\(\displaystyle{ x+2=2\sqrt{x\sqrt{x-1}+2}}\)
nie wiem jak to rozwiązać, a dokładnie to nie wiem jak się pozbyć tego podwójnego pierwiastka?Może mi ktoś w tym pomóc?
Zapis poprawiłem. Zapoznaj się z regulaminowym nazywaniem tematów, bo następne takie polecą.
Równanie z pierwiastkiem
- blinx
- Użytkownik

Równanie z pierwiastkiem
Codzi Ci zapewne o to
\(\displaystyle{ x+2=2\sqrt{x\sqrt{x-1}+2}}\) musisz obie strony podnieść do kwadratu wtedy otrzymasz równanie \(\displaystyle{ (x^{2}+4x+4=4(x\sqrt{x-1}+2)}\) teraz znowu podnosisz do kwadratu a gdy już to zrobisz to w ostateczności otrzymasz wielomian postaci \(\displaystyle{ x^{4}-8x^{3}+24x^{2}-32x+16=0}\) jego pierwiastkiem jest liczba 2.
\(\displaystyle{ x+2=2\sqrt{x\sqrt{x-1}+2}}\) musisz obie strony podnieść do kwadratu wtedy otrzymasz równanie \(\displaystyle{ (x^{2}+4x+4=4(x\sqrt{x-1}+2)}\) teraz znowu podnosisz do kwadratu a gdy już to zrobisz to w ostateczności otrzymasz wielomian postaci \(\displaystyle{ x^{4}-8x^{3}+24x^{2}-32x+16=0}\) jego pierwiastkiem jest liczba 2.
-
Wojciech Szlosek
- Użytkownik

- Podziękował: 10 razy
Równanie z pierwiastkiem
Należy skorzystać dodatkowo z metody analizy starożytnych i zweryfikować czy liczba 2 spełnia początkowe, wejściowe równanie!blinx pisze:Codzi Ci zapewne o to