Kolorowe znaczki
- !_ols
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Kolorowe znaczki
Było trzech logików - A , B i C . Wszystkim trzem pokazano siedem naklejek : dwie czerwone , dwie żółte i trzy zielone . Zawiązano im oczy , a nastepnie na czole każdego z nich naklejono znaczek . Cztery pozostałe znaczki schowano . Gdy zdjęto z oczu logików opasi , spytano logika A : Czy wiesz jakiego koloru znaczka na pewno nie masz na głowie ? A odpowiedział , ze nie wie . To samo pytanie zadano logikowi B , ale i on nie wiedział . Czy z tej informacji mozna wydedukować jakiego koloru znaczki przyklejono na czoła logików A , B i C ?
Ostatnio zmieniony 3 lip 2005, o 19:23 przez !_ols, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Elvis
Kolorowe znaczki
Trochę dziwne. Gdyby można było wydedukować, zrobiłby to B i się dowiedział, ale wtedy sam by sobie zaprzeczył. Stawiam na NIE.
Kolorowe znaczki
z zadania wynika że każdy widzi znaczki swoich partnerów(oprócz swojego rzecz jasna)...
no więc ja wydedukowałem że logik C na 100% ma na czole kolor znaczka zielony, a pozostali mogą mieć każdy kolor...reasumując i odpowiadając na pytanie: Możemy określić kolor tylko logika C ,a A i B zostaną dla nas zagadką
no więc ja wydedukowałem że logik C na 100% ma na czole kolor znaczka zielony, a pozostali mogą mieć każdy kolor...reasumując i odpowiadając na pytanie: Możemy określić kolor tylko logika C ,a A i B zostaną dla nas zagadką
-
Drago STR
- Użytkownik

Kolorowe znaczki
Ja bym powiedział NIE, ale dlatego, że pytanie brzmi "czy z tej informacji mozna wydedukować jakiego koloru znaczki przyklejono na czoła logików A , B i C ?", a z zadania bez żadnej analizy wynika, że B mając więcej informacji niż my nie zna koloru znaczka na swoim czole.
- !_ols
- Użytkownik

Kolorowe znaczki
Dagoth ma oczywiście racje . To , że pytanie brzmi ' czy mozemy wydedukowac jakie znaczki mają A,B i C ' nie oznacza , że w odpowiedz musi być jednoznaczna : tak lub nie . Prawidłowa i pełna odpowiedz to taka , ze możemy dowiedzieć się tylko jaki kolor znaczka ma C i ujest to kolor zielony .