Muszę napisać projekt który można powiedzieć symuluje odbicie piłki od ściany wydaje mi się jednak że najpierw trzeba było by podejść do zadania ze strony fizycznej
Miałbym podane jakieś parametry ściany, np kąt pod jakim stoi Czy sprężystość. Miałby też jakieś dane piłki, nie wiem siła rzucenia? Jej sprężystość? Kąt pod jakim została rzucona?
I właśnie tu pojawiają się schody, jakie parametry były by mi potrzebne? I pod jakimi hasłami mógłbym znaleźć jakieś wzory?
Wydaje mi się że mógłbym trochę nagiąć i np zmienić projekt i wprowadzić małe zmiany, albo przyjąć jakieś parametry za stałe czy tam nieskończone.
Prosiłbym o pomoc.
Odbicie piłki od ściany
- nuclear
- Użytkownik

- Podziękował: 16 razy
Odbicie piłki od ściany
witam
zależy jak bardzo chcesz to utrudnić. najważniejsze czy jest tarcie między piłką a ścianą oraz czy piłka się obraca. Jeżeli nie ma to zagadnieniu jest trochę prostsze bo wystarczy kąt obojętnie czy ściany czy piłki i zwykła zasada zachowania pędu (chcesz coś więcej to ci mogę to rozpisać). a jeżeli dochodzi jeszcze obracanie się to już trochę trudniej (trzeba rozpatrywać bryłę sztywną) w projekcie nie musisz używać siły a raczej prędkość
zależy jak bardzo chcesz to utrudnić. najważniejsze czy jest tarcie między piłką a ścianą oraz czy piłka się obraca. Jeżeli nie ma to zagadnieniu jest trochę prostsze bo wystarczy kąt obojętnie czy ściany czy piłki i zwykła zasada zachowania pędu (chcesz coś więcej to ci mogę to rozpisać). a jeżeli dochodzi jeszcze obracanie się to już trochę trudniej (trzeba rozpatrywać bryłę sztywną) w projekcie nie musisz używać siły a raczej prędkość
-
ziggurad
- Użytkownik

- Podziękował: 7 razy
Odbicie piłki od ściany
Nie chce tego utrudniać tylko uprościć
Czyli zakładamy że piłka się nie obraca a tarcie pomijamy
Prosiłbym o cokolwiek co by mi pomogło
Pozdrawiam
Czyli zakładamy że piłka się nie obraca a tarcie pomijamy
Prosiłbym o cokolwiek co by mi pomogło
Pozdrawiam
- nuclear
- Użytkownik

- Podziękował: 16 razy
Odbicie piłki od ściany
w sumie to zadanie polega na tym że musisz rozłożyć prędkość na dwie składowe równoległą do ściany oraz prostopadłą. Prędkość prostopadła po zderzeniu zamieni kierunek na przeciwny a prędkość równoległa nie zmieni wartości. widać z tego że prędkość nie zmienia wartości tylko kierunek.
Jak rozłożyć na składowe popatrz na kąty i odpowiednie funkcji trygonometryczne (spróbuj sam jak nie dasz rady to pomogę).
to by było wszystko.
bless
[ Dodano: 17 Listopada 2008, 16:10 ]
600 post
Jak rozłożyć na składowe popatrz na kąty i odpowiednie funkcji trygonometryczne (spróbuj sam jak nie dasz rady to pomogę).
to by było wszystko.
bless
[ Dodano: 17 Listopada 2008, 16:10 ]
600 post