Tegoroczna matura - plan przygotowań ;-)

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
problematyk
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

Post autor: problematyk »

Witam. Jest mnostwo tematow o mozliwosciach zdania matmy bedac na innych profilach itd. Ja juz zlozylem ostateczna deklaracje i matme rozszerzona zdaje na pewno.

Jak wiecie, zostaly niecale 3 miesiace nauki, wiec czasu na przygotowanie jest bardzo malo. Pierwsza i poczatek drugiej klasy troche sobie olewalem (w sumie nie mozna tego nazwac olewaniem, wazne ze nie przerobilem jakos szczegolowo tego materialu), ale od tamtego czasu bylem dosyc sumienny (takze zagadnienia z zakresu 3 klasy sa mi w miare dobrze znane) i teraz skonczylem juz caly material (podrecznik z wydawnictwa Pazdry).

Jesli chodzi o wlasne mozliwosci, czuje sie srednio (z probnych matur mialem w granicach 50%), jednak moge spokojnie poswiecac az do matury 3-4 godizny dziennie na przygotowanie (sa jeszcze inne przedmioty, ale z nich czuje sie pewniej).

Pojawia sie kwestia - jak najlepiej zagospodarowac pozostaly czas, zeby napisac przyzwoicie egzamin. Czy jest sens czytac po kolei teorie z 3 podrecznikow? (wydaje mi sie, ze nie...) Przegladalem rozne zbiory zadan (szczerze mowiac to tego od Pazdry nie mam jz za bardzo ochoty robic) i pana Kiełbasy wydal mi sie najciekawszy (bo wiadomo, po krotce opisana teoria, duzo zadan)...

Czy opracowanie zadan z dwoch czesci wystarczy wedlug Was na przyzwoite przygotowanie? (mam jakies dwa i pol miesiaca) Chcialbym miec chociaz te 70% (wiecej na uczelnie nie bedzie mi na pewno potrzebne). Z niektorych dzialow czuje sie w miare "mocny" (geometria plaska, analityczna, stereometria), ale nad niektorymi zdecydowanie musze jeszcze popracowac (np. ciagi, wielomiany)
eljot
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: eljot »

Jeśli zrobisz 75% zadań ze zbiorów Kiełbasy osiągniesz wynik o jakim marzysz. Gwarantuję.
crimlee
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 9 razy

Post autor: crimlee »

eljot pisze:Jeśli zrobisz 75% zadań ze zbiorów Kiełbasy osiągniesz wynik o jakim marzysz. Gwarantuję.
potwierdzam
gribby
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 12 razy

Post autor: gribby »

Po co się zastanawiać? Siadaj i rób te zadania ;p
3 miesiące?
Jaki jest rekord przerobienia zadań z Kiełbasy? (dwie części)
crimlee
Użytkownik
Użytkownik

kolega zaczął po feriach i zdążył ;D czyli można startować
problematyk
Użytkownik
Użytkownik

To jeszcze zalezy ile kolega umial kiedy zaczynal

Tak czy inaczej racja, trzeba sie wziac do roboty (bede robil wszystko po kolei, dzisiaj juz przez troche zadan przebrnalem), mysle ze uczac sie intensywnie od teraz moze mi dobrze pojdzie (mam tendencje do zapominania - zalozmy ze zrozumialem jakis dzial, potrafilem zrobic wiekszosc zadan, a po pol roku nic nie pamietam... takze na swiezo powinno bc lepiej jesli teraz wszystko przerobie)-- 10 lutego 2009, 18:36 --Drugi dzien robienia zadan przez kilka godzin i postanowilem, ze tych najbardziej banalnych zadan nie bede robil wszystkich, bo po prostu nie starczy mi czasu (lacznie wczoraj i dzisiaj z 7 h siedzialem, kilkadziesiat stron zapisalem, a tylko kilka przykladow wymagalo myslenia), najwyzej po kilka najtrudniejszych przykladow i te do ktorych sa podane rozwizania (bo tam przewaznie jest jakis haczyk)
Awatar użytkownika
Frey
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 48 razy

Post autor: Frey »

eljot pisze:Jeśli zrobisz 75% zadań ze zbiorów Kiełbasy osiągniesz wynik o jakim marzysz. Gwarantuję.
nie przesadzajmy. matura z matmy co roku ma mniejszy zakres materiału, kiełbasa wykracza po za materiał dużej. Zrobienie powyżej 25% kiełbasy już dużo powinno dać.
mnij
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 10 razy

Post autor: mnij »

problematyk pisze: Jak wiecie, zostaly niecale 3 miesiace nauki, wiec czasu na przygotowanie jest bardzo malo.

3 miesiące to bardzo dużo xp rób zadania z zbiorów maturalnych. wg mnie wystarczy. Ja mature mam za rok dopiero ale jakoś się nią w ogóle nie martwie, a jak widzę książki mające przygotowywać do matury to mnie agresja bierze... tak jakoś.
Awatar użytkownika
Frey
Użytkownik
Użytkownik

mnij pisze: a jak widzę książki mające przygotowywać do matury to mnie agresja bierze... tak jakoś.
naturalna zdrowa reakcja
syrusbp

Post autor: syrusbp »

problematyk ciekawe co z tego wyjdzie. Czekam na kolejne posty z postępów w nauce.

Mam takie pytanko, za rok matura z matmy i chciałbym zdawać rozszerzoną, a moja wiedza nie jest za duża. Jak mówicie dam rade wszystko nadrobić jeżeli dziennie poświęcę ze 2 h na nauke? Potrzebne mi słowa otuchy bo jak na razie ciemno to widze Kiełbasa już leży na stole, powoli zaczynam rozwiązywać zadania.

Pozdrawiam
mnij
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 10 razy

Post autor: mnij »

robiąc 2h dziennie zacznie Ci się to podobać i ten czas się samoistnie wydłuży
Awatar użytkownika
Frey
Użytkownik
Użytkownik

ucząc 2h dziennie to się przygotujesz z 5 przedmiotów na poziom rozszerzony na 90%+
syrusbp

Post autor: syrusbp »

Wielkie dzięki za odpowiedzi. Mam nadzieję, że matematyka.pl stanie się moimi 2 googlami Mnij powiem Ci, że najgorzej jest usiąść przy książkach ale jak już zacznie się coś robić to czas leci.

pozdro
problematyk
Użytkownik
Użytkownik

syrusbp pisze:...
Pozdrawiam
No porobilem troche zadan (przez 2 ostatnie dni niestety nie bo mnie rozlozylo, ale wczesniej duzo robilem), generalnie tak jak pisalem, nie mam zamiaru robic wszystkich, a jedynie te, ktore pozwola mi powtorzyc to co juz umiem i takie, ktore pozwola mi nauczyc sie czegos innego

Przede wszstkim to zapytam nauczyciela co on uwaza, ktore powinienem robic (bo w szkole nam jeden temat zostal i potem pewnie powtorki).
crimlee
Użytkownik
Użytkownik

ja mogę jeszcze zaproponować inną ciekawa metodę, ktorą sam stosowałem

Kupiłem sobie zbiorek z rozwiązaniami zadań. Jeżeli sam czegos nie umialem, patrzyłem na gotowca i juz później wiedziałem jak zrobić. I dzieki temu dość dogłębnie przerobiłem materiał

Korzystałem z zielonego zbiorku autorstwa A. Cewe (+ oczywiście Kiełbasa)
ODPOWIEDZ