samoloty...

Matematyczne łamigłowki i zagadki...
Awatar użytkownika
dagoth
Użytkownik
Użytkownik

samoloty...

Post autor: dagoth »

Mamy cztery samoloty w narożnikach kwadratu o boku 1 km. Samoloty poruszają się z prędkością 100 m/s. Pierwszy samolot cały czas kieruje się na drugi, drugi na trzeci, trzeci na czwarty, a czwarty na pierwszy. Po jakim torze poruszają się samoloty. Czy dogonią się? Jeżeli nie uzasadnij, jeżeli tak to po jakim czasie?
Awatar użytkownika
DEXiu
Użytkownik
Użytkownik

samoloty...

Post autor: DEXiu »

Hmm. Tak po krótkim zastanowieniu to chyba się dogonią (a raczej zderzą wszystkie w jednym punkcie ) ale to tylko moja nieprzemyślana opinia bo nawet nie mam zbytnio pomysłu po jakim torze by się poruszały (w jakim kształcie) A już czas wyznaczyć to kosmos
droopy
Użytkownik
Użytkownik

samoloty...

Post autor: droopy »

tor ruchu to będzie taki kręcący się kwadrat, znaczy te samoloty zawsze będą tworzyły kwatrt, tylko będzie on coraz mniejszy... i do tego kci się, więc torem ruchu chyba będzie spirala ale to tylko tak głośno zastanawiam się....
Awatar użytkownika
Arbooz
Gość Specjalny
Gość Specjalny
Podziękował: 3 razy

samoloty...

Post autor: Arbooz »

droopy ma rację, już gdzieś spotkałem się z tym problemem, ale niestety niewiele pamiętem. :J
Awatar użytkownika
DEXiu
Użytkownik
Użytkownik

samoloty...

Post autor: DEXiu »

Czyli jak To w końcu zderzą się czy nie? Znaczy to będzie (a raczej będą) spirale osobne czy w końcu zjadą się wszystkie do tego jednego punktu? Skoro faktycznie będą cały czas tworzyły kwadrat to by wynikało że się nie zderzą, no ale kiedyś przecież zbliżą się na taką odległość że pierniczną w siebie
droopy
Użytkownik
Użytkownik

samoloty...

zgadza się, walną w siebie, ale nie wiem po jakim czasie.... cztery spirale o wspólnym początku... pisząc o zmniejszającym się kwadracie miałem na myśli, zę kiedyś te długości boków zejdą do zera
Elvis

samoloty...

Post autor: Elvis »

Moim zdaniem zależy to od ich wielkości. Jeśli są porównywalne do punktów, nie powinny się zderzyć. Jeśli są ogromne, mogą się spotkać bardzo szybko.

Ee... nie czytajcie tego.
Awatar użytkownika
!_ols
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

samoloty...

Post autor: !_ols »

Po wielu obliczeniach , wyszedł mi najprostszy winik : Samoloty zderzą się po 7 , 85 sek.
Awatar użytkownika
juzef
Użytkownik
Użytkownik

samoloty...

Post autor: juzef »

Jeśli pierwszy samolot kieruje się cały czas na drugi z prędkością 100 m/s, a na początku znajdowały się 1 km od siebie, to powinny się zderzyć po 10 sekundach.

Czy mógłby ktoś wskazać błąd w tym rozumowaniu?
Elvis

samoloty...

Post autor: Elvis »

Błąd to nie, ale lukę: dlaczego? Brakuje wytłumaczenia, podałeś tylko dane zadania i odpowiedź.
droopy
Użytkownik
Użytkownik

samoloty...

mnie się jakoś wydaje, że się zderzą po`więcej niż 10 sekundach, przewież każdy samolot się porusza, więc "ucieka" temu który go goni, ale to tylko moje rozumowanie, nie mam żadnych obliczeń
Drago STR
Użytkownik
Użytkownik

samoloty...

Post autor: Drago STR »

Znajdźcie taką krzywą ruchu, że po odpowiednim naniesieniu jej 4 kopii do wnętrza kwadratu każda styczna w kopii 1. w punkcie x będzie przecinała w kopii 2. punkt x' będący "w tym samy miejscu krzywej" co x.
Chyba niezbyt wyraźnie wyraziłem powyższe wyrażenie :-), ale może Wam pomogłem...

[ Dodano: Pią Lip 15, 2005 9:46 am ]
A, tak notabene, strzelanie w wymierne wyniki jest lekkim absurdem. Mnóżcie wyniki przez znane stałe niewymierne - może akurat :-)
Awatar użytkownika
!_ols
Użytkownik
Użytkownik

samoloty...

Mi sie wydaje , ze mój wynik jest dobry Ale to tylko przypuszczenia...
Drago STR
Użytkownik
Użytkownik

samoloty...

Post autor: Drago STR »

!_ols, zapewne wykorzystałaś jakąś metodę numeryczną. Pomnóż swój wynik przez 4 i podziel przez 10, a może ten wynik z czymś Ci się skojarzy
Awatar użytkownika
!_ols
Użytkownik
Użytkownik

samoloty...

Nom , cos tam mi w głowie świta.. Nie korzystałam z zadnej metodu numerycznej , a nawet jesli to nieswiadomie Wydaje mi sie jednak , że wszystko jest w porzadku . Jak nie , to niech ktoś mi powiem co jest nie tak
ODPOWIEDZ