Dwaj bracia po raz drugi
- !_ols
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Dwaj bracia po raz drugi
Są dwaj bracia . Jeden z nich zawsze kłamie , a drugi zawsze mówi prawde . Bracia odpowiadają tylko dwoma słowami : nu i ra , które odpowiadają tak i nie , ale nie wiesz które oznacza tak , a które nie . Za pomocą jedengo pytania , które moze się składac maksymalnie z 3 słów , musisz się dowiedziec , który z braci ma na imię Michał .
Dwaj bracia po raz drugi
to zadanko jest dobre... myślę myślę i mam pytanie z 4 słów i zastanawiam się jak bardzo będzie naciągane pytanie z 3 słów
Michał mówiąc Nu ,zaprzecza?
gdy Nu-tak a Ra-nie
Michał(prawdomówny)- Ra Brat(kłamca)- Nu
Michał(kłamie)- Ra Brat(prawdomówny)- Nu
gdy Ra-tak a Nu-nie
Michał(kłamca)- Ra Brat(prawdomówny)- Nu
z tego by wychodziło(jeśli nic nie namieszałem) że michał zawsze mówi Ra a brat Nu....więc wyłonić Michała nie jest problem...
Michał mówiąc Nu ,zaprzecza?
gdy Nu-tak a Ra-nie
gdy Ra-tak a Nu-nie
z tego by wychodziło(jeśli nic nie namieszałem) że michał zawsze mówi Ra a brat Nu....więc wyłonić Michała nie jest problem...
- !_ols
- Użytkownik

Dwaj bracia po raz drugi
Pytanie musi się składać maksymalnie z 3 słów !
[ Dodano: Wto Cze 07, 2005 8:56 pm ]
Jeśli Michał jest prawdomówny , odpowie ra (nie) , ale jeśli kłami to odpowie nu , czyli tak , bo zawsze kłamie . .. czyli Michał , w zależnosci kim jest , odpowiada co innego .
[ Dodano: Wto Cze 07, 2005 8:57 pm ]
[ Dodano: Czw Cze 09, 2005 8:52 pm ]
Hej , hej , czyzby nikt nie umiał znalesc odpowiedzi ?
[ Dodano: Pon Cze 13, 2005 2:27 pm ]
Ej no , czyzby nikt nie wpadł na ten prosciutki pomysł , jak rozwiazac zagadke ?
[ Dodano: Wto Cze 07, 2005 8:56 pm ]
Jaśli spytasz : Michał mówiąc Nu (tak) , zaprzecza ?dagoth pisze:Michał mówiąc Nu ,zaprzecza?
gdy Nu-tak a Ra-nie
Jeśli Michał jest prawdomówny , odpowie ra (nie) , ale jeśli kłami to odpowie nu , czyli tak , bo zawsze kłamie . .. czyli Michał , w zależnosci kim jest , odpowiada co innego .
[ Dodano: Wto Cze 07, 2005 8:57 pm ]
Dzięki Sama je wymysliłam Mam tylko nadzieje , ze moej rozwiazanie jest równie dobredagoth pisze:to zadanko jest dobre...
[ Dodano: Czw Cze 09, 2005 8:52 pm ]
Hej , hej , czyzby nikt nie umiał znalesc odpowiedzi ?
[ Dodano: Pon Cze 13, 2005 2:27 pm ]
Ej no , czyzby nikt nie wpadł na ten prosciutki pomysł , jak rozwiazac zagadke ?
Dwaj bracia po raz drugi
Z 3 słów jakoś na razie mi nie wychodzi a w moim pierwszym rozw. użyłem nie tego wyrazu...
Michał mówiąc Nu ,kłamie?
gdy Nu-tak a Ra-nie
gdy Ra-tak a Nu-nie
Michał mówiąc Nu ,kłamie?
gdy Nu-tak a Ra-nie
gdy Ra-tak a Nu-nie
- !_ols
- Użytkownik

Dwaj bracia po raz drugi
Zakładam , ze pytanie 'Michał mowiąc NU , kłamie' miało brzmieć 'Michał mówiac Nu , zaprzecza' , bo inaczej nie miałoby to sensudagoth pisze:Michał mówiąc Nu ,kłamie?
gdy Nu-tak a Ra-nie
No więc to rozwiązanie jest takze złe:
Jesli Nu = tak
Pytanie l Michał mówiac Nu(tak) zaprzecza?
Michał prawdomówny - Ru(nie) Brat kłamca - Nu (tak)
Michał kłamca - Nu (tak) Brat prawdomówny - Ru(nie)
Inne tego typy pytanie nie wchodzą wogole w gre , bo nie wiemy czy Michał jest kłamcą czy prawdomównym . Takie pytania nic nam nie dają . Podpowem , ze pytanie skłądające sie z 3 słów (!) nie dotyczy słów Nu i Ra
- Arbooz
- Gość Specjalny

- Podziękował: 3 razy
Dwaj bracia po raz drugi
Nie ma możliwości ułożenia dobrego pytania, bez odniesienia się do słów nu i ra. !_ols, napisz swoją wersję małą czcionką.
- !_ols
- Użytkownik

Dwaj bracia po raz drugi
A jak sie pisze mała czcionką ?
[ Dodano: Wto Cze 14, 2005 2:45 pm ]
Widze , ze nikt nie wpadł na odpowiedz , a jest ona bardzo prosta !
Zapytaj braci : 'Łukaszu , jesteś tutaj?" Na to pytanie odezwie się Łukasz , i nieważne , czy odpowie Nu czy Ra .To , które z tych słów oznacza tak , a które nie nie jest nam potrzebne . Nie musimy tez wiedziec , czy łukasz jest kłamcą czy jest prawdomównym .
[ Dodano: Wto Cze 14, 2005 2:45 pm ]
Widze , ze nikt nie wpadł na odpowiedz , a jest ona bardzo prosta !
Zapytaj braci : 'Łukaszu , jesteś tutaj?" Na to pytanie odezwie się Łukasz , i nieważne , czy odpowie Nu czy Ra .To , które z tych słów oznacza tak , a które nie nie jest nam potrzebne . Nie musimy tez wiedziec , czy łukasz jest kłamcą czy jest prawdomównym .
Dwaj bracia po raz drugi
hmm ja zrozumiałem że naszym zadaniem w tej zagadce jest zadanie jednego pytania jednemu z nich(nie wiedząc któremu)....
więc tak sobie jestem zadowolony z rozw.
bo faktycznie łukasz na pytanie "dane przez Ols" coś odpowie ,ale gdybtśmy trafili na brata to by milczał jak grób bo to by go nie dotyczyło...
więc tak sobie jestem zadowolony z rozw.
bo faktycznie łukasz na pytanie "dane przez Ols" coś odpowie ,ale gdybtśmy trafili na brata to by milczał jak grób bo to by go nie dotyczyło...
- !_ols
- Użytkownik

Dwaj bracia po raz drugi
Heh..nigdzie nie ybło powiedziane , ze trzeba zadac pytanie jednemu z braci .dagoth pisze:hmm ja zrozumiałem że naszym zadaniem w tej zagadce jest zadanie jednego pytania jednemu z nich(nie wiedząc któremu)....
Mozemy zadać to pytanie któremuś z braci .dagoth pisze:bo faktycznie łukasz na pytanie "dane przez Ols" coś odpowie ,ale gdybtśmy trafili na brata to by milczał jak grób bo to by go nie dotyczyło...
Jakbyśmy nawet trafili na brata to będzie on milczał , tak jak powiedział Dagoth . Wtedy od razu wiemy , ze Łukasz to ten drugi