granica z funkcjami tryg.
-
ambrozy
- Użytkownik

Oblicz granicę ciągu:
\(\displaystyle{ \large a_{n}\,=\,(-1)^{n}\, sin(\pi \sqrt{n^{2}+\frac{1}{2}n+1})\,sin(\frac{n+1}{4n}\pi)}\)
\(\displaystyle{ \large a_{n}\,=\,(-1)^{n}\, sin(\pi \sqrt{n^{2}+\frac{1}{2}n+1})\,sin(\frac{n+1}{4n}\pi)}\)
- Arbooz
- Gość Specjalny

- Podziękował: 3 razy
\(\displaystyle{ \lim_{n\to } (-1)^{n}\, sin(\pi \sqrt{n^{2}+\frac{1}{2}n+1})\,sin(\frac{n+1}{4n}\pi) = \\ = (-1)^{n}\, sin(n\pi)\,sin(\frac{\pi}{4}) = \\ = (-1)^{n} * 0 * sin(\frac{\pi}{4}) = \\ = 0}\)
-
ambrozy
- Użytkownik

Niemożliwe żeby to było aż tak proste
Mam pewne wątpliwości co do pierwszego przejścia - bo na pewno:
\(\displaystyle{ \lim_{n\to } sin(\pi \sqrt{n^2+\frac{1}{2}n+1})=sin(\pi n)=0\,\,\,\,dla\,n\in N_{+}}\)
\(\displaystyle{ \lim_{n\to } sin(\frac{n+1}{4n} \pi)\,=\,sin(\frac{\pi}{4})}\)
ale nie można zrobić:
\(\displaystyle{ \lim_{n\to } (-1)^{n} = (-1)^{n}}\)
bo ta granica nie istnieje. Więc nie wiem, czy jest do końca poprawnie...
Mam pewne wątpliwości co do pierwszego przejścia - bo na pewno:
\(\displaystyle{ \lim_{n\to } sin(\pi \sqrt{n^2+\frac{1}{2}n+1})=sin(\pi n)=0\,\,\,\,dla\,n\in N_{+}}\)
\(\displaystyle{ \lim_{n\to } sin(\frac{n+1}{4n} \pi)\,=\,sin(\frac{\pi}{4})}\)
ale nie można zrobić:
\(\displaystyle{ \lim_{n\to } (-1)^{n} = (-1)^{n}}\)
bo ta granica nie istnieje. Więc nie wiem, czy jest do końca poprawnie...
lolz. granica = 1/2. to zadanie z 3 etapu konkursu PW, tak sie zlozylo, ze tez je mialem
(-1)^n mozna usunac korzystajac z wlasnosci sinusa.
(-1)^n mozna usunac korzystajac z wlasnosci sinusa.
-
ambrozy
- Użytkownik

No właśnie, miałem to zadanie na PW i dostałem za nie całe dwa punkty (ale pewnie dlatego, że wyszło mi 0 ). Możesz napisać swoje rozwiązanie?
\(\displaystyle{ (-1)^n\cdot\sin (\pi\cdot\sqrt{n^2+0.5n+1}) = (-1)^n\cdot\sin (\pi\cdot\sqrt{n^2+0.5n+1} - n + n) = \sin (\pi\cdot\sqrt{n^2+0.5n+1} - n)\Longrightarrow \frac{1}{\sqrt{2}}}\)
[Edit: olazola] Przypominam o pisowni w \(\displaystyle{ \TeX^{\'}u}\)
[Edit: olazola] Przypominam o pisowni w \(\displaystyle{ \TeX^{\'}u}\)
-
ambrozy
- Użytkownik

