[LX OM]II etap - jak wam poszło?
-
frej
Jak w temacie. Ja niestety spieprzyłem, nie mam niczego. Bardzo dużo czasu poświęciłem na nierówność, której niestety nie zrobiłem... Swoją drogą to ciekawy jestem waszych rozwiązań, bo niestety nie mam pomysłu jak to ruszyć... Trochę głupio zrobiłem, bo skupiłem się na pierwszym a nie na drugim, a trzecie to wogóle tylko trochę próbowałem ruszyć. U nas w okręgu, przynajmniej z tych ludzi co znam, wyniki ogólnie słabe. Jak tam u was? Jak szacujecie próg po pierwszym dniu?
-
Wasilewski
- Użytkownik

- Podziękował: 36 razy
1) Mamy liczby:
\(\displaystyle{ a_{1} \ge a_{2} \ge \ldots \ge a_{n} > 0}\)
Udowodnić:
\(\displaystyle{ a_{1} a_{2} \ldots a_{n-1} + (2a_{2}-a_{1})(2a_{3} -a_{2})\ldots (2a_{n} - a_{n-1}) \ge 2a_{2}a_{3}\ldots a_{n}}\)
2) a>b>1. a+b dzieli ab+1, a-b dzieli ab-1. Wykazać, że:
\(\displaystyle{ a < \sqrt{3}b}\)
3) Okręgi o środkach \(\displaystyle{ I_{1} \ i \ I_{2}}\) są styczne do prostej k w punktach \(\displaystyle{ A_{1} \ i \ A_{2}}\) (leżą po tej samej stronie). Punkt C leży na odcinku \(\displaystyle{ I_{1}I_{2}}\), przy czym \(\displaystyle{ \angle A_{1}CA_{2} = 90^{\circ}}\). \(\displaystyle{ B_{1}}\) to punkt przecięcia prostej \(\displaystyle{ A_{1}C}\) z pierwszym okręgiem, różny od \(\displaystyle{ A_{1}}\). Punkt \(\displaystyle{ B_{2}}\) zdefiniowany analogicznie. Wykazać, że prosta \(\displaystyle{ B_{1}B_{2}}\) jest styczna do obu okręgów.
Rozwiązanie pierwszego:
\(\displaystyle{ a_{1} \ge a_{2} \ge \ldots \ge a_{n} > 0}\)
Udowodnić:
\(\displaystyle{ a_{1} a_{2} \ldots a_{n-1} + (2a_{2}-a_{1})(2a_{3} -a_{2})\ldots (2a_{n} - a_{n-1}) \ge 2a_{2}a_{3}\ldots a_{n}}\)
2) a>b>1. a+b dzieli ab+1, a-b dzieli ab-1. Wykazać, że:
\(\displaystyle{ a < \sqrt{3}b}\)
3) Okręgi o środkach \(\displaystyle{ I_{1} \ i \ I_{2}}\) są styczne do prostej k w punktach \(\displaystyle{ A_{1} \ i \ A_{2}}\) (leżą po tej samej stronie). Punkt C leży na odcinku \(\displaystyle{ I_{1}I_{2}}\), przy czym \(\displaystyle{ \angle A_{1}CA_{2} = 90^{\circ}}\). \(\displaystyle{ B_{1}}\) to punkt przecięcia prostej \(\displaystyle{ A_{1}C}\) z pierwszym okręgiem, różny od \(\displaystyle{ A_{1}}\). Punkt \(\displaystyle{ B_{2}}\) zdefiniowany analogicznie. Wykazać, że prosta \(\displaystyle{ B_{1}B_{2}}\) jest styczna do obu okręgów.
Rozwiązanie pierwszego:
Ukryta treść:
-
matex_06
- Użytkownik

- Podziękował: 9 razy
W pierwszym zadniu masz chyba błąd tak jak więklszość ludzi... trzeba rozpatrzec z wartoscia bezwzgledna ale to tylko taka sugestia z mojej strony
W warszawskim wiele osob ma o za 3 i w sumie spora czesc ma 12 ja mam 8...
powodzenia jutro
jak myslicie co dadzą?
W warszawskim wiele osob ma o za 3 i w sumie spora czesc ma 12 ja mam 8...
powodzenia jutro
jak myslicie co dadzą?
-
wiślak
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
treść zadań:
- tkrass
- Użytkownik

- Podziękował: 10 razy
Ja to pierwsze zrobiłem inaczej niż wszyscy, ale też indukcją i sądzę, że dobrze. Drugie mam źle, trzeciego nie mam.
-
TomciO
- Użytkownik

Zadanie 3 jest przeformułowaniem zadania ze starego Zwardonia. Konkretnie
Drugi mecz matematyczny zadanie 4.
Drugi mecz matematyczny zadanie 4.
- Swistak
- Użytkownik

- Podziękował: 99 razy
To mamy inne wiadomości, bo ja też jestem z warszawskiego i z moich znajomych nikt nie zrobił 3, jedna osoba zrobiła 2, 2-3 zrobiły 1. I na korytarzach się dało usłyszeć, że bardzo trudne zadania w tym roku .matex_06 pisze: W warszawskim wiele osob ma o za 3 i w sumie spora czesc ma 12 ja mam 8...
Ja jestem na siebie strasznie wkurzony!
Moje wypociny w zad 1:
Moje wypociny w zad 2:
Moje wypociny w zad 3:
-
snm
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Ja mam pierwsze - i jestem zadowolony
Apropos tego, co mówi świstak - równoległość B1I1 i B2I2 jest dość oczywista, co więcej - nic nie daje.
Apropos tego, co mówi świstak - równoległość B1I1 i B2I2 jest dość oczywista, co więcej - nic nie daje.
-
danio
- Użytkownik

Ja też nie mam nic :/
Próbowałem machnąć pierwsze indukcją, ale nie mogłem wpaść jaki krok zrobić, żeby było ok. Nad 3. spędziłem trochę za dużo czasu, a zawsze jak już myślałem, że coś mam to okazywało się, że korzystałem z założenia - miałem za dobry rysunek, który wszystko sugerował. Moje wypociny z 2. też nie są nic warte...
Próbowałem machnąć pierwsze indukcją, ale nie mogłem wpaść jaki krok zrobić, żeby było ok. Nad 3. spędziłem trochę za dużo czasu, a zawsze jak już myślałem, że coś mam to okazywało się, że korzystałem z założenia - miałem za dobry rysunek, który wszystko sugerował. Moje wypociny z 2. też nie są nic warte...
-
hanys
- Użytkownik

a masz moduły?snm pisze:Ja mam pierwsze - i jestem zadowolony
ja mam 2, pierwsze bez modulow i polowe trzeciego (nie zdazylem dokonczyc)
- Swistak
- Użytkownik

- Podziękował: 99 razy
Po krótkiej rozmowie na gg z tkrassem doszedlem do wniosku, że jego ostateczna wersja rozwiązania, to, że \(\displaystyle{ b(a^{2}-1) \ge 2}\) ;].
- tkrass
- Użytkownik

- Podziękował: 10 razy
To nie jest moja ostateczna wersja, lecz skoro się zorientowałem, iż moja ostateczna wersja jest zła, to bez sensu tłumaczyć to dalej, bo jeszcze nabierzesz złych nawyków.