Cześć,
mógłby ktoś mi wytłumaczyć rozwiązanie tego zadania?
Dwaj rowerzyści wyruszyli jednocześnie z jednego miejsca. Pierwszy z nich jechał ruchem jednostajnym z prędkością \(\displaystyle{ V_{1} = \frac{25}{3} m/s}\), a drugi z prędkością \(\displaystyle{ V_{2} = 5 m/s}\). Po czasie \(\displaystyle{ \Delta t = 300s}\) drugi rowerzysta zatrzymał się, a następnie zaczął jechać ruchem jednostajnie przyspieszonym z przyspieszeniem \(\displaystyle{ a = \frac{1}{18} m/s^{2}}\)
Po jakim czasie od chwili zatrzymania dogonił on pierwszego rowerzystę?
Rozwiązanie (początek):
droga jaką przebywa pierwszy rowerzysta: \(\displaystyle{ S_{1}=V_{1}*t}\)
droga jaką przebywa drugi rowerzysta: \(\displaystyle{ S_{2}=V_{2}* \Delta t+ \frac{a*(t- \Delta t)^{2}}{2}}\)
\(\displaystyle{ V_{1}*t=V_{2}* \Delta t+ \frac{a*(t- \Delta t)^{2}}{2} \\
\frac{25}{3}*t=5*300+ \frac{ \frac{1}{18}*(t-300)^{2}}{2}}\)
Rozumiem dlaczego pierwszy rowerzysta będzie miał taki wzór na drogę (ponieważ ruch jest jednostajny w każdym momencie (też gdy drugi rowerzysta się zatrzymał)), ale dlaczego przy drugim rowerzyście, trzeba od czasu odjąć \(\displaystyle{ \Delta t}\) i jeszcze to podstawić jako czas początkowy, skoro czas początkowy to czas kiedy ten drugi rowerzysta się zatrzymał a \(\displaystyle{ \Delta t}\) to czas, po którym się zatrzymał 2 rowerzysta i dlaczego tam \(\displaystyle{ V_{2}}\), czyli \(\displaystyle{ 5 m/s}\), podstawia się jako prędkość początkowa, skoro on się zatrzymał?
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
Rowerzyści wyruszyli jednocześnie z jednego miejsca.
-
tommik
- Użytkownik

Rozwiązanie dobre, ale niezupełnie dobrze mówisz.
Twoje s2 składa się z dwóch ruchów - jednostajnego \(\displaystyle{ v_2*\Delta t}\) i jednostajnie przyspieszonego z \(\displaystyle{ v_0=0}\).
Twoje s2 składa się z dwóch ruchów - jednostajnego \(\displaystyle{ v_2*\Delta t}\) i jednostajnie przyspieszonego z \(\displaystyle{ v_0=0}\).
-
nwnuinr
- Użytkownik

- Podziękował: 245 razy
Nie rozumiem.
Zapisze jak ja to mniej więcej rozumiem:
Skoro oba ruchy na początku były jednostajne to liczę ile przejechali do zatrzymania się drugiego rowerzysty:
\(\displaystyle{ S_{1}= \frac{25}{3}*300=2500m \\
S_{2}= 5*300=1500m}\)
czyli, gdy zatrzymał się drugi rowerzysta odległość między nimi była równa \(\displaystyle{ 2500-1500=1000m}\), wtedy pierwszy rowerzysta dalej jechał takim samym ruchem z tą samą prędkością, a drugi rowerzysta jechał ruchem przyspieszonym z prędkością początkową \(\displaystyle{ 0 m/s}\), czyli \(\displaystyle{ S_{2}= \frac{a*t^{2}}{2}+1000}\), czyli
\(\displaystyle{ V*t= \frac{a*t^{2}}{2}+1000}\)
?
Zapisze jak ja to mniej więcej rozumiem:
Skoro oba ruchy na początku były jednostajne to liczę ile przejechali do zatrzymania się drugiego rowerzysty:
\(\displaystyle{ S_{1}= \frac{25}{3}*300=2500m \\
S_{2}= 5*300=1500m}\)
czyli, gdy zatrzymał się drugi rowerzysta odległość między nimi była równa \(\displaystyle{ 2500-1500=1000m}\), wtedy pierwszy rowerzysta dalej jechał takim samym ruchem z tą samą prędkością, a drugi rowerzysta jechał ruchem przyspieszonym z prędkością początkową \(\displaystyle{ 0 m/s}\), czyli \(\displaystyle{ S_{2}= \frac{a*t^{2}}{2}+1000}\), czyli
\(\displaystyle{ V*t= \frac{a*t^{2}}{2}+1000}\)
?
-
tommik
- Użytkownik

