zamówił dwóch artystów. Powiedział im : Każdemu z was daję połowe mojego domu do przyozdobienia. Chciałbym, zeby mój dom łaczył się z naturą. Ten, kto lepiej przyozdobi mój dom, dostanie cenną nagrodę. Na wykonanie pracy macie miesiąc.
Pierwszy artysta od razu zabrał się do roboty. Zaczął malować połowę domu - malował ptaki, drzewa, łąki, jeziorko... Drugi artusta przez prawie cały miesiąc siedział i nic nie robił. Dzień przed wyznaczonym terminem wykonał polecenie i nazajutrz to właśnie on został wynagrodzony !

Co zrobił drugi artysta ?
Awatar użytkownika
DEXiu
Użytkownik
Użytkownik

Jak przyozdobić dom ?

Post autor: DEXiu »

Hmm. Mówią że pierwsze skojarzenia są dobre, a dla mnie natura i okres miesiąca się kojarzy z... księzycem
Awatar użytkownika
Comma
Użytkownik
Użytkownik

Jak przyozdobić dom ?

Post autor: Comma »

Być może pomalował po prostu dworek na kolor nieba. Skoro dom był na wzgórzu, to był widoczny zawsze na tle nieba.
Ale to dosyć naciągane, bo niebo może się zmieniać z minuty na minutę (już nie wspominając o nocy). Poza tym wtedy nie byłby potrzebny artysta tylko malarz pokojowy =P
Awatar użytkownika
Undre
Użytkownik
Użytkownik

Jak przyozdobić dom ?

Post autor: Undre »

Może nie zrobił nic, bo jako biały domek najlepiej zlewał się z naturą ?

[ Dodano: Czw Paź 13, 2005 7:35 pm ]
No chyba że zamalował część sąsiada na jakiś kichowy kolor i wygrał, bo jego część wyglądała lepiej od tej drugiej
Awatar użytkownika
!_ols
Użytkownik
Użytkownik

Jak przyozdobić dom ?

ZAdna odpowiedz nie jest dobra..myślcie dalej
dureksik
Użytkownik
Użytkownik

Jak przyozdobić dom ?

Post autor: dureksik »

Może przyszła zima i tak jak Undre napisał nic nie zrobił i domek pasował do scenerii.

Albo wykonał sciany budynku z luster i zawsze w nich odbijało sie otoczenie, ale nie wiem czy takie coś można wykonać w 1 dzień.
Awatar użytkownika
!_ols
Użytkownik
Użytkownik

Jak przyozdobić dom ?

dureksik pisze:Albo wykonał sciany budynku z luster i zawsze w nich odbijało sie otoczenie, ale nie wiem czy takie coś można wykonać w 1 dzień.
Oczywiście , ze mozna Brawo
Awatar użytkownika
Comma
Użytkownik
Użytkownik

Jak przyozdobić dom ?

Post autor: Comma »

Hmmm... troche wątpliwe, ale nie czepiajmy się
Awatar użytkownika
DEXiu
Użytkownik
Użytkownik

Jak przyozdobić dom ?

!_ols ty te zagadki i odpowiedzi sama wymyślasz czy skądś bierzesz
Awatar użytkownika
!_ols
Użytkownik
Użytkownik

Jak przyozdobić dom ?

eee..a co ? Nie podobają się ? Jeśli nie , to nie mój problem , nikt tu nie zabrania dawania dziwnych zagadek...

A może DEXiu Twoja sugestia wynika ze zdenerwowania , że nie poradziłeś sobie z tą banalną zagadką ?

DEXiu pisze:te zagadki
O jakie zagadki Ci jeszcze chodzi ?
Awatar użytkownika
DEXiu
Użytkownik
Użytkownik

Jak przyozdobić dom ?

Jak to o jakie jeszcze zagadki mi chodzi? O każdą zagadkę na forum z podpisem !_ols (czyli w zasadzie co drugą ). Bez obrazy, ale zdenerwowanie może tylko wywoływac poziom odpowiedzi do tych zagadek (przynajmniej niektórych). Obłożyć dom lustrami Ja bym gościa za to wykastrował chyba Podobnie zresztą jak uzasadnienie do zagadki o mordercy w hotelu, która w większości książek dla szkół podstawowych i gimnazjów występuje w nieco innej formie i podaje rozwiązanie że w okrągłym pokoju nie ma kąta, albo coś w tym stylu, a nie jakieś domysły, chybania i gdybania
Awatar użytkownika
!_ols
Użytkownik
Użytkownik

Jak przyozdobić dom ?

Co do tego domu z lustrami... o gustach się nie dyskutuje... facet chciał mieć dom jak najbardziej 'podobny' i łączący się z naturą no i taki dom dostał Jeśli chodzi o zagadke z hotelem... hmm.. zmieniłam nieco jej treść , bo na to , ze w okrągłym hotelu nie ma kątów każy mógłby wpaść.. chciałam , zeby zagadka wymagała poświęcenia większej uwagi i dłuższego pomyslenia ..

A odpowiedzi do innych zagadek ? No cóż.. ja ich nie wymyslam ( a jeśli juz wymyslam , to odpowiedzi są bardzo logiczne ) Mimo wszysto mogę Ci obiecać , ze przy wyborze kolejnych zagadek będę zwracać większą uwagę na sens ich odpowiedzi Mam nadzieje , ze poczujesz się usatysfakcjonowany
Awatar użytkownika
DEXiu
Użytkownik
Użytkownik

Jak przyozdobić dom ?

Ja również mam taką nadzieję, gdyż chyba tylko Ty podtrzymujesz ten dział forum przy życiu Owocnego poszukiwania nowych, ciekawych zagadek życzę
wesoł
Użytkownik
Użytkownik

Jak przyozdobić dom ?

Post autor: wesoł »

zagadka swietna ... jak ja przeczytalem to pomyslalem ze po prostu pomalowal dom na zielono ... a lustra to chyba ostatnia rzecz o jakiej bym pomyslal lubie zagadka, szkoda ze ten dzial dopiero teraz znalazlem pozdrawiam gorąco !!
ODPOWIEDZ