Witam! Bardzo proszę o pomoc przy rozwiązaniu szeregu
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty}(-1)^{n} \sin n \cos n tg^2 \frac{1}{n}}\)
Szereg przemienny
- Frey
- Użytkownik

- Podziękował: 48 razy
Szereg przemienny
Leibnic tutaj chyba nie bardzo, bo w leibnicu ten ciąg powinien być dodatni...
a można by to oszacować bezwzględnie?
\(\displaystyle{ |(-1)^{n} \sin n \cos n tg^2 \frac{1}{n}|= |\sin n \cos n tg^2 \frac{1}{n}| \le | tg^2 \frac{1}{n}| \le |( \frac{1}{n})^2|= \frac{1}{n^2}}\)
czy to już przegięcie?
a można by to oszacować bezwzględnie?
\(\displaystyle{ |(-1)^{n} \sin n \cos n tg^2 \frac{1}{n}|= |\sin n \cos n tg^2 \frac{1}{n}| \le | tg^2 \frac{1}{n}| \le |( \frac{1}{n})^2|= \frac{1}{n^2}}\)
czy to już przegięcie?
-
Rogal
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Szereg przemienny
Ostatnie raczej przeszacowałeś (acz nie będę się wykłócał ;p), ale to pozwala uniknąć przecież Dirichleta, więc sporo daje. Zamiast szacować tak jak Ty, wystarczy pokazać z asymptotycznego, że szereg o wyrazie z tym tangensem jest zbieżny.
- Frey
- Użytkownik

Szereg przemienny
masz na myśli, to przejście z tangensa do \(\displaystyle{ \frac{1}{n^2}}\) bo mi też się to nie podoba. Ale gdyby byłoby dobrze, to ułatwiałoby zadanie. No z asymptotycznego można.
-
kubkub
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
Szereg przemienny
Szereg \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \tg^2 \frac{1}{n}}\)
jest zbieżny (z kryterium asymptotycznego). Jeżeli nierówność
\(\displaystyle{ |\sin n \cos n tg^2 \frac{1}{n}| \leqslant \tg^2 \frac{1}{n}}\)
zachodzi ( bo kompletnie nie wiem dlaczego), zatem na mocy kryterium porównawczego w/w szereg jest zbieżny. Czy mam rację?
\(\displaystyle{ |\sin n \cos n tg^2 \frac{1}{n}| \leqslant \tg^2 \frac{1}{n}}\)
zachodzi ( bo kompletnie nie wiem dlaczego), zatem na mocy kryterium porównawczego w/w szereg jest zbieżny. Czy mam rację?
- Frey
- Użytkownik

Szereg przemienny
zapiszemy inaczejkubkub pisze:Szereg \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \tg^2 \frac{1}{n}}\)
\(\displaystyle{ |\sin n \cos n tg^2 \frac{1}{n}|= |\sin n|\cdot| \cos n|\cdot| tg^2 \frac{1}{n}| \le 1*1| tg^2 \frac{1}{n}|}\)
wiemy, że funkcje sinus i cosinus są ograniczone. Więc weźmy zawsze ich największą wartość, czyli 1. Zgadza się?