Głowę bym dał, że jeszcze rano (przed zmianą na Texa) 'n'-y były w nawiasach
(mnożone przez \(\displaystyle{ \pi}\)), czyli powinno to wyglądać tak:
\(\displaystyle{ (-1)^{n}\,sin(\pi \sqrt{n^{2}+0.5n+1})=(-1)^{n}sin(\pi (\sqrt{n^{2}+0.5n+1}-n+n))=sin(\pi (\sqrt{n^{2}+0.5n+1}-n))}\)
Ale nieważne, nie o to mi chodzi.
Dlaczego ostatecznie wyszło tu 1/√2? Przecież:
\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty}sin(\pi(\sqrt{n^{2}+0.5n+1}-n))=\lim_{n\to\infty}sin(\pi n(\sqrt{1+\frac{1}{2n}+\frac{1}{n^{2}}}-1))=sin(\pi n*0)=0}\)
\(\displaystyle{ (-1)^{n}\,sin(\pi \sqrt{n^{2}+0.5n+1})=(-1)^{n}sin(\pi (\sqrt{n^{2}+0.5n+1}-n+n))=sin(\pi (\sqrt{n^{2}+0.5n+1}-n))}\)
Ale nieważne, nie o to mi chodzi.
Dlaczego ostatecznie wyszło tu 1/√2? Przecież:
\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty}sin(\pi(\sqrt{n^{2}+0.5n+1}-n))=\lim_{n\to\infty}sin(\pi n(\sqrt{1+\frac{1}{2n}+\frac{1}{n^{2}}}-1))=sin(\pi n*0)=0}\)
-
Drago STR
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
\(\displaystyle{ sin(\pi\sqrt{n^2+\frac{1}{2}n})\rightarrow sin((n+\frac{1}{4})\pi)}\). To chyba dużo wyjaśnia reszta to szczegóły. Mamy w końcu \(\displaystyle{ ({\frac{\sqrt{2}}{2}})^2}\)
[ Dodano: Czw Cze 02, 2005 8:34 pm ]
[ Dodano: Czw Cze 02, 2005 8:34 pm ]
A na jekiej podstawie mamy to? My wiemy tylko, że \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{n^2+\frac{1}{2}n+1}}{n} 1}\). Ale jak chwilkę pomyśleć, to \(\displaystyle{ \sqrt{n^2+\frac{1}{2}n+1}-(n+\frac{1}{4}) 0}\).ambrozy pisze: \(\displaystyle{ \lim_{n\to } sin(\pi \sqrt{n^2+\frac{1}{2}n+1})=sin(\pi n)=0\,\,\,\,dla\,n\in N_{+}}\)
ambrozy, nie mozesz wylaczyc n przed nawias, bo wychodzi Sin(nieskonczonosc*0), czyli symbol nieoznaczony.
-
ambrozy
- Użytkownik

No tak:/ Z tym symbolem nieoznaczonym rzeczywiście nie można:/
[edit]
Już wszystko wiem, wreszcie mi wyszlo Dzięki za cierpliwość
Dlaczego tu wychodzi 1/√2? Przecież argument sinusa jest różnicą wielokrotności pi i liczby naturalnejpaulusk pisze: \(\displaystyle{ sin(\pi\cdot\sqrt{n^{2}+0.5n+1}-n)\Longrightarrow\frac{1}{\sqrt{2}}}\)
Czemu jeden sinus zbiega do drugiego (o ile to miało oznaczać zbieganie)?Drago STR pisze: \(\displaystyle{ sin(\pi\sqrt{n^{2}+\frac{1}{2}n})\rightarrow sin((n+\frac{1}{4})\pi)}\)
Ja kombinuje tak: pod pierwiastkiem n^2 wyłączam przed nawias, potem przed znak pierwiastka. Dla n->oo wartość pod pierwiastkiem dąży do jedynki, więc argumentem sinusa dla \(\displaystyle{ n\in N_{+}}\) będzie całkowita wielokrotność \(\displaystyle{ \pi}\), czyli sinus=0.Drago STR pisze:A na jekiej podstawie mamy to?ambrozy pisze: \(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty}sin(\pi\sqrt{n^{2}+\frac{1}{2}n+1})=sin(\pi n)=0\,\,\, dla\, n\in N_{+}}\)
[edit]
Już wszystko wiem, wreszcie mi wyszlo Dzięki za cierpliwość