No niezupełnie, bo po czasie \(\displaystyle{ t}\) od początku ruchu oni się spotkali.
\(\displaystyle{ t}\) - czas od początku ruchu aż do spotkania
drugi rowerzysta jechał ruchem jednostajnym tylko przez czas \(\displaystyle{ \Delta t}\), a więc skoro łącznie jechał \(\displaystyle{ t}\) czasu, to ruchem jednostajnie przyspieszonym jechał \(\displaystyle{ t-\Delta t}\) czasu.
\(\displaystyle{ t}\) - czas od początku ruchu aż do spotkania
drugi rowerzysta jechał ruchem jednostajnym tylko przez czas \(\displaystyle{ \Delta t}\), a więc skoro łącznie jechał \(\displaystyle{ t}\) czasu, to ruchem jednostajnie przyspieszonym jechał \(\displaystyle{ t-\Delta t}\) czasu.
-
nwnuinr
- Użytkownik

- Podziękował: 245 razy
trochę nie rozumiem dlaczego mam uwzględniać czas od samego początku ruchu, skoro mam obliczyć czas od kiedy drugi rowerzysta się zatrzymał.tommik pisze:\(\displaystyle{ t}\) - czas od początku ruchu aż do spotkania
dlaczego nie wystarczy za \(\displaystyle{ t}\) dać czas od zatrzymania?
Może taki mój przykład z innym zadaniem:
Współrzędne dwóch ciał A i B wynoszą w chwili początkowej \(\displaystyle{ (t = 0) X_{A} = 0m, X_{B} = 25m}\), ich prędkości \(\displaystyle{ V_{A} = 1 m/s}\), \(\displaystyle{ V_{B} = 5 m/s}\) i przyspieszenia \(\displaystyle{ a_{A} = 1,16 m/s^{2}, a_{B} = 0,2 m/s^{2}}\). Po jakim czasie ciało A dogoni B ?
Czyli rozwiązanie takie:
\(\displaystyle{ S_{A}= \frac{1.16*t^{2}}{2}+t \\ S_{B}= \frac{0.2*t^{2}}{2}+25+5t \\ \frac{1.16*t^{2}}{2}+t=\frac{0.2*t^{2}}{2}+25+5t}\)
czyli w przypadku tamtego zadania z rowerzystami gdy drugi rowerzysta się zatrzyma (będę już mógł mieć ich współrzędne (\(\displaystyle{ S=V*t}\), bo ruchy jednostajne)), może te zadanie wyglądać tak jak te, które przytoczyłem wyżej:
Współrzędne dwóch rowerzystów wynoszą w chwili początkowej \(\displaystyle{ X_{pierwszy}=0, X_{drugi}=1000}\). Ich prędkości to \(\displaystyle{ V_{pierwszy} = \frac{25}{3} m/s}\),\(\displaystyle{ V_{drugi} = 0 m/s}\). i przyspieszenia \(\displaystyle{ a_{pierwszy}= 0 m/s^{2}}\),\(\displaystyle{ a_{drugi}= \frac{1}{18} m/s^{2}}\)
Po jakim czasie dogonił on pierwszego rowerzystę?
Czego ja mogę nie rozumieć? :/
-
tommik
- Użytkownik

Słusznie, dobrze rozumujesz. Jeżeli z tego wyliczysz t, to Ci dobrze wyjdzie. To tylko kwestia oznaczeń.
W Twoim pierwszym poście szukaną wielkością nie było \(\displaystyle{ t}\), bo to jest czas całkowity ruchu, ale właśnie \(\displaystyle{ t-\Delta t}\), który był czasem ruchu od momentu zatrzymania drugiego rowerzysty.
W Twoim pierwszym poście szukaną wielkością nie było \(\displaystyle{ t}\), bo to jest czas całkowity ruchu, ale właśnie \(\displaystyle{ t-\Delta t}\), który był czasem ruchu od momentu zatrzymania drugiego rowerzysty.
-
malinka991
- Użytkownik

a mógłbyś napisać to rozwiązanie bo obecnie mam podobny problem