Problem z obliczeniami
-
nemo
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Problem z obliczeniami
Witam
Nie wiedzialem do ktorego dzialu sie nadaje moj temat wiec dalem to tutaj.
Mam straszny problem z obliczeniami, studiuje informatyke i 1 rok to praktycznie sama matematyka, a wiem ze i pozniej bedzie jej pelno, ale do rzeczy. Czy jest jakis sposob by wycwiczyc szybkie i poprawne liczenie . Ja rozwiazujac jakies rownanie, calke, cokolwiek obliczajac popelniam bledy typu:
-postawie '-' zamiast '+'
-zamienie literke 'a' na 'b'
-mnozenie w pamieci 7*6 da mi wynik inny niz 42
Ogolnie to gdy cos obliczam/przepisuje to znam rozwiazanie ale wykladam sie na glupich bledach, tak jak wczoraj na kolokwium z algebry gdy liczylem norme, a wlasciwie pierwiastek z calki z kwadratu funkcji to wyszedl mi pierwiastek z liczby ujemnej [a rozpatrywalismy to w liczbach rzeczywistych a nie zespolonych].. Co z tym zrobic ? jak zostac mistrzem obliczen ?
Nie wiedzialem do ktorego dzialu sie nadaje moj temat wiec dalem to tutaj.
Mam straszny problem z obliczeniami, studiuje informatyke i 1 rok to praktycznie sama matematyka, a wiem ze i pozniej bedzie jej pelno, ale do rzeczy. Czy jest jakis sposob by wycwiczyc szybkie i poprawne liczenie . Ja rozwiazujac jakies rownanie, calke, cokolwiek obliczajac popelniam bledy typu:
-postawie '-' zamiast '+'
-zamienie literke 'a' na 'b'
-mnozenie w pamieci 7*6 da mi wynik inny niz 42
Ogolnie to gdy cos obliczam/przepisuje to znam rozwiazanie ale wykladam sie na glupich bledach, tak jak wczoraj na kolokwium z algebry gdy liczylem norme, a wlasciwie pierwiastek z calki z kwadratu funkcji to wyszedl mi pierwiastek z liczby ujemnej [a rozpatrywalismy to w liczbach rzeczywistych a nie zespolonych].. Co z tym zrobic ? jak zostac mistrzem obliczen ?
-
tarnoś
- Użytkownik

Problem z obliczeniami
Jest sposób: ćwiczyć, ćwiczyć, ćwiczyć....
Polecam stare zbiory zadań, w których na początku jest kupe zadanek "rzeźb" - czyli samo liczenie. Przerobienie kilku stronek takich zadań uczy skupienia i lepszej uwagi.
Jak znajde coś takiego mogę ewentualnie wysłać skana na e-mail.
Polecam stare zbiory zadań, w których na początku jest kupe zadanek "rzeźb" - czyli samo liczenie. Przerobienie kilku stronek takich zadań uczy skupienia i lepszej uwagi.
Jak znajde coś takiego mogę ewentualnie wysłać skana na e-mail.
- dem
- Użytkownik

Problem z obliczeniami
Braki w podstawach polecam liczenie kombosów:) i tabliczke tez:P bez tego zginiesz marnie:P.A tak to zbiory do 8kl starego systemu tam byly takie kombajny do przeliczania.
pozdrawiam.
pozdrawiam.
-
nemo
- Użytkownik

Problem z obliczeniami
Jesli znajdziesz to wyslij na c.nemo@wp.pl bed wdzieczny, a zbiorow poszukam w antykwariacie i bede cwiczyl cwiczy i cwiczyl
-
nemo
- Użytkownik

Problem z obliczeniami
No to od razu powiem : thank you from the mountain
Wpadlem na kilka pomyslow zwiazanych z liczeniem:
-Kartka z obliczeniami powinna byc przejrzysta, bez skreslen, glupich rysunkow,niepotrzebnych dodatkow, nadmiernej ilosci tekstu
-wzory wazne powinny byc uwydatnione
-podczas przepisywania tresci rownan/zadan sprawdzic poprawnosc 2,3 razy
-Podczas liczenia/przepisywania lepiej jest liczyc powoli niz spieszyc sie z mozliwoscia omylki
-nerwy twoj wrog! spokojniej=efektywniej
Brzmi glupio, ale wydaje mi sie ze sa to wazne rzeczy.
Wpadlem na kilka pomyslow zwiazanych z liczeniem:
-Kartka z obliczeniami powinna byc przejrzysta, bez skreslen, glupich rysunkow,niepotrzebnych dodatkow, nadmiernej ilosci tekstu
-wzory wazne powinny byc uwydatnione
-podczas przepisywania tresci rownan/zadan sprawdzic poprawnosc 2,3 razy
-Podczas liczenia/przepisywania lepiej jest liczyc powoli niz spieszyc sie z mozliwoscia omylki
-nerwy twoj wrog! spokojniej=efektywniej
Brzmi glupio, ale wydaje mi sie ze sa to wazne rzeczy.
- Lady Tilly
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Problem z obliczeniami
Dobrze jest też wspomóc koncemtrację herbatką żeńszeniową. Działa , bo próbowałam. Nic jednak nie zastąpi praktyki i treningu. Matematyka to nie przedmiot, który wykujesz na pamięć. Działaj z zasadami lecz bądź też nowatorski.
- dem
- Użytkownik

