[LVII OM] Zadania I etapu

Dla wtajemniczonych;) Największa impreza dla matematyków poniżej studiów, czyli Olimpiada Matematyczna oraz Olimpiada Matematyczna Gimnazjalistów.
mayka
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: mayka »

to 4 mam źle..wogole nie wiedziałam jak to zrobić nie ejstem genialna jak wy ;D moj kolega zrobil wyszlo mu 1024 ale nei wiem czy dorbze.. może tak.. ech...nie podobało mi się to zadanie :/
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

Post autor: Tomasz Rużycki »

Tak, powinno wyjść 1024 (dla 6ciu zadań), ale trzeba to jeszcze ograniczyć z góry.

Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
rahl

Post autor: rahl »

@Tomek Rużycki: jak ograniczyc z gory? jak to mozna zrobic metoda dirichleta?
ta, wiem, jestem namolny ale mi to spokoju nie daje, a jak narazie nie widze jak to mozna zrobic. pewnie dlatego ze to dla mnie nowosc, nie jestem jeszcze oswojony z ta metoda, zeby od razu widziec jej zastosowania
ruda88
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: ruda88 »

hehe, ja w 4 rozpisalam to na piechotke z kombinacji, permutacji, itp. tyle ze sie w tym liczeniu w jednym miejscu pomylilam i wyszlo mi cos ponad 800, tak to jest jak sie wszystko w ostatniej chwili robi zalicza mi to pierwsze jesli udawadnialam to po prostu ze zwyklej podzielnosci? jak to wszystko jest punktowane? za jakies niewielkie bledy obliczeniowe od razu na 2 ptk zjezdzaja? tak sie zastanawiam czy mi sie oplaca za kolejne etapy brac, chyba rozwiaze sobie olimpiade fizyczna albo informatyczna, chyba mam wieksze szanse niz w tej matematycznej ;] najgorsze jest to ze mi na wszystko czasu brakuje;/
szpieg
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: szpieg »

@rahl: jezeli wezniemy piec zadan to mozemy miec w nich maksymalnie 1024 kombinacje rozniace sie przynajmniej jedna ocena. Czyli istnieje szansa ze da sie dobrac tak ocene z szostego zadania zeby warunki zadania byly spelnione (de fakto da sie ). Jezeli chcielibysmy dolozyc jeszcze jakas kombinacje (ocen w tych pierwszych pieciu zadaniach) to musialaby byc ona taka sama jak jedna z juz istniejacych co jest sprzeczne z warunkami zadania.
Awatar użytkownika
Musashi
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Musashi »

A ja powiem tyle:

Muszą istnieć osoby które odpadną po pierwszym etapie i ja sie do nich zaliczam ale jakoś mnie to nie zniechęca do prubowania
admih2
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: admih2 »

Ja 4 zrobiłem z warjacji z powótrzeniami.
dla 6 zadań i 4 różnych ocen wyszło mi ze jest 4096 kombinacji i wtedy jeśli od 6zdań odjąłem 2 które mają mieć inna ocene wyszło 4. 4096 podzieliłem przez 4 i wyszło ze dla 2 zadań różnych istnieje 1024 kombinacje
Awatar użytkownika
neworder
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: neworder »

@ruda88: za jakieś przypadkowe, mało ważne błędy zabierają 1 pkt., gorzej, jak w wyniku błędu zasadniczo zmienia się dalsza część zadania, wtedy może być 2 albo 0.
vinci
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: vinci »

neworder a co sie dzieje jak powiedzmy w rozw. wysuwasz teze i jej nie udowodnisz(bo nie jest oczywista).. wtedy mozna dostac 5? (to sie nie odnosi do tej I serii)

a zadania: pierwsze 3 tak jak wszyscy, 4 - modulo...

[ Dodano: Wto Paź 11, 2005 7:37 pm ]
kiedy bede firmowe rozwiazania?
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik

Firmowe rozwiązania pojawią się po zakończeniu trzeciej serii.

Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
Awatar użytkownika
juzef
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: juzef »

Ja uważam, że punktacja na olimpiadzie jest sprawiedliwa. W zeszłym roku za każde rozwiązane poprawnie zadanie dostałem 6 punktów, za jedno błędne 2 punkty. Tak więc moim zdaniem jeśli metoda przedstawiona w rozwiązaniu jest poprawna, a błąd tkwi w obliczeniach, to nadal można liczyć na 6 punktów.
admih2 pisze:Ja 4 zrobiłem z warjacji z powótrzeniami.
dla 6 zadań i 4 różnych ocen wyszło mi ze jest 4096 kombinacji i wtedy jeśli od 6zdań odjąłem 2 które mają mieć inna ocene wyszło 4. 4096 podzieliłem przez 4 i wyszło ze dla 2 zadań różnych istnieje 1024 kombinacje
Mógłbyś przybliżyć to rozwiązanie? Bo jest ono albo bardzo ciekawe, albo błędne.
Awatar użytkownika
neworder
Użytkownik
Użytkownik

@vinci: Róznie bywa. Jeśli twierdzenie jest jakimś pobocznym lematem, a całość rozwiązania jets poprawna, to raczej tak, natomiast twierdzenie jest kluczowe i ma nietrywialny dowód, to na więcej niż 2 nie należy liczyć.

[ Dodano: Wto Paź 11, 2005 8:23 pm ]
tommik, możesz opisać mniej więcej swoje analityczne rozwiązanie do 3.?
rahl

Post autor: rahl »

mozna bylo zrobic tak jak zrobil admih2? mozna takim sposobem dostac maxa?
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik

3. też robiłem analitycznie... (2a,0), (2b,0), (0,2) wierzchołki (a0). Równania prostych zawierających boki, symetralne, środek okręgu, rzuty D na AC i BC, potem czworokącik EOFC na dwa trójkąty podzieliłem odcinkiem OC bodajże & policzyłem ich pola z wyznacznika:)

Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
Awatar użytkownika
neworder
Użytkownik
Użytkownik

W sumie 4. można chyba dość łatwo rozwiązać dla uogólnionego przypadku - mamy n zadań i k ocen. Liczba wszystkich możliwych uczestników wynosi \(\displaystyle{ k^{n}}\). Dzielimy ich na grupy po k uczestników w każdej takie, że w każdej grupie wszyscy uczestnicy mają pierwsze n-1 ocen takich samych, a ostatnią różną. Z każdej grupy można oczywiście wybrać co najwyżej jednego uczestnika (zasada Dirichleta).
Rozpatrzmy dowolne dwie k-osobowe grupy takie, jak powyżej. Mamy 2 przypadki:
a) wśród pierwszych n-1 cyfr wszyscy uczestnicy mają co najmniej dwie cyfry różne - czyli trywialnie spełniają, możemy z każdej grupy wybrać dowolnego kolesia
b) wśród pierwszych n-1 cyfr uczestnicy z jednej grupy mają tylko jedną cyfrę różną od uczestników z drugiej grupy; muszą więc różnić się ostatnią cyfrą. Wśród pierwszych n-1 cyfr mogą różnić w jakimś zadaniu na k sposobów (k ocen), a że ostatnia ocena również przybiera k wartości, to zawsze znajdę którychś dwóch, że będą mieli różne jedną z n-1 pierwszych i ostatnią. C.k.d.
Zablokowany