Robotnicy
- Tys
- Użytkownik

- Podziękował: 12 razy
Robotnicy
Dwaj robotnicy mają wykonać wspólnie pewną pracę w ciągu 16 dni. Po czterech dniach wspólnej pracy dokończył ją tylko jeden robotnik w ciągu 36 dni. W ciągu ilu dni wykonałby tę pracę każdy z robotników sam? Prosze o dokładność w rozumowaniu )
- !_ols
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Robotnicy
Jeden robotnik wykona prace w 48 dni..tak mi sie zdaje . A oto mój tok rozumowania :
w 16 dni - prace wykonują 2 osoby , równa sie to pracy :
w 4 dni - we dwie osoby + 36 dni - przez jedną osobe .
Jeśli dwie osoby pracowały prezz 4 dni , to 'zostało im" jeszcze 12 dni (do 16) , i te 12 dni , jeden robotnik 'zrobił' w 36 dni , co oznacza , że robotnik sam pracuje 3 razy wolniej , niz dwóch razem . Więc , jeśli we dwoje wykonują prace w 16 dni , no to jeden robi to trzy razy wolniej , czyli 3x16 =48
w 16 dni - prace wykonują 2 osoby , równa sie to pracy :
w 4 dni - we dwie osoby + 36 dni - przez jedną osobe .
Jeśli dwie osoby pracowały prezz 4 dni , to 'zostało im" jeszcze 12 dni (do 16) , i te 12 dni , jeden robotnik 'zrobił' w 36 dni , co oznacza , że robotnik sam pracuje 3 razy wolniej , niz dwóch razem . Więc , jeśli we dwoje wykonują prace w 16 dni , no to jeden robi to trzy razy wolniej , czyli 3x16 =48
-
Aszotek
- Użytkownik

Robotnicy
A mi się wydaje, że oni nie pracują równomiernie. Więc tak:
Mają 16 dni na wykonanie pracy, wyobrażam sobie, że mają poustawiać jakieś tam cegłówki, których jest 32 i układają razem dwie cegłówki dziennie.
Po 4 dniach ułożyli już 8 cegłówek i zostały 24 cegłówki. Jeden z nich ułożył je w 36 dni, czyli układał już tempem dwóch trzecich cegłówki dziennie. Drugi musiał więc układać wcześniej cegłówki tempem czterech trzecich dziennie.
Tak więc gdyby ten, co układał później sam, od początku pracował sam, to ułożyłby je w 48 dni. Natomiast gdyby ten drugi układał sam, to by je ułożył w 24 dni.
Mają 16 dni na wykonanie pracy, wyobrażam sobie, że mają poustawiać jakieś tam cegłówki, których jest 32 i układają razem dwie cegłówki dziennie.
Po 4 dniach ułożyli już 8 cegłówek i zostały 24 cegłówki. Jeden z nich ułożył je w 36 dni, czyli układał już tempem dwóch trzecich cegłówki dziennie. Drugi musiał więc układać wcześniej cegłówki tempem czterech trzecich dziennie.
Tak więc gdyby ten, co układał później sam, od początku pracował sam, to ułożyłby je w 48 dni. Natomiast gdyby ten drugi układał sam, to by je ułożył w 24 dni.
-
Aura
- Użytkownik

- Podziękował: 6 razy
Robotnicy
x - wydajność I pracownika za 1 dzień
y - wydajność II pracownika za 1 dzień
16x+16y - całość pracy
16x+16y=4x+4y+36x
y=2x
16x+16y=16x+16*2x=48x=24y
I robotnik wykonałby pracę sam w ciągu 48 dni, zaś II w ciągu 24 dni.
Odpowiedź niby ta sama, ale rozwiązanie wydaje mi się bardziej przejrzyste
16x+16y - całość pracy
16x+16y=4x+4y+36x
y=2x
-
Aszotek
- Użytkownik

Robotnicy
Czy ja wiem?Aura pisze:x - wydajność I pracownika za 1 dzień
16x+16y - całość pracy
16x+16y=4x+4y+36x
y=2x
W Twoim rozwiązaniu jest dokładnie to samo, tylko z x i y, nie widzę problemu, by zrobić to także w moim rozwiązaniu, bo jest po prostu identyczne, tylko napisane prostym, zrozumiałym dla każdego językiem. Autor posta z zagadką prosił o dokładność w rozumowaniu, czyli jak ja rozumiem, dokładne i proste wytłumaczenie tego, jak to rozwiązać. Ale nieważne.
-
Aura
- Użytkownik

- Podziękował: 6 razy
Robotnicy
No nieważne, z resztą nie mam ochoty wczuwać się w położenie autora postu . Ja wyznaję zasadę min słów, max treści. Poza tym akurat wiem, skąd Tys wytrzasnął to zadanko, i na tym konkursie rozwiązanie napisane takim "prostym, zrozumiałym dla każdego językiem" by nie przeszło. Ale, jak już mówiłam, mniejsza z tym .