prawo Biota-Savarta
-
fkszczepanik
- Użytkownik

- Podziękował: 9 razy
prawo Biota-Savarta
hej, czy ktoś mógłby mi powiedzieć skąd się bierze to \(\displaystyle{ r^3}\) w mianowniku wyrażenia całkowanego?
z tego co rozumiem, to cała ta całka ma nam dać całkowitą długość przewodnika...
to czemu nie można tego zapisać normalnie, jako l? ;p (marzenia ściętej głowy)...
\(\displaystyle{ B = \frac{ \mu I}{4 \pi} \;}\)\(\displaystyle{ \int}\)\(\displaystyle{ \frac{ \vec{dl} \times \vec{r}}{r^{3}}}\)
z tego co rozumiem, to cała ta całka ma nam dać całkowitą długość przewodnika...
to czemu nie można tego zapisać normalnie, jako l? ;p (marzenia ściętej głowy)...
\(\displaystyle{ B = \frac{ \mu I}{4 \pi} \;}\)\(\displaystyle{ \int}\)\(\displaystyle{ \frac{ \vec{dl} \times \vec{r}}{r^{3}}}\)
-
fkszczepanik
- Użytkownik

-
fkszczepanik
- Użytkownik

prawo Biota-Savarta
to widzę;] nie wiem skąd się bierze to wyrażenie, które potem jest całkowane;]
widocznie tylko Biot i Savart wiedzieli o co chodzi ;p
widocznie tylko Biot i Savart wiedzieli o co chodzi ;p
-
adek05
- Użytkownik

- Podziękował: 12 razy
prawo Biota-Savarta
Hm... może wyprowadzenie prawa Biota-Savarta Ci pomoże? Odsyłam:
... artLaw.xml
... her/145108
Kod: Zaznacz cały
http://dev.physicslab.org/Document.aspx... her/145108
-
fkszczepanik
- Użytkownik

prawo Biota-Savarta
heh, jak zobaczyłam tego pierwszego linka, to się uśmiechnęłam
widziałam to już wczoraj, rzeczywiście, jeśli chodzi o wyprowadzenie, to znalazłam, czego szukałam, ale tam jest też jedna 'messy integration' (sami ją tak nazwali), która mi spędziła dosłownie sen z powiek.. Przepiszę Wam, może ktoś się pokusi,żeby mi wyjaśnić, jak ją rozwiązano:)
\(\displaystyle{ B=I \frac{\mu0}{4\pi}}\)\(\displaystyle{ \int_{- \infty }^{+ \infty }}\)\(\displaystyle{ \frac{ldl}{ \sqrt{R^2+l^2} ^{3} } =I \frac{\mu0}{4\pi} \frac{2}{R} = \frac{\mu0}{2\pi} \frac{I}{R}}\)
słyszałam, że jest niewłaściwa. wg mnie bardzo.
\(\displaystyle{ B=I \frac{\mu0}{4\pi}}\)\(\displaystyle{ \int_{- \infty }^{+ \infty }}\)\(\displaystyle{ \frac{ldl}{ \sqrt{R^2+l^2} ^{3} } =I \frac{\mu0}{4\pi} \frac{2}{R} = \frac{\mu0}{2\pi} \frac{I}{R}}\)
słyszałam, że jest niewłaściwa. wg mnie bardzo.
-
fkszczepanik
- Użytkownik

prawo Biota-Savarta
nie oszukali, bo tyle powinno wyjść dla tego przypadku. niech ktoś spróbuje się jednak doliczyć!
-
adek05
- Użytkownik

- Podziękował: 12 razy
prawo Biota-Savarta
Okej, znalazłem wyprowadzenie tego prawa w "Fundamental of Physics 7th" i objaśnienie co do tej problematycznej całki. Autorzy przekształcają to korzystając z funkcji trygonometrycznych kąta \(\displaystyle{ \theta_{1}}\) zawartego pomiędzy r i l wg rysunku ze strony PhysicsLAB. W efekcie całka ma postać\(\displaystyle{ \int_{\theta _{1}}^{\theta _{2}}\sin \theta \mbox{d}\theta}\) gdzie \(\displaystyle{ \theta _{2}}\) to kąt o mierze \(\displaystyle{ 180 - \theta_{1}}\)
Co do pełnej treści wyprowadzenia odsyłam do wyżej wymienionej książki, ewentualnie mogę jutro przepisać całość wyprowadzenia na życzenie
Co do pełnej treści wyprowadzenia odsyłam do wyżej wymienionej książki, ewentualnie mogę jutro przepisać całość wyprowadzenia na życzenie