Plotkarskie przyjaciółki

Matematyczne łamigłowki i zagadki...
Aszotek
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Plotkarskie przyjaciółki

Post autor: Aszotek »

Właśnie rozwiązałem zadanie z, podejrzewam, ogólnie znanej książki z łamigłówkami, ale gdy dla ciekawości sprawdziłem za pomocą "szukaj", czy nie było tu tego zadania, to okazało się, że nie. Więc postanowiłem je tutaj przepisać, bo wydaje mi się dość ciekawe Mi rozwiązanie zajęło 15 minut, ale w takich zadaniach wiele zależy od strategi

Pani Anna usłyszała skądś bardzo ciekawą plotkę i natychmiast puściła ją w obieg między przyjaciółki. Każda z przyjaciółek tylko raz usłyszała tę plotkę i raz tylko ją powtórzyła - a jednak po pewnym czasie plotka, rozszerzona i wzbogacona, jak to zwykle, powróciła do pani Anny. Trochę to dziwne, grono przyjaciółek jest bowiem dość skłócone. Pani Halina na przykład rozmawia tylko z paniami Barbarą i Celiną, pani Anna rozmawia tylko z paniami Danutą i Grażyną, pani Franciszka zaś rozmawia tylko z paniami Barbarą i Ireną. Pani Ewa, która ciekawą plotkę usłyszała późno, jako jedna z ostatnich, rozmawia z paniami Barbarą, Danutą, Grażyną i Ireną. Pani Irena rozmawia z paniami Barbarą, Danutą, Ewą i Franciszką. Pani Celina rozmawia z paniami Barbarą, Grażyną i Haliną. Pani Grażyna rozmawia ze wszystkimi paniami oprócz Ireny, Franciszki i Haliny. Pani Danuta rozmawia ze wszystkimi paniami oprócz Celiny, Franciszki i Haliny. Wreszcie pani Barbara rozmawia ze wszystkimi paniami oprócz pani Anny.
Jaka była "trasa" wędrówki plotki od pani Anny z powrotem do pani Anny?
Ostatnio zmieniony 18 cze 2005, o 16:28 przez Aszotek, łącznie zmieniany 2 razy.
gvalch'ca
Użytkownik
Użytkownik

Plotkarskie przyjaciółki

Post autor: gvalch'ca »

[...] - Rozwiązanie odwołane
Ostatnio zmieniony 18 cze 2005, o 16:27 przez gvalch'ca, łącznie zmieniany 2 razy.
Aszotek
Użytkownik
Użytkownik

Plotkarskie przyjaciółki

gvalch'ca pisze:Anna->Danuta->Irena->Franciszka->Barbara->Halina->Celina->Ewa->Grażyna->Anna
Niestety nie, Celina nie rozmawia z Ewą. Ale właśnie widzę, że coś skopałem przepisując zadanie, chyba mi się "skleiły" dwie linijki, Mea Culpa, następnym razem będę ostrożniejszy, już poprawione. Mój błąd i to już przy pierwszej zagadce danej na forum, ale wpadka, wiadomo przecież, że jedna mała zmiana, zmienia cały sens zadania :/
Awatar użytkownika
dagoth
Użytkownik
Użytkownik

Plotkarskie przyjaciółki

Post autor: dagoth »

ok mi tak wyszło po przeanalizowaniu:
Ania->Grażyna->Celina->Halina->Barbara->Franciszka->Irena->Ewa->Danuta->Anna...
Aszotek
Użytkownik
Użytkownik

Plotkarskie przyjaciółki

dagoth pisze:ok mi tak wyszło po przeanalizowaniu:
Ania->Grażyna->Celina->Halina->Barbara->Franciszka->Irena->Ewa->Danuta->Anna...
I to też jest jedyne prawidłowe rozwiązanie
ODPOWIEDZ