Problem z obliczeniami
nemo zobacz tam majla podesłałem ci małego bonusa:) jeśli będzie mało powiedz:P
pozdrawiam.
pozdrawiam.
-
tarnoś
- Użytkownik

Problem z obliczeniami
Podaje link do obiecanych zadań:
Niestety nie znam tytułu książki, bo xero dał mi mój matematyk strasząc że jak będe popełniał głupie błędy to mi każe to przerobić.
Znalazłem jeszcze jakiś zbiór zadań z podstawówki - jak porobie zdjęcia to dodam TU (najprawdopodobniej jutro).
Teraz masz co robić więc ćwicz, ćwicz, ćwicz.....
Niestety nie znam tytułu książki, bo xero dał mi mój matematyk strasząc że jak będe popełniał głupie błędy to mi każe to przerobić.
Znalazłem jeszcze jakiś zbiór zadań z podstawówki - jak porobie zdjęcia to dodam TU (najprawdopodobniej jutro).
Teraz masz co robić więc ćwicz, ćwicz, ćwicz.....
-
nemo
- Użytkownik

Problem z obliczeniami
Wielkie dzieki chlopaki za zadania, w wolnej chwili zabieram sie za cwiczenie. Teraz musze napisac projekt, wiec poki co odkladam rozwiazywanie na czas jakis. Jedno male ale, czy macie moze same odp?
-
tarnoś
- Użytkownik

Problem z obliczeniami
Do tego co podałem niestety odpowiedzi brak :[ ale to co jutro dostaniesz bedzie "full service"
W takich zadaniach typowo obliczeniowych zazwyczaj powinno coś ładnego wyjść proponuje także kalkulator naukowy jak nie jesteś pewny.
W razie wątpliwości zapraszamy na forum. Wrzuć zadanko do odpowiedniego działu na pewno ktoś ci pomoże
W takich zadaniach typowo obliczeniowych zazwyczaj powinno coś ładnego wyjść proponuje także kalkulator naukowy jak nie jesteś pewny.
W razie wątpliwości zapraszamy na forum. Wrzuć zadanko do odpowiedniego działu na pewno ktoś ci pomoże
-
kaarol
- Użytkownik

Problem z obliczeniami
nemo ja polecam nie liczyć na skróty straj sie liczyć powoli, moze nalezysz do tego grona osób co szybciej myśli niż robi dlatego, możesz popełniac takie błędy piszesz pocztek zadania a w myslach jestes przy końcu, skąd ja to znam:)
-
Aura
- Użytkownik

- Podziękował: 6 razy
Problem z obliczeniami
e tam, na takie problemy niezastąpiony jest kalkulator, no ale gdy go nie ma, to biada, oj biada...
A ja uważam, że warto liczyć na skróty i po drodze skracać i upraszczać co tylko się da. Wtedy szybciej dojdzie się do wyniku i nie trzeba mordować się z takimi "kolosami", gdzie nietrudno o popełnienie błędukaarol pisze:nemo ja polecam nie liczyć na skróty straj sie liczyć powoli
-
nemo
- Użytkownik

Problem z obliczeniami
Aura
Karolowi chodzilo o to, zeby sie nie spieszyc, a nie zeby np nie skracac ulamkow - upraszczanie zadania moim zdaniem jest takze jednym z wazniejszych sposobow otrzymania wyniku poprawnego a i na czasie sie duzo zyskuje.
kaarol
Co do pospiechu to masz racje! Zawsze jak juz czuje ze mam zadanie na widelcu i sprawa wyniku to juz tylko formalnosc staram sie szybko rozwiazac problem, aby miec jak najwiecej czasu na cos trudniejszego... Niestety nie wychodzi mi to na dobre, dzieki za podpowiedz!
Karolowi chodzilo o to, zeby sie nie spieszyc, a nie zeby np nie skracac ulamkow - upraszczanie zadania moim zdaniem jest takze jednym z wazniejszych sposobow otrzymania wyniku poprawnego a i na czasie sie duzo zyskuje.
kaarol
Co do pospiechu to masz racje! Zawsze jak juz czuje ze mam zadanie na widelcu i sprawa wyniku to juz tylko formalnosc staram sie szybko rozwiazac problem, aby miec jak najwiecej czasu na cos trudniejszego... Niestety nie wychodzi mi to na dobre, dzieki za podpowiedz!