1. \(\displaystyle{ \left| \frac{x-1}{x+4} \right| \leqslant \left| \frac{1-x}{x-2} \right|}\)
2. \(\displaystyle{ \left| \frac{1}{ \left| x-4\right| } +2\right| >3}\) mnie wychodzi \(\displaystyle{ x
(4,5)}\) a powinno byc jeszcze (3,4), gdzie błąd?
prosze o pomoc jak sie do tego zabrac:]
nierownosci
-
piasek101
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
nierownosci
Mam : brak rozwiązań.Zupa pisze:2. \(\displaystyle{ \left| \frac{1}{ \left| x-4\right| +2} \right| >3}\) mnie wychodzi \(\displaystyle{ x
(4,5)}\) a powinno byc jeszcze (3,4), gdzie błąd?
prosze o pomoc jak sie do tego zabrac:]
- Bierut
- Użytkownik

- Podziękował: 15 razy
nierownosci
Zauważ, że w mianowniku nie może być liczby mniejszej od 2, bo |x-4| jest większe lub równe 0. Czyli największa wartość, jaką może mieć ten ułamek, to 1/2, więc nierówność nigdy nie zostanie spełniona.
-
Zupa
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
nierownosci
ajajaj moment, ta dwojka jest dodana do ułamka, nie zauwazylam, ze zle wpisalam, jak wysylalam post.
- Bierut
- Użytkownik

- Podziękował: 15 razy
nierownosci
Zad.1
\(\displaystyle{ \left|\frac{x-1}{x+4}\right|\leqslant\left|\frac{1-x}{x-2}\right|}\)
Ustalam dziedzinę:
\(\displaystyle{ x\in\mathbb R \backslash \{-4,2\}}\)
Jest moduł, więc można obustronnie podnieść do kwadratu. Potem przenosimy na jedną stronę i kożystamy ze wzoró na różnicę kwadratów (opisuję co robię, bo długo by zajęło pisanie tego w LaTeXu).
\(\displaystyle{ \left(\frac{x-1}{x+4}+\frac{1-x}{x-2}\right)\left(\frac{x-1}{x+4}-\frac{1-x}{x-2}\right)\leqslant0}\)
\(\displaystyle{ \frac{(x-1)(x-2)+(1-x)(x+4)}{(x+4)(x-2)}\cdot\frac{(x-1)(x-2)-(1-x)(x+4)}{(x+4)(x-2)}\leqslant0}\)
\(\displaystyle{ \frac{-12(x-1)^2(x+1)}{(x+4)(x-2)}\leqslant0}\)
\(\displaystyle{ -12(x-1)^2(x+1)(x+4)(x-2)\leqslant0}\)
Rysujesz sobie wykres i wychodzi:
\(\displaystyle{ \begin{cases}x\in\{-4\}\cup\langle-1,+\infty)\\x\in\mathbb R \backslash \{-4,2\}\end{cases} \\
x\in\langle-1,2)\cup(2,+\infty)}\)
\(\displaystyle{ \left|\frac{x-1}{x+4}\right|\leqslant\left|\frac{1-x}{x-2}\right|}\)
Ustalam dziedzinę:
\(\displaystyle{ x\in\mathbb R \backslash \{-4,2\}}\)
Jest moduł, więc można obustronnie podnieść do kwadratu. Potem przenosimy na jedną stronę i kożystamy ze wzoró na różnicę kwadratów (opisuję co robię, bo długo by zajęło pisanie tego w LaTeXu).
\(\displaystyle{ \left(\frac{x-1}{x+4}+\frac{1-x}{x-2}\right)\left(\frac{x-1}{x+4}-\frac{1-x}{x-2}\right)\leqslant0}\)
\(\displaystyle{ \frac{(x-1)(x-2)+(1-x)(x+4)}{(x+4)(x-2)}\cdot\frac{(x-1)(x-2)-(1-x)(x+4)}{(x+4)(x-2)}\leqslant0}\)
\(\displaystyle{ \frac{-12(x-1)^2(x+1)}{(x+4)(x-2)}\leqslant0}\)
\(\displaystyle{ -12(x-1)^2(x+1)(x+4)(x-2)\leqslant0}\)
Rysujesz sobie wykres i wychodzi:
\(\displaystyle{ \begin{cases}x\in\{-4\}\cup\langle-1,+\infty)\\x\in\mathbb R \backslash \{-4,2\}\end{cases} \\
x\in\langle-1,2)\cup(2,+\infty)}\)
-
Zupa
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
nierownosci
dzieki piekne, nie mialam pomyslu na ten kwadrat.
a jakbym chciala, powiedzmy, powymnazac przez mianowniki (bo sa nieujemne) to tez by mi wyszlo dobrze, tylko mniej sprytnie?
pozdrawiam uczynnego czlowieka z mego miasta:]
a jakbym chciala, powiedzmy, powymnazac przez mianowniki (bo sa nieujemne) to tez by mi wyszlo dobrze, tylko mniej sprytnie?
-
JankoS
- Użytkownik

nierownosci
Pomnożyć zawzse można, tylko nie wiem, czy by to uprościło rozwiązywanie. Wprawdzie można się wtedy "pozbyć" \(\displaystyle{ |x-1|,}\) ale dyskusja rozwiązania, byłaby trochę zawiła. Można też spróbować z własności ułamków. Jeżeli x = 1, to nierównośc jest prawdziwa. Dla innych x (róznych także od 2 i -4)mamyZupa pisze:dzieki piekne, nie mialam pomyslu na ten kwadrat.
\(\displaystyle{ |\frac{x-1}{x+4}| \leqslant |\frac{x-1}{2-x}| \Leftrightarrow |2-x| \leqslant |x+4| \Leftrightarrow |x-2| \leqslant |x+4|.}\)
Zad.2. Rozwiązuję w \(\displaystyle{ R-\{4\}.}\)
\(\displaystyle{ |\frac{1}{|x-4|}+2|>3 (\frac{1}{|x-4|}+2 3 \\ (x \emptyset 1 |x-4| -1 3 4 ...